Α. Βύρας: Χωρίς κρατική στήριξη πολλοί δήμοι δεν θα επιβιώσουν

Ο δήμαρχος Λάρνακας και πρόεδρος της Ένωσης Δήμων εφ’ όλης της ύλης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πόλη του

Θέμα άμεσης οικονομικής επιβίωσης των δήμων θα προκύψει σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν στηρίξει οικονομικά τις Τοπικές Αρχές μετά το σοκ της κρίσης του κορονοϊού, προειδοποιεί ο Ανδρέας Βύρας.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στη «Χαραυγή» για τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της Ένωσης Δήμων, αλλά και για την πόλη της οποίας προΐσταται, ο κ. Βύρας δεν κρύβει τα λόγια του και απευθύνει οικονομικό SOS προς την κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές ότι η τεράστια τρύπα στα έσοδα των δημοτικών ταμείων που άφησε πίσω του ο κορονοϊός δεν μπορεί να κλείσει χωρίς άμεση κρατική στήριξη. Το μήνυμα αυτό απευθύνεται ευθέως στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος τις επόμενες μέρες αναμένει τους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς των δήμων για να εξετάσει τα νέα οικονομικά δεδομένα.

Ρωτήσαμε τον κ. Βύρα και για το άλλο καυτό θέμα που αφορά γενικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι η μεταρρύθμιση και απάντησε ότι η Ένωση Δήμων εναποθέτει τις ελπίδες της στη Βουλή για τροποποιήσεις στα κυβερνητικά νομοσχέδια τις οποίες έχει απορρίψει η κυβέρνηση.

Για τη Λάρνακα, δύο είναι τα πρώτα θέματα στην ατζέντα. Σε ό,τι αφορά την υπογραφή των συμβολαίων για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, ο δήμαρχος καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τάχιστα τις ανησυχίες των κομμάτων, να ενημερώσει για τη σύμβαση και να προχωρήσει άμεσα η υπογραφή. Για τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, θέτει προ των ευθυνών τους και τις δύο πλευρές, κυβέρνηση και εταιρείες, προειδοποιώντας ότι δεν θα γίνει ανεκτή ανεξέλεγκτη καθυστέρηση στην υλοποίηση της μετακίνησης.

Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πού βρίσκεται και πόσο ικανοποιημένη είναι η Ένωση Δήμων από όσα προτείνονται;

Είναι στη Βουλή για συζήτηση των νομοσχεδίων της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που μας αφορά εμάς ως Ένωση Δήμων, σε ένα ποσοστό 70% – 80% υιοθετήθηκαν οι θέσεις της Ένωσης Δήμων. Υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα που δεν υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών που είναι πολύ σημαντικά για μας όπως το γεγονός ότι παραμένουμε κάτω από τη διοικητική εποπτεία του Υπουργού Εσωτερικών, κάτι που δεν αποδεχόμαστε. Εμείς θέλουμε αυτονομία και είναι βασική μας αρχή. Είναι πολύ ξεπερασμένο από τη στιγμή που δεχθήκαμε ρήτρες ελέγχου και θεωρούμε ότι είναι αχρείαστη η εποπτεία από τον Υπουργό Εσωτερικών. Εμείς ως Ένωση Δήμων πιστεύουμε ότι το άρθρο που διατηρεί τους δήμους κάτω από τη διοικητική εποπτεία του Υπουργού Εσωτερικών ουσιαστικά καταργεί τη διοικητική αυτοτέλεια των δήμων, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα και στόχο της Μεταρρύθμισης και θέτει τους δήμους υπό την κηδεμονία του υπουργού.

 

H ακριβής θέση της κυβέρνησης σε αυτές τις κόκκινες γραμμές ποια είναι;

Δεν τις αποδέχεται γι’ αυτό κι εμείς περιμένουμε από τη Βουλή για να ενσωματωθούν αυτές οι θέσεις. Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι τα μεταβατικά στάδια που εισήχθησαν, όπως για τις Σχολικές Εφορείες και τις οικοδομικές Αρχές. Θεωρούμε ότι με τα μεταβατικά στάδια που μπήκαν παραπέμπονται στις καλένδες αυτές οι αλλαγές. Για παράδειγμα η ανάληψη των Σχολικών Εφορειών από τους δήμους σε δέκα χρόνια θεωρούμε ότι εξυπηρετεί σκοπιμότητες.

