Α. ΒΟΤΣΗΣ: «Παπαγαλάκια» στο ΔΗΚΟ δεν ήθελαν επανεκλογή μου

«Να μας προβληματίσει ότι κόμματα του ενδιάμεσου χώρου έχουν μετακινηθεί από το στόχο όλων των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των κυβερνήσεων του ΔΗΚΟ, για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας»

Συνέντευξη στον Νεόφυτο Νεοφύτου

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης μιλά στη «Χαραυγή» και καταγγέλλει ότι υπήρξαν κάποια «παπαγαλάκια» στο ΔΗΚΟ, τα οποία εργάστηκαν εναντίον της εκλογής του, αμφισβητώντας την κομματική του εντιμότητα. Ο Αγγελος Βότσης μιλά για το παρασκήνιο, για τις συζητήσεις και τις αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου σε ό,τι αφορά την προεδρία της Βουλής, καθώς και για τις προοπτικές συνεργασίας με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Θεωρεί ότι σύμφωνα με την απόφαση του Εκτελεστικού θα ήταν οξύμωρο το ΔΗΚΟ να επιδιώξει σήμερα συνεργασίες είτε με το ΑΚΕΛ είτε με το ΔΗΣΥ στις δημοτικές εκλογές. 

Ο Αγγελος Βότσης τοποθετείται και στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου έχουν μετακινηθεί από τον διαχρονικό στόχο όλων των κυβερνήσεων για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ τοποθετείται και για τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και του ωραρίου.

Κύριε Βότση, δώσατε μια δύσκολη προσωπική εκλογική μάχη και την κερδίσατε. Είναι γνωστό ότι δεχθήκατε εσωκομματικό «πόλεμο». Τι έχετε να πείτε σήμερα;

Δεν μου αρέσει η έννοια του εσωκομματικού «πολέμου». Γνωρίζω ότι ο κάθε υποψήφιος θέλει να προωθήσει τον εαυτό του. Ο καθένας έχει τις συμπάθειες και τις αντιπάθειές του. Τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα και λόγω των εσωκομματικών μας προβλημάτων. Δυστυχώς, κάποιοι διέδιδαν και ήταν πολύ ενοχλητικό για μένα, ότι αν εκλεγόμουν, την επομένη θα έφευγα από το ΔΗΚΟ και θα δημιουργούσα άλλο κόμμα. Είμαι στο ΔΗΚΟ από πολλά χρόνια πριν από πολλούς από εκείνους που διέδιδαν τέτοιες συκοφαντίες. Τους έχω διαψεύσει και απογοητεύσει και με τη μετεκλογική μου συμπεριφορά.

Το όνομά σας ακούστηκε και ως συναινετική υποψηφιότητα για την προεδρία της Βουλής…

Απέρριψα παραινέσεις πολλών φίλων να είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Βουλής με σοβαρές πιθανότητες εκλογής, αφού υπήρχαν ενδείξεις ευρύτερης στήριξης και άλλων πολιτικών δυνάμεων. Απέφυγα συνειδητά να κάνω επίσημες επαφές, ενεργώντας εντός των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Οταν το ΔΗΚΟ πήρε την απόφαση ότι δεν διεκδικούμε με δικό μας υποψήφιο, σε εκείνη τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου οι Μάρκος Κυπριανού, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Χρ. Πατσαλίδης, ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ, βουλευτές και μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου πρότειναν ότι εφόσον ο πρόεδρος του κόμματος δεν διεκδικεί την προεδρία της Βουλής, θα μπορούσε το ΔΗΚΟ να υποδείξει την υποψηφιότητα του Αγγελου Βότση, τότε είπα ότι μπορώ να το σκεφτώ χωρίς να προϋποθέτει οποιαδήποτε συνδιαλλαγή.

Το ΔΗΚΟ ως το μεγαλύτερο κεντρώο κόμμα θα έπρεπε να έχει δικό του υποψήφιο για την προεδρία της Βουλής και εφόσον ο πρόεδρος του κόμματος δεν αποδεχόταν, μπορούσαμε να υποδείξουμε άλλο βουλευτή. Τελικά, το Εκτελεστικό Γραφείο πήρε την απόφαση που πήρε, στηρίζοντας τον κ. Σιζόπουλο.

