A.Τσίπρας: Οι 27 δεν θα λύσουν το πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Λονδίνο

Οι 27 δεν μπορούν να λύσουν στις Βρυξέλλες το πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Λονδίνο τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Α.Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι εναπόκειται στο βρετανικό κοινοβούλιο να αποφανθεί επί της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί και σημείωσε την πρόθεση της ΕΕ για διευκρινίσεις και για μια συμφωνία “εταιρικής σχέσης” το ταχύτερο δυνατό, ώστε να είναι η λύση του backstop προσωρινή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ανοίξουν εκ νέου τη διαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία καθυστέρηση στην συμφωνία για την αναθεώρηση του συστήματος ασύλου, ανακοινώνοντας ότι θα το θέσει ξανά ως θέμα στη Σύνοδο των Νοτίων χωρών στη Λευκωσία τέλη Γενάρη.

“Πολύ δύσκολη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής, για κορυφαία θέματα που αφορούν το μέλλον της ΕΕ. Συζητήσαμε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 – 2027, τον προϋπολογισμό δηλαδή της Ένωσης για το 2021-2027, συζητήσαμε για την εμβάθυνση της ευρωζώνης, για το Brexit, καθώς και για ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση”, σχολίασε ο Α.Τσίπρας.

“Δυστυχώς σε όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα που συζητήσαμε αυτές τις δυο μέρες αποφάσεις ουσιαστικές δεν ελήφθησαν”, τόνισε.

“Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει την τόλμη και τη συνοχή προκειμένου να πάρει καίριες αποφάσεις στα καίρια ζητήματα που την απασχολούν”, ανέφερε.

“Και από ότι φαίνεται στα περισσότερα κρίσιμα ζητήματα, εκτός του Brexit βεβαίως που θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις στο Βρετανικό Κοινοβούλιο μέχρι τις 21 του Γενάρη, στα άλλα τρία κρίσιμα ζητήματα, υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος οι αποφάσεις να μετατεθούν στις καλένδες, σε κάθε περίπτωση μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές”, δήλωσε ο Α.Τσίπρας.

“Για κάποιους αυτό κατά την άποψή μου, είναι επιλογή, είναι σκοπιμότητα, για τις δυνάμεις εκείνες που επενδύουν στη λογική της λιγότερης Ευρώπης, που επενδύουν στη λογική της λιγότερης αλληλεγγύης στη λογική του η κάθε χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει σε εθνικό επίπεδο τα προβλήματά της και θεωρούν ότι θα έχουν ενισχυμένες θέσεις μετά τις ευρωεκλογές καθώς βλέπουμε στις περισσότερες χώρες να επικρατεί ένας άνεμος ενίσχυσης των δυνάμεων της ακροδεξιάς και του εθνικού απομονωτισμού”, εκτίμησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

“Το μεγάλο ερώτημα είναι αυτοί που θέλουν ή λένε ότι αντιμάχονται αυτές τις ευρωσκεπτικιστικές και ακροδεξιές λαϊκιστικές δυνάμεις, φαίνονται τόσο αδύναμοι, άτολμοι να πάρουν αποφάσεις και βεβαίως με τη στάση του αυτή δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το να ρίχνουν νερό στο μύλο των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού”.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για νέες προκλήσεις μπροστά στις οποίες βρίσκεται η ΕΕ σε σχέση με το ΠΔΠ 2021 2027, καθώς θα πρέπει να βρει πόρους για να χρηματοδοτήσει δράσεις, ζήτησε ωστόσο να μην γίνει αυτό εις βάρος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Πολιτικής Συνοχής, καλώντας την ΕΕ να βρει πόρους από φόρο επί των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου ή επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. “Δεν μπορεί η πολιτική της ΕΕ να ζητάει περισσότερα από τους αγρότες και να τους δίνει λιγότερα”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι τέθηκε ενάντια στην αύξηση της εθνικής χρηματοδότησης για τους αγρότες από το 20% στο 30%, κάνοντας λόγο για επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ.

Ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρθηκε ενάντια στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προηγούμενου ΠΔΠ και σημείωσε ότι ίδιος δεν θα δεχθεί νέες αδικίες από την έπανακατανομή των κονδυλίων, καλώντας και άλλες χώρες που θα αδικηθούν να συνδράμουν την ελληνική προσπάθεια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy