Α. Τσίπρας: Οι «28» δεν μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες

Διαφάνηκε πως πλέον οι «28» δεν φαίνεται να μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας, αποκάλυψε ότι υπάρχει συμφωνία για αναστολή ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού.

«Αυτά που γνωρίζαμε ως ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε., αλληλεγγύη, ουμανισμός, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο, δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους “28”» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βαθιά διχασμένη».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χτες το βράδυ υπήρξε μια αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν μια Ευρωπαϊκή λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/ προσφυγικό ζήτημα και σε αυτούς που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η Ελλάδα τάχθηκε και υπερασπίστηκε την πρώτη αντίληψη και έδωσε διαπραγματευτικές μάχες για αυτό. «Από την πλευρά μας τονίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, να αφορά τόσο τις σχέσεις με τρίτες χώρες, τη διαχείριση των συνόρων, όσο και την εσωτερική διάσταση – να βασίζεται στις αξίες μας» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε μια λύση, που δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά αποφύγαμε κάποιους κινδύνους».

Μετά από παρέμβαση της Αθήνας τονίστηκε, επίσης, η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. «Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα – την οποία έχει αναστείλει- και τη συμφωνία ΕΕ/Τουρκίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις που δεν θέλουν ευρωπαϊκές λύσεις «έθεσαν συγκεκριμένα όρια στη συνεργασία μας σε επίπεδο 28».

«Συμφωνήσαμε οι υπόλοιποι – να προχωρήσουμε σε ένα πλέγμα συνεργασιών προκειμένου να εξασφαλίσουμε την διαχείριση των ροών με όρους που προστατεύουν τη Συμφωνία Σένγκεν» τόνισε ο ίδιος, και συνέχισε: «Συμφωνήθηκε ότι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Προκρίθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής, με έμφαση στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.