ΑΑΕΚ: Ανησυχητική η αύξηση συνθετικών εξαρτησιογόνων ουσιών στην Ευρώπη

Ανησυχίες για την αύξηση συνθετικών εξαρτησιογόνων ουσιών στην Ευρώπη, όπου αναγνωρίστηκαν 52 νέες ουσίες το 2021, εκφράζει ο Πρόεδρός της Ανεξάρτητης Αρχής Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), Χρίστος Μηνά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της χρήσης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, που ορίστηκε από τον ΟΗΕ στις 26 Ιουνίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Δρ. Μηνά κάνει λόγο για ένα πρόβλημα με «πολύ-παραγοντική φύση, που αποτελεί οδυνηρή πραγματικότητα» και χρήζει «πολυθεματικής, ισορροπημένης και ολοκληρωμένης πολιτικής και συνεργασίας». Αναφέρει, δε ότι όραμα της ΑΑΕΚ είναι «τα παιδιά, οι νέοι μας αλλά και όλοι οι πολίτες της Κύπρου να έχουν πρόσβαση σε επιστημονικά στελεχωμένες και τεκμηριωμένες υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, μείωσης της βλάβης και κοινωνικής υποστήριξης», ώστε να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση τους, θωρακίζοντας από κάθε μορφής εξάρτησης την προσωπικότητα τους.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι παρατηρείται αύξηση στην παραγωγή συνθετικών εξαρτησιογόνων ουσιών στην Ευρώπη, ενώ το 2021 αναγνωρίστηκαν 52 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ψυχοδραστικών ουσιών που παρακολουθούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) σε 880. Σημειώνεται, δε, ότι 5.800 θάνατοι, που αφορούσαν παράνομες ουσίες, σημειώθηκαν στην Ε.Ε. το 2020 λόγω υπερβολικής δόσης.

«Οι δείκτες προσφοράς και χρήσης αρχίζουν να επιδεικνύουν πως κινούμαστε στα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας», αναφέρει ο Δρ. Μηνά, εξηγώντας ότι το προφίλ των διαθέσιμων ουσιών δεν είναι πιά απλό.

Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) είναι ο εθνικός συντονιστικός φορέας στον τομέα των  εξαρτήσεων και είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής μία  Στρατηγική 2021-2028. Ο Δρ. Μηνά τονίζει ότι προωθείται μία «ανθρωποκεντρική, ολιστική, ισορροπημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Όπως αναφέρει ο Δρ. Μηνά, η αντιμετώπιση των προκλήσεων των ναρκωτικών χρήζει προσοχής, ιδίως εν μέσω των υγειονομικών και ανθρωπιστικών κρίσεων τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η ΑΑΕΚ, παρά τις δύσκολες και πρωτοφανείς περιστάσεις, συνεχίζει να στηρίζει τα άτομα που αντιμετωπίζουν εξαρτήσεις μέσω διάφορων υπηρεσιών, όπως η δωρεάν πρόσβαση στις δομές θεραπείας στη διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό, τη στήριξη του Κέντρου Άμεσης Πρόσβασης και Μείωσης της Βλάβης «ΣΤΟΧΟΣ», την απρόσκοπτη πρόσβαση στη ναλοξόνη για πρόληψη των θανάτων που συνδέονται με την υπερδόση, την οικονομική επιχορήγηση θεραπευτικών προγραμμάτων που συνέχισαν σε διαδικτυακό επίπεδο, κ.ο.κ.», προσθέτει.

Έμφαση δίνεται, όπως λέει, και στην επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση με την ανανέωση της ιστοσελίδας της ΑΑΕΚ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Στο επίκεντρο μας βρίσκεται ο άνθρωπος. Θέτουμε ως προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος έτσι ώστε να ενισχύσουμε τη φιλοσοφία πως η χρήση και η εξάρτηση δεν είναι πρόβλημα εγκληματικότητας αλλά δημόσιας υγείας», καταλήγει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy