Θέα/ Ορίζοντας

Abundance από τη Σούλα Σοφοκλέους-Χρίστου

Η Lumière Contemporary Art Gallery παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Σούλας Σοφοκλέους-Χρίστου, με τίτλο Abundance/Αφθονία. Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες σε καμβά και ψηφιδωτά.

Soula1

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου: «Ισχυρή φωνή στον κόσμο των ψηφιδωτών στην Κύπρο, η Σούλα Σοφοκλέους-Χρίστου ανήκει στη μεταπολεμική γενιά εικαστικών. Η συγκεκριμένη έκθεση αποπνέει μιαν επιτακτική ανάγκη ευγνωμοσύνης απέναντι στην καθημερινότητα καθώς και μιαν αίσθηση συνδεσιμότητας ανάμεσα στο ανθρώπινο είδος, που μόνο μέσα από τα συστατικά της φύσης – ανθρώπινα, ζωικά και φυτικά – μπορεί να εμπλουτιστεί. Η Σοφοκλέους-Χρίστου αισθάνεται ότι η συμβιωτική ισορροπία και η συναίσθηση της απέραντης ευγνωμοσύνης μπορούν να επιδράσουν καταλυτικά στην κοινωνία.

Η εικαστικός μεγάλωσε ανάμεσα στη Λεμεσό και στο Κοιλάνι, αντλώντας έμπνευση από το φυσικό τοπίο του χωριού, τα πετρόκτιστα σπίτια και τις Βυζαντινές εκκλησίες, κτίσματα απαράμιλλης καλλιτεχνικής παράδοσης και διέλευσης του φωτός. Η ερμηνεία της φύσης αποτελεί βασική θεματική της έκθεσης, με αφηρημένη διάθεση αλλά και με επιμελή εφαρμογή του χρώματος, μέσα από πινελιές ή ψηφίδες, που υπαινίσσεται διακριτά μοτίβα. Η ζωηρή τονική προοπτική, ωδή στην απέραντη ομορφιά της φύσης, αντανακλά το θαύμα της φυσικής δημιουργίας. Η αφαίρεση υλοποιείται και εικονίζει την ουσία των πραγμάτων, χωρίς καθόλου να παραγνωρίζει την ομορφιά της καθημερινότητας.

Σε αυτή την έκθεση η Σούλα Σοφοκλέους-Χρίστου παρουσιάζει 20 νέα έργα και 5 παλαιότερα, μέσα από ένα ζωηρό καλειδοσκόπιο χρωμάτων από πορτοκαλί-τερακότα, ώχρα, χρυσαφένιες αποχρώσεις εν είδει ηλιαχτίδων, τόνους του τυρκουάζ, βαθύ μπλέ, κυπαρισσί και γήινα καφέ, με μιαν έξαρση κορεσμένων αποχρώσεων αισθαντικότητας. Οι νέοι καμβάδες καθορίζονται από ζωηρά χρώματα με διαφοροποιημένες υφές, που ανακαλούν την κυπριακή φύση μέσα από τον ήλιο, ποτάμια, λειβάδια και βουνά, με τρόπο ώστε η έκθεση να αποτελεί τρόπον τινά διαλογισμό πάνω στην παροδικότητα και τη λεπταίσθητη ομορφιά της κάθε μέρας.»

Soula3

Η Σούλα Σοφοκλέους-Χρίστου (γενν. 1958, Λεμεσός) είναι εικαστικός, με ειδίκευση στη ζωγραφική και στο ψηφιδωτό, πτυχιούχος Κοινωνιολογίας, Ιστορίας της Τέχνης και Τέχνης. Από το 1981 μέχρι το 2013 εργάστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κύπρου. Στο μεταξύ, είχε εγκαταστήσει το δικό της στούντιο ψηφιδωτών, διεκπεραιώνοντας σειρά κρατικών και ιδιωτικών αναθέσεων. Ψηφιδωτά της κοσμούν διάφορα δημόσια σχολεία του της Κυπρου και χρηματοοικονομικά ιδρύματα ανά τον κόσμο όπως και σε ιδιωτικές συλλογές τέχνης τόσο στη Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες. Σήμερα, η εικαστικός εγκύπτει σε έργα τέχνης που αποτελούν απαύγασμα εμπειριών από μια εικαστική διαδρομή 40 χρόνων.

 

Lumière Contemporary Art Gallery, Λεμεσός

Εγκαίνια 2 Φεβρουαρίου, 18:30

Μέχρι 9 Μαρτίου 2023
Tετάρτη -Παρασκευή 15:00- 18:00 και Σάββατο 11:00 – 13:00

Soula 3 1536X1084 1

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.