Η όποια «πικρία» και αν υπήρχε πριν τις βουλευτικές εκλογές, δεν ήθελα να μιμηθώ άλλους, παρόλο που στο ΔΗΚΟ οι αποστασίες επιβραβεύονται. Ο Αγγελος δεν είναι ούτε για τις καρέκλες ούτε για τα αξιώματα. Είναι εκεί να υπηρετεί τον τόπο του και να σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις. Είναι η απάντησή μου σε αυτά τα «παπαγαλάκια» που φρόντιζαν προεκλογικά να με διαβάλλουν.

Συνεπώς, έδωσα μια πολύ δύσκολη μάχη και με την ευκαιρία της συνέντευξης αυτής εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φίλους και συναγωνιστές και σε δεκάδες άλλα άτομα, τα οποία δεν ανήκουν στο ΔΗΚΟ, αλλά εκτίμησαν τη δουλειά μου και με στήριξαν.

Aggelos Votsis

Ποια κίνητρα είχαν εναντίον σας τα «παπαγαλάκια»;

Να εκλεγούν άλλοι υποψήφιοι και όχι ο Αγγελος Βότσης.

Πιστεύετε ότι βιάστηκε ο πρόεδρος του κόμματός σας να στηρίξει υποψηφιότητα Μ. Σιζόπουλου;

Βιάστηκε να δηλώσει προεκλογικά ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Βουλής. Επρεπε να περιμένει και να τοποθετηθεί μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Οπως εξελίχθηκαν τα πράγματα είχα την άποψη ότι το ΔΗΚΟ έπρεπε να έχει δικό του υποψήφιο. Το ΔΗΚΟ είχε ένα σκληρό ανταγωνισμό στο χώρο του κέντρου, αλλά σε μεγάλο βαθμό μπόρεσε να διατηρήσει τα εκλογικά του ποσοστά. Ηταν το κερδισμένο κόμμα και δικαιωματικά θα έπρεπε να διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής.

Πίσω από τη στάση αυτή του κ. Παπαδόπουλου, δεν βλέπετε προσωπικούς σχεδιασμούς ενόψει προεδρικών εκλογών;

Εκείνο που δεν κρύβεται και είναι φανερό και εκδηλώθηκε στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος είναι ότι το ΔΗΚΟ ήθελε να κάνει κίνηση προς τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Θεώρησε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών οδήγησαν σε συρρίκνωση των δύο μεγάλων πόλων και σαν πρώτη αρχή συντονισμού ξεκινήσαμε με την προεδρία της Βουλής. Προφανώς αυτή η συνεργασία πρέπει να ενισχυθεί. Σίγουρα το επόμενο βήμα είναι οι δημοτικές και όχι οι προεδρικές εκλογές. Είναι εκεί που θα κρίνουμε αν μπορεί ο ενδιάμεσος χώρος να προχωρήσει ή όχι σε κοινή συνεργασία.

Είναι κοινό μέτωπο για το Κυπριακό;

Στο Κυπριακό υπάρχει μια προσέγγιση σε σχέση με τους κινδύνους για την πορεία των συνομιλιών. Τα συγκεκριμένα κόμματα ήταν εναντίον του σχεδίου Ανάν. Για να είμαστε ειλικρινείς και είναι θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει, κάποια από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου έχουν μετακινηθεί από το στόχο που είχαν όλες οι κυβερνήσεις του τόπου, συμπεριλαμβανομένων και των κυβερνήσεων του ΔΗΚΟ, για επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Είναι μεν οδυνηρή υποχώρηση, όμως είναι η συμφωνημένη λύση με τα Ηνωμένα Εθνη και τους διεθνείς οργανισμούς. Επιδιώκουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με το σωστό πάντα περιεχόμενο, όπως αυτό περιγράφεται στη συμφωνία του 2009 μεταξύ όλων των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο. Συνεπώς, για τη μορφή της λύσης θα πρέπει να μας προβληματίσει ότι δεν συμφωνούν όλοι του ενδιάμεσου χώρου για το τι προσπαθούμε να επιτύχουμε στις συνομιλίες.

