Άµβλωση: Να υπερασπιστούµε τα δικαιώµατα των γυναικών

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Η άµβλωση, σύµφωνα µε τον ΠΟΥ, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των ολοκληρωµένων υπηρεσιών υγειονοµικής περίθαλψης. ∆υστυχώς, το 45% του συνόλου των αµβλώσεων είναι µη ασφαλείς, εκ των οποίων το 97% λαµβάνει χώρα στις αναπτυσσόµενες χώρες. Επιπρόσθετα, σύµφωνα µε το UNFPA, εκτιµάται ότι κάθε χρόνο συµβαίνουν 121 εκατοµµύρια ακούσιες εγκυµοσύνες και ότι πάνω από το 60% αυτών καταλήγουν στην άµβλωση.

Η στροφή προς τη Δεξιά και η συντηρητικοποίηση µεγάλου µέρους των κυβερνήσεων της ΕΕ έχει αυξήσει τις πιέσεις ενάντια στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και των συναφών δικαιωµάτων και της αυτονοµίας των γυναικών. Αυτό αποτυπώνεται και σε νοµοθετικό επίπεδο µέσα από οπισθοδροµικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε παγκόσµιο επίπεδο, µεταξύ άλλων και σε αρκετά κράτη-µέλη.

Η έκθεση καταδίκασε έντονα την οπισθοδρόµηση αυτή και υπογράµµισε ότι η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώµατα είναι θεµελιώδη ανθρώπινα δικαιώµατα που πρέπει να προστατευθούν και να ενισχυθούν και σε καµία περίπτωση δεν µπορούν να αποδυναµωθούν ή να αρθούν. Την ίδια ώρα, εκφράζει τη συµπαράστασή της σε όσους, σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, συµβάλλουν στην εξασφάλιση του δικαιώµατος και της πρόσβασης σε νόµιµη και ασφαλή φροντίδα για άµβλωση και παρέχουν σχετικές υπηρεσίες συνηγορίας. Την ίδια ώρα, ζητεί να αναληφθεί δράση προκειµένου να διαφυλαχθεί το δικαίωµα σε ασφαλή και νόµιµη άµβλωση στις ΗΠΑ.

Στο κείµενο, µε προσθήκη της Αριστεράς, υπογραµµίζεται η τοξικότητα του φαινοµένου αναφέροντας, πιο συγκεκριµένα, ότι «οι απαγορεύσεις και άλλοι περιορισµοί στην άµβλωση επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας, ιδίως τις γυναίκες που αντιµετωπίζουν φυλετικές διακρίσεις».

Το Ευρωκοινοβούλιο χαιρέτησε τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στον τοµέα των δικαιωµάτων όσον αφορά την άµβλωση στην Αργεντινή, το Μεξικό, τον Ισηµερινό, την Κολοµβία και τη Χιλή, οι οποίες σηµατοδοτούν σηµαντική πρόοδο στη Νότια Αµερική όσον αφορά τα δικαιώµατα των γυναικών, καθώς και σε άλλες χώρες ανά τον κόσµο, όπως η Ανγκόλα, η Ινδία, η Κένυα, η Νέα Ζηλανδία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Νότια Κορέα και η Ταϊλάνδη.

Ταυτόχρονα, η έκθεση τονίζει την έλλειψη πρόσβασης στην αντισύλληψη και τις υφιστάµενες ανάγκες που δεν καλύπτονται και καλεί την ΕΕ και τα κράτη-µέλη να παράσχουν κάθε δυνατή στήριξη, συµπεριλαµβανοµένης της χρηµατοδοτικής στήριξης, σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Εκ µέρους της Οµάδας της Αριστεράς, η ευρωβουλευτής Sandra Pereira, από το Κοµµουνιστικό Κόµµα Πορτογαλίας επεσήµανε ότι η απαγόρευση των αµβλώσεων δεν καταπολεµά τις αµβλώσεις όπως καµώνονται οι αρνητές, αλλά «τις καθιστά λαθραίες, απροστάτευτες και επικίνδυνες για τη σωµατική και ψυχική υγεία και, µερικές φορές, για την ίδια τη ζωή». «Καταδικάζουµε και απορρίπτουµε κάθε οπισθοδρόµηση όσον αφορά τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώµατα που βιώνονται οπουδήποτε στον κόσµο», συνέχισε και υπογράµµισε την αναγκαιότητα «να προχωρήσουµε στην πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας µε την απαραίτητη ενίσχυση ποιοτικών και δωρεάν υπηρεσιών δηµόσιας υγείας, στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, στην ελεύθερη πρόσβαση σε αντισυλληπτικά και στις υπηρεσίες οικογενειακού προγραµµατισµού».

Η πρόταση υπερψηφίστηκε µε 364 ψήφους υπέρ, 154 κατά και 37 αποχή.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.