Α. Βύρας στη «Χ»: Το εμπορικό κέντρο της Λάρνακας θα παραμείνει ζωντανό παράλληλα με το Metropolis Mall

Έργα και παρεμβάσεις από το Δήμο Λάρνακας για να επιβιώσουν τα καταστήματα του κέντρου

  • Προώθηση καινοτόμων μέτρων και συναντήσεις των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Λάρνακας με τους καταστηματάρχες

Θύµησες καραντίνας στο κέντρο της πόλης

Για όσους παρέµειναν στις δουλειές τους τον Μάρτιο και τον Απρίλη του 2020, µε την εφαρµογή της πρώτης καραντίνας, η κάθοδος από την Ακρόπολη διαµέσου της οδού Ερµού στη Λάρνακα τις τελευταίες µέρες φέρνει στη µνήµη εκείνες τις θλιβερές αναµνήσεις.

Η κίνηση ξαφνικά αποτελεί παρελθόν και η εξήγηση αυτή τη φορά δεν βρίσκεται στον αόρατο κίνδυνο που λέγεται κορονοϊός, αλλά στο πολύ ορατό εµπορικό κέντρο που λέγεται Metropolis Mall.

«Γέµισε το Metropolis Mall και άδειασε το εµπορικό κέντρο», τιτλοφορούσαµε σχετική είδηση στις 25 Σεπτεµβρίου, δέκα µέρες µετά τα εγκαίνια του Mall, και δεν ήταν υπερβολή. Όποιος δεν το βλέπει, απλά εθελοτυφλεί.

Του Τάσου Περδίου

Το πλήγµα στα καταστήµατα του εµπορικού κέντρου της Λάρνακας από τη λειτουργία του  Metropolis Mall είναι µεγάλο και ορατό κυριολεκτικά διά γυµνού οφθαλµού και το θέµα τώρα είναι τι γίνεται για να µην επέλθει ένας οικονοµικός όλεθρος άνευ προηγουµένου για χιλιάδες οικογένειες.

Ο δήµαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, µίλησε στην εφηµερίδα µας και εµφανίστηκε αισιόδοξος ότι το κέντρο θα ανακάµψει και οι επιχειρήσεις θα παραµείνουν ζωντανές παράλληλα µε το Mall.

Metropolismall

Αποφασισµένος ο ∆ήµος Λάρνακας να στηρίξει το κέντρο

Η αισιοδοξία του δηµάρχου Λάρνακας για ανάκαµψη του εµπορικού κέντρου της πόλης εδράζεται στην αποφασιστικότητα του ∆ήµου Λάρνακας να προωθήσει και άλλα έργα και να εφαρµόσει µέτρα τα οποία θα κάνουν ακόµα πιο ελκυστικό το κέντρο, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά του.

Θέλοντας να µεταδώσει αυτόν τον τόνο αισιοδοξίας, ο Ανδρέας Βύρας έκανε µια χαρακτηριστική δήλωση την περασµένη εβδοµάδα σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Stockwatch: «Ας µου επιτραπεί να πω ότι η Λάρνακα πλέον έχει δύο Malls, ένα κλειστό που είναι το Metropolis Mall και ένα υπαίθριο, αυτό του εµπορικού κέντρου στην καρδιά της πόλης, η δοµή του οποίου και οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι σαν να βρίσκεται κάποιος σε ένα µεγάλο υπαίθριο Mall», ήταν η ακριβής δήλωση του δηµάρχου.

Μέχρι στιγµής πάντως, στον πρώτο µήνα λειτουργίας του Metropolis Mall οι ενδείξεις δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τα καταστήµατα του κέντρου, µε τον δήµαρχο να τονίζει ότι η ανησυχία των καταστηµαταρχών είναι φυσιολογική. Ο κ. Βύρας, όµως, παραµένει αισιόδοξος στηρίζοντας αυτή την αισιοδοξία σε αποφάσεις για αισθητικές και λειτουργικές παρεµβάσεις στο κέντρο της πόλης αλλά και έργα µεγαλύτερου βεληνεκούς που εκτιµάται ότι θα τραβήξουν τον κόσµο προς το κέντρο.

Larnaka

Προωθούνται σηµαντικά έργα στο κέντρο της πόλης

Όπως ανέφερε στην εφηµερίδα µας ο δήµαρχος Λάρνακας, ήδη το ∆ηµοτικό Συµβούλιο, ανταποκρινόµενο και σε σχετικό αίτηµα των συνδέσµων των καταστηµαταρχών, αποφάσισε την παραχώρηση δωρεάν στάθµευσης στον καινούργιο τριώροφο χώρο στάθµευσης της νέας ∆ηµοτικής Αγοράς για διάστηµα δύο ωρών κάθε µέρα.

Επίσης, προκειµένου να αυξηθούν οι δυνατότητες στάθµευσης, που είναι ένα από τα ανταγωνιστικά µειονεκτήµατα του εµπορικού κέντρου, αποφασίστηκε να ανοίξουν οι χώροι στάθµευσης του ∆ηµοτικού Σχολείου Καλογερά στην οµώνυµη οδό που είναι παράλληλη της Ερµού και στο Ευρυβιάδειο Γυµνάσιο που είναι στην πλατεία Ακρόπολης, στις αρχές της Ερµού.

Η εξεύρεση στάθµευσης όµως δεν αρκεί για να γίνει ανταγωνιστικό το κέντρο, εξ ου και οι πρωτοβουλίες επεκτείνονται σε άλλους τοµείς, στους οποίους δεν µπορούν πια τα καταστήµατα του κέντρου ν’ ανταγωνιστούν το Mall. Ένα από αυτά τα µειονεκτήµατα είναι προστασία από τις καιρικές συνθήκες, γι’ αυτό και έχει αποφασιστεί η τοποθέτηση σκιάστρων στις κεντρικές εµπορικές οδούς Ερµού και Ζήνωνος Πιερίδη.

Όπως εξήγησε στην εφηµερίδα µας ο δήµαρχος, τα σκίαστρα ήταν έτσι κι αλλιώς στον προγραµµατισµό του δηµαρχείου µε σχετικούς όρους εντολής προς τους µελετητές που σχεδιάζουν τη δεύτερη φάση του έργου ανάπλασης οδών µε υποδοµές ΑµεΑ, η οποία θα επεκταθεί στις πλατείες Αλκής και Ακρόπολης αλλά και στο υπόλοιπο της οδού Ερµού και σε ολόκληρη την οδό Ζήνωνος. Επειδή όµως η µόνιµη λύση χρειάζεται ακόµα λίγο χρόνο, ο κ. Βύρας ξεκαθάρισε ότι εξετάζονται τρόποι τοποθέτησης προσωρινών σκιάστρων. Μια δυσκολία που αντιµετωπίζεται για την προσωρινή σκίαση είναι ο επικείµενος χριστουγεννιάτικος στολισµός ο οποίος καλύπτει τις εµπορικές οδούς και δυσκολεύει την προσπάθεια τοποθέτησης προσωρινών σκιάστρων. Αυτές τις µέρες οργανώνονται συναντήσεις των τεχνικών υπηρεσιών του ∆ήµου Λάρνακας µε τους καταστηµατάρχες, ώστε ν’ αποφασιστούν οι λεπτοµέρειες καθώς και συνάντηση µε τους µελετητές του έργου. Σε αυτές τις συναντήσεις τίθενται επίσης επί τάπητος άλλες παρεµβάσεις, όπως περισσότερα παγκάκια.

Πέραν τούτων, δύο αξιόλογες πρωτοβουλίες είναι η ετοιµασία µικρής διάρκειας προωθητικού φιλµ ως µέρος προωθητικής καµπάνιας στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, ο δήµος βρίσκεται στη διαδικασία ετοιµασίας νέας ηλεκτρονικής εφαρµογής (application), στην οποία θα συγκεντρώνεται µεγάλος όγκος πληροφοριών που θα είναι στη διάθεση των καταστηµαταρχών για καταχώριση ενηµερώσεων σχετικά µε την παραχώρηση εκπτώσεων κ.τ.λ.