 

Για τις προτεινόμενες συνενώσεις δήμων ποια είναι η θέση της Ένωσης Δήμων;

Δεν έχουμε θέση ως Ένωση Δήμων για τις συνενώσεις για ευνόητους λόγους. Για να μην αρχίσουμε να τσακωνόμαστε οι δήμαρχοι μεταξύ μας. Ούτε για την παράταση της θητείας των υφιστάμενων Τοπικών Αρχών έχουμε θέση. Δεν μας αφορούν αυτά τα ζητήματα και δεν ασχοληθήκαμε.

Τα νέα οικονομικά δεδομένα των δήμων είναι επίσης πολύ καυτό θέμα και εντός των ημερών πρέπει να υποβληθούν οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί των δήμων όπως έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Πού βρίσκεται το θέμα της οικονομικής στήριξης των δήμων από το κράτος;

Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για αυτά τα ζητήματα και έγινε μια πολύ αναλυτική εργασία.

 

Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης;

Δεν γνωρίζουμε και περιμένουμε να φανεί στην πράξη με βάση τα ελλείμματα.

 

Στο χειρότερο σενάριο που η κυβέρνηση πει “Όχι” στη στήριξη, τι θα γίνει;

Πολλοί δήμοι δεν θα είναι βιώσιμοι σε τέτοιο ενδεχόμενο γιατί οι δήμοι είχαν μια τεράστια μείωση στα έσοδα, ενώ τα έξοδα είναι ανελαστικές δαπάνες όπως οι μισθοί του προσωπικού, οι χρεώσεις στα ΧΥΤΥ, ο οδικός φωτισμός κ.α. Ταυτόχρονα δεν είμαστε δικαιούχοι κανενός ειδικού Σχεδίου. Ούτε καν για τις γονικές άδειες μελών του προσωπικού. Οι δήμοι δεν πήραν ούτε σεντ από τα ειδικά σχέδια της κυβέρνησης, ενώ αυξήθηκε η δουλειά μας με τις απολυμάνσεις και πολλά άλλα καθήκοντα. Πρέπει να τύχουμε στήριξης. Σε όλες τις χώρες στο εξωτερικό και ακόμα και στην Ελλάδα, το κράτος στήριξε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αναμένουμε το ίδιο και εδώ στην Κύπρο όπου έχουμε πολύ σοβαρές ανάγκες. Οι δήμοι δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε δανεισμό όπως το κράτος.

Για τον Δήμο Λάρνακας ποια είναι τα νέα οικονομικά δεδομένα;

Έχουμε απώλειες εσόδων γύρω στο 25% των προϋπολογισμένων. Είναι ένα ποσό μεταξύ τεσσάρων και πέντε εκατομμυρίων ευρώ σε απώλειες εσόδων. Ακόμα και στις παραλίες που έπρεπε τώρα να στοιβάζουμε έσοδα, έχουμε ελλείμματα.

 

Όχι άλλη καθυστέρηση για το λιμάνι  και τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών

 

Για την καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβολαίων για την κοινή ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας δώσατε μάχη τις τελευταίες εβδομάδες. Συζητήθηκε και στην Επιτροπή Μεταφορών και δόθηκαν κάποιες διαβεβαιώσεις.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ελέγχου της σύμβασης που ζητούν τα κόμματα, είναι ευθύνη της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να καθησυχάσει τάχιστα τις ανησυχίες των κομμάτων. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πλέον για τη διαδικασία και αναμένουμε από το Υπουργείο Μεταφορών να προχωρήσει τη διαδικασία. Η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι ότι θα προχωρήσουν τα πράγματα εντός των ημερών. Εμείς θέλουμε να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσει το έργο το οποίο θεωρούμε κομβικής σημασίας για το μέλλον της πόλης.

 

Οι ίδιοι οι υποψήφιοι επενδυτές πώς έχουν αντιδράσει μετά την τετράμηνη καθυστέρηση;

Είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών. Τώρα περιμένουμε την ετοιμασία των εγγράφων και εντός των ημερών πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Στο θέμα της Αλυκής μετά την πυρκαγιά είχαμε εξέλιξη; Είχατε ζητήσει άδεια για έργα από το Τμήμα Περιβάλλοντος το οποίο έχει απαντήσει τι;

Είχαμε θετική απάντηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος στα αιτήματα που βάλαμε για άμεσα αντιπυρικά έργα και κυρίως για διαπλάτυνση του μονοπατιού της Φύσης ούτως ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων. Μας έχουν εγκρίνει επίσης την αφαίρεση καλαμιώνων και τη δημιουργία σημείων επαναστροφής των πυροσβεστικών οχημάτων και μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα.

Πρέπει να πω όμως ότι αυτά είναι προσωρινά έργα. Σε ό,τι αφορά το Διαχειριστικό Σχέδιο και το Περιβαλλοντικό Κέντρο δεν έχουν προχωρήσει και αναμένουμε από το Τμήμα Περιβάλλοντος να τηρήσει τις υποσχέσεις τους. Αυτά δεν προχωράνε αν και τους τρέχουμε ξοπίσω.

Για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών είχαμε επίσης καθυστέρηση ελέω κορονοϊού, αλλά όχι μόνο. Υπάρχει ανησυχία από τον Δήμο Λάρνακας;

Εγώ μπορώ να διαχωρίσω αυτή τη διαδικασία προ κορονοϊού και μετά κορονοϊό. Πριν τον κορονοϊό προχωρούσαν οι διαδικασίες παρά τα προβλήματα και υπήρχε ένας μπούσουλας. Μετά τον κορονοϊό χάθηκε και ο συντονισμός και ξέφυγε η κατάσταση. Το θετικό είναι ότι μετά την πρόσφατη συνεδρία στην Επιτροπή Εμπορίου και Ενέργειας επανήλθε ένας μπούσουλας και ξέρουμε πού βρισκόμαστε.

Το πιο σοβαρό θέμα είναι η διαφορά Αρχής Λιμένων και εταιρειών υγραερίου για το σημείο εκφόρτωσης που πρέπει να λυθεί με πολιτική απόφαση. Πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους και να βρεθεί λύση και εμείς έχουμε προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχθούμε παράταση της καθυστέρησης.

Υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες.

Εμείς θέλουμε να λυθεί το θέμα με την Αρχή Λιμένων για το υγραέριο, να εκδοθούν οι άδειες που πρέπει αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες να μας δώσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μετά τη λήξη της κρίσης του κορονοϊού.

Με τα έργα στο κέντρο της πόλης έχουν ξεκαθαρίσει τα νέα χρονοδιαγράμματα μετά την αναγκαστική καθυστέρηση λόγω της διακοπής των εργοταξίων;

Είναι μια δυναμική διαδικασία. Υπολογίζουμε ότι για τα τέσσερα που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, η Λέσχη θα παραδοθεί τον Οκτώβρη και τα άλλα τρία, δηλαδή η Δημοτική Αγορά, το Κοινοτικό και οι δρόμοι στο κέντρο, τέλος του χρόνου μέχρι τους πρώτους μήνες του 2021 θα τελειώσουν. Για το τέμενος Ζουχουρί έχουμε κατακυρώσει την προσφορά και μέχρι το τέλος του Ιούνη θα υπογράψουμε το συμβόλαιο. Η έναρξη εργασιών τοποθετείται την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη.

Τα νέα έργα που ωριμάζουν για τη νέα προγραμματική περίοδο πού βρίσκονται;

Μετά από μια καθυστέρηση λόγω κορονοϊού, έχουμε βάλει νέα χρονοδιαγράμματα και προχωρούμε κανονικά με την ωρίμανση. Έχουμε συγκεκριμένο προγραμματισμό με συγκεκριμένες ημερομηνίες και προχωράμε κανονικά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy