Α.Βύρας: «Η Λάρνακα δεν είναι ο σκουπιδότοπος της Κύπρου»

Σφοδρή αντίδραση τοπικών Αρχών για εγκατάσταση ασφαλτικού στην Κόσιη

 

«Ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί η Λάρνακα να είναι ο σκουπιδότοπος της Κύπρου».  Με αυτή τη φράση, ο δήμαρχος Λάρνακας έκανε σαφή την αντίδραση των Λαρνακέων απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να μετακινήσει εργοστάσια ασφάλτου από το Δάλι στην Κόσιη.

Με χθεσινές του δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ανδρέας Βύρας υπενθύμισε ότι η επαρχία Λάρνακας φιλοξενεί και τον ΧΥΤΥ στην Κόσιη αλλά και το Ενεργειακό Κέντρο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να φορτωθεί άλλες βιομηχανίες αυτού του τύπου. «Δυστυχώς για δεκαετίες η επαρχία Λάρνακας είναι η εύκολη λύση, αφού έχουν χωροθετηθεί το Ενεργειακό Κέντρο και ο ΟΕΔΑ Κόσιης. Ο κόσμος έχει κουραστεί η Λάρνακα να είναι ο σκουπιδότοπος της Κύπρου και δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βύρας ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα στρατηγικό σχεδιασμό που να λύνει αυτά τα προβλήματα, λαμβάνοντας όμως υπόψη την επιβάρυνση της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. «Δεν μπορεί ό,τι οχληρό υπάρχει να μεταφέρεται στη Λάρνακα γιατί είναι η εύκολη λύση. Το θέμα δεν είναι να τσακωνόμαστε με άλλες πόλεις ή επαρχίες. Το θέμα είναι ότι υπάρχει ο τρόπος, χωρίς αντιπαραθέσεις, να βρεθεί πού καλύτερα στρατηγικά μπορούν να τοποθετηθούν αυτές οι οχληρές βιομηχανίες, που σίγουρα είναι αναγκαίες, αφού δεν μπορούμε να μείνουμε χωρίς άσφαλτο», είπε και συνέχισε: «Δεν γίνεται ό,τι πρέπει να φύγει από κάπου αλλού να έρχεται στη Λάρνακα και δεν μπορούμε ως Λαρνακείς πλέον να ανεχτούμε αυτή τη λογική των εκάστοτε κυβερνήσεων πως ό,τι δεν χωράει αλλού, χωράει στην επαρχία Λάρνακας. Έφτασε πλέον ο κόμπος στο χτένι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς και δίνουμε οργανωμένα πλέον το μήνυμα πως η επαρχία Λάρνακας δεν είναι ο φτωχός συγγενής και δεν είναι το τελευταίο αποκούμπι του κράτους σε ό,τι οχληρό θέλει να εγκαταστήσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και για την αντίδραση των κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού για τη χωροθέτηση ασφαλτικών εργοστασίων.  «Επιτέλους πρέπει να σκεφτούμε άλλες περιοχές της Κύπρου στις οποίες μπορεί να εγκατασταθούν τέτοιου είδους βιομηχανίες», σημείωσε, καλώντας την κυβέρνηση σε διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση για εκπόνηση μελέτης συνολικής διευθέτησης του ζητήματος.

Κάθετα αντίθετος εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ο οποίος είπε ότι η περιοχή εκείνη είναι ήδη βεβαρημένη με τον ΧΥΤΥ και τους πασσάλους της ΑΗΚ αλλά είναι και πολύ κοντά σε οικιστική περιοχή.

«Θα έχουμε τα ίδια προβλήματα που υπάρχουν στο Δάλι και στις άλλες περιοχές», προειδοποίησε ο δήμαρχος, ο οποίος ανέδειξε επίσης την ανάγκη εθνικής στρατηγικής για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κοινοτάρχης Λυμπιών, Μιχάλης Γεωργίου, προειδοποίησε την κυβέρνηση με τη χαρακτηριστική φράση «δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι», ενώ ο Ερμής Χριστοδούλου, μέλος της Επιτροπής «Όχι στο ασφαλτικό Κόσιης/Αραδίππου», ξεκαθάρισε ότι εκτός από τις τοπικές Αρχές, ούτε οι κάτοικοι αποδέχονται την απόφαση.

Τάσος ΠερδίοςΥΠΟΓΡ_ΚΑΤΟ}

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.