Κύριε Βότση, δεν νομίζετε ότι οι επίσημες θέσεις του ΔΗΚΟ είναι ακραίες σε ό,τι αφορά το Κυπριακό;

Είναι γεγονός ότι το ΔΗΚΟ βγαίνει με πιο σκληρή γλώσσα. Η δική μου άποψη είναι ότι μπορούσαμε με ήπια γλώσσα να στοχεύουμε στο ίδιο αποτέλεσμα. Οι θέσεις του ΔΗΚΟ στο Κυπριακό είναι σωστές. Θα ήμασταν πιο παραγωγικοί αν με πιο εποικοδομητικό τρόπο προβάλλαμε τις θέσεις μας ή αν βρούμε τρόπο να τίθενται και στο τραπέζι των συνομιλιών. Αυτό μπορεί να γίνει εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποφασίσει ότι θα μας ενημερώνει, θα μας ακούει και θα λαμβάνει υπόψιν και τις δικές μας κόκκινες γραμμές. Με αυτό τον τρόπο και οι δικές μας κόκκινες γραμμές θα έχουν βρει χώρο στις συνομιλίες αντί να είμαστε απλά απ’ έξω και να διαμαρτυρόμαστε και να νιώθουμε ότι δεν μας λαμβάνουν υπόψιν.

Ποια είναι η στάση του ΔΗΚΟ απέναντι στο κυβερνών ΔΗΣΥ και το αντιπολιτευόμενο ΑΚΕΛ; Υπάρχουν προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας είτε με το ΔΗΣΥ είτε με το ΑΚΕΛ;

Το ΔΗΚΟ έβαλε τη «ράχη» του για εφαρμογή του μνημονίου. Ταυτόχρονα, εισηγηθήκαμε αλλαγές σε μνημονιακά νομοσχέδια για να γίνουν πιο φιλολαϊκά και εξυπηρετικά προς τον πολίτη. Από την άλλη, έχουμε έγνοια για θέματα για την κοινωνική συνοχή. Πολλές φορές ψηφίσαμε μαζί με το ΔΗΣΥ, αλλά και πολλές φορές ψηφίσαμε μαζί με το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ.

Με το ΑΚΕΛ βρισκόμαστε πιο κοντά σε θέματα που έχουν να κάνουν με φιλολαϊκές πολιτικές, όπως τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, των ωραρίων και γενικά της κοινωνικής πολιτικής. Δεν έχουμε καμία αλλεργία να συνεργαστούμε είτε με τη Δεξιά είτε με την Αριστερά όταν έρχεται μια πρόταση που κρίνουμε ότι είναι προς την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Μπορούμε να κάνουμε συνεργασίες με όλους για το καλό του τόπου.

Στις δημοτικές εκλογές, βλέπετε συνεργασίες είτε με το ΑΚΕΛ είτε με το ΔΗΣΥ;

Η λογική λέει ότι αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τα όσα είπαμε στο Εκτελεστικό Γραφείο και αποκλείσαμε μια δική μας υποψηφιότητα για την προεδρία της Βουλής επειδή δεν θέλαμε να στηριχθούμε από τα μεγάλα κόμματα, θα πρέπει τώρα να συνεργαστούμε με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Να βρούμε τρόπους συνεργασίας και στις δημοτικές εκλογές. Θα ήταν άκομψο και οξύμωρο ενώ δεν θέλαμε συνεργασία είτε με το ΔΗΣΥ είτε με το ΑΚΕΛ για την προεδρία της Βουλής, σε δύο μήνες να πούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τα δύο μεγάλα κόμματα για τις δημαρχιακές. Δεν μπορεί να αποφασίζουμε τη μια έτσι και την άλλη αλλιώς.


Το ΔΗΚΟ είναι και θα είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Cyta

Angelos Votsis

Θα τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση το ΔΗΚΟ να παραμείνουν στο κράτος οι κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί;

Βεβαίως. Το ΔΗΚΟ θα τεθεί μπροστά σε ό,τι αφορά φιλολαϊκά νομοσχέδια ή προτάσεις νόμου για την επούλωση των πληγών του μνημονίου. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα μας βρει αντιμέτωπους σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπως η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Cyta. Το ΔΗΚΟ είναι και θα είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και υπέρ του εκσυγχρονισμού της.

Είχατε έντονες απόψεις για το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων. Θεωρείτε ότι το θέμα έκλεισε;

Την ερχόμενη Τρίτη, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας θα κληθεί η αρμόδια Υπουργός κα Ζέτα Αιμιλιανίδου για να ακούσει ξανά τις δικές μας έντονες θέσεις. Ελπίζω να τις μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο ως Επιτροπή Εργασίας ζητούμε και μαζί του συνάντηση. Το θέμα δεν έχει κλείσει, αλλά τώρα ανοίγει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.