Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου: Διακοπή της συνεργασίας με ΕΘΑΛ

Την διακοπή της συνεργασίας με την ΕΘΑΛ ανακοίνωσε η Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η διακοπή της συνεργασίας έγινε λόγω ελλιπούς αντίδρασης της ΕΘΑΛ σε καταγγελίες σεξουαλικής βίας.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου με λύπη και προβληματισμό ανακοινώνει διακοπή συνεργασίας με την ΕΘΑΛ εν όψει των πολλών προβλημάτων και ελλείψεων στην αντίδραση της ΕΘΑΛ μετά από καταγγελίες σεξουαλικής βίας που αφορούν παραγωγές και συνεργασίες της ΕΘΑΛ.

Από την ίδρυση της, η Accept είχε ως όραμα της την διαμόρφωση μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από κάθε μορφής διάκριση και ειδικά όσο αφορά στην ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Συνεπώς, βλέποντας την έλλειψη συγκεκριμένης αντίδρασης στις καταγγελίες σεξουαλικής βίας για πράξεις που έλαβαν χώρα στα πλαίσια εργασιών της ΕΘΑΛ, και συγκεκριμένα την παντελή έλλειψη στήριξης και ενδυνάμωσης των θυμάτων, αλλά κυρίως τα απαξιωτικά και στοχοποιητικά σχόλια προσώπων που σχετίζονται με την ΕΘΑΛ, είναι θέμα αρχής για την Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου να διακόψει κάθε συνεργασία με τον εν λόγω οργανισμό, τουλάχιστον μέχρι επαρκούς αντιμετώπισης των καταγγελιών.

Η Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου έχει ως πάγια θέση της πως η Τέχνη μπορεί να φωτίσει τον κόσμο μας, να προβληματίσει, να βελτιώσει πρόσωπα και καταστάσεις. Γι’ αυτό τον λόγο, εδώ και χρόνια η οργάνωση έχει κάνει συχνά συνεργασίες με διάφορους φορείς και πρόσωπα που μέσα από την Τέχνη φέρνουν στην επιφάνεια πτυχές της ΛΟΑΤΙ πραγματικότητας. Το θέμα της σεξουαλικής βίας, όπως και της λεκτικής, αλλά και της ψυχολογικής, όπως και άλλων μορφών βίας, ταλανίζει ιδιαίτερα την ΛΟΑΤΙ κοινότητα, αφού συχνά γίνεται στόχος τέτοιας βίας, τόσο σε συλλογικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Είναι λοιπόν πολλαπλή η απογοήτευση μας όταν ο ίδιος ο χώρος της Τέχνης, και συγκεκριμένα αυτός της ΕΘΑΛ, αρνείται να ρίξει άπλετο φως στις καταγγελίες για σεξουαλική βία που δημοσιεύτηκαν. Παράλληλα, είδαμε να επιχειρείται μια προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού των θυμάτων, αντί της στήριξης και πλήρους διερεύνησης που θα αναμέναμε.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΘΑΛ, Χρίστος Μελίδης δηλώνει απαξιωτικά και με πρόθεση να αποποιηθεί της θεσμικής του ευθύνης: «Στην πορεία μου ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΘΑΛ, αλλά και προηγουμένως, ποτέ δεν υπήρξε περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, δεν μου καταγγέλθηκε κανένα τέτοιο περιστατικό ούτε υπέπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου.»

Επίσης, στις 12 Μάρτη 2021, σε συνέλευση του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού, τίθεται προς συζήτηση το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο θέατρο, με σκοπό να πραγματοποιηθεί δημόσια τοποθέτηση του Συμβουλίου κατά της σεξουαλικής βίας. Ο Χρίστος Μελίδης, πρόεδρος του ΔΣ της ΕΘΑΛ, φέρεται να εκφράζεται έντονα κατά των καταγγελιών και της γενικότερης πρωτοβουλίας, με τρόπο που εξαγριώνει άλλα μέλη.

Το περιστατικό έχει επιβεβαιωθεί από διάφορα άτομα που ήταν παρόντα στη συνέλευση. Ιδιαίτερα μας ανησυχεί ότι η ΕΘΑΛ, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος θεατρικός οργανισμός της χώρας, δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επίσημα ως οργανισμός για τις καταγγελίες, δημιουργώντας έντονες εσωτερικές διαφωνίες, όπως μαθαίνουμε μετέπειτα. Εξακολουθεί να μην έχει δηλώσει τη στήριξή της προς τα θύματα, και να μην έχει λάβει έμπρακτα βήματα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας.

Καταλήγοντας, η Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου απευθύνει έκκληση στην ΕΘΑΛ όπως δημιουργήσει δομές για ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, καθώς και την επίβλεψη των δομών αυτών για διαρκή και σωστή λειτουργία. Επίσης, όπως αναλάβει την ευθύνη των προβληματικών δημόσιων τοποθετήσεων των στελεχών της καθώς και των μελών του ΔΣ. Κυρίως όμως, να δράσει άμεσα για την διαμόρφωση δομών στήριξης των θυμάτων, καθώς και όλων των προσώπων που θέλουν να μιλήσουν για θέματα σεξουαλικής βίας εντός της ΕΘΑΛ, όταν και όπως επιλέξουν να μιλήσουν για αυτά.

Κλείνοντας, θα δανειστούμε από το διάγγελμα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