Larnaca

Έργα υποδοµής που θα ελκύσουν τουρίστες και ντόπιους

Όλα αυτά, σύµφωνα µε τον Ανδρέα Βύρα, έρχονται να προστεθούν στα µεγάλα έργα που ήδη έχουν υλοποιηθεί στο κέντρο της πόλης, όπως η νέα ∆ηµοτική Αγορά, που εκτός απροόπτου θα παραδοθεί τις επόµενες εβδοµάδες, η αναπαλαιωµένη Λέσχη, που µπορεί ν’ αποτελέσει πόλο έλξης φιλοξενώντας µεταξύ άλλων το Κέντρο Λαϊκής ∆ηµιουργικότητας µε επιδείξεις παραδοσιακών τεχνών και οι πλακοστρώσεις µε υποδοµές ΑΜεΑ που ολοκληρώνονται στην πρώτη φάση ξεκινώντας από την Ερµού και φτάνοντας µέχρι το Μεσαιωνικό Κάστρο περνώντας από τη Λαϊκή Γειτονιά, οι οποίες, όντως, έχουν αναµορφώσει την καρδιά της πόλης.

Επίσης, την ερχόµενη άνοιξη υπολογίζεται ότι θα ανοίξει ο αναπαλαιωµένος ιστορικός χώρος του τεµένους Ζουχουρί, ενώ το επόµενο βήµα, όπως προαναφέραµε, είναι η επέκταση της πλήρους ανάπλασης των κεντρικών οδών και πλατειών στο υπόλοιπο της Ερµού, στην οδό Ζήνωνος και στις πλατείες Αλκής και Ακρόπολης µαζί µε όλους τους κάθετους δρόµους που συνδέουν το εµπορικό κέντρο µε το παραλιακό µέτωπο των Φοινικούδων.

Larnaka 11

Τι ζητούν οι καταστηματάρχες για να γίνουν ανταγωνιστικοί…

Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες καταστημά­των στο εμπορικό κέντρο έχουν υπο­βάλει συγκεκριμένο υπόμνημα στον Δήμο Λάρνακας, μέσα από το οποίο ζητούν πολύ συγκεκριμένα πράγ­ματα ούτως ώστε να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί απέναντι στο Metropolis Mall.

H ΠΟΒΕΚ έχει αποστείλει υπό­μνημα στον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα με συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, σε σκία­ση των εμπορικών οδών, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντα­γωνιστούν απέναντι στις καιρικές συνθήκες. Ζητείται επίσης επιπλέον εμπλουτισμός του κέντρου με πα­γκάκια και βελτίωση της προσβασι­μότητας και επισκεψιμότητας, με­ταξύ άλλων, με απομάκρυνση των αυτοκινήτων όσων εργάζονται στο εμπορικό κέντρο από τα παρκόμε­τρα, με προσφορά στάθμευσης από το δήμο στους δημοτικούς χώρους και παραχώρηση δωρεάν στάθμευ­σης σε παρκόμετρα και δημοτικούς χώρους τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του Mall.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση είναι η καθιέρωση διαγωνισμού βι­τρίνας καταστήματος και η βράβευση των καλύτερων. Στον κατάλογο των εισηγήσεων είναι επίσης η βελτίωση της ελκυστικότητας του κέντρου με προγραμματισμό εκδηλώσεων και παρουσία μουσικών και πλανόδιων πωλητών στους δρόμους. Η ΠΟΒΕΚ ζητά επίσης προβολή του εμπορικού κέντρου με διαφημιστική καμπάνια.

Ως πρώτο βήμα, όπως προαναφέ­ραμε, ο Δήμος Λάρνακας ανακοίνω­σε ότι από την 1η Οκτωβρίου είναι στη διάθεση του κοινού οι χώροι στάθμευσης στη νέα Δημοτική Αγο­ρά, δωρεάν για δύο ώρες.

Parkinglarnaka Scaled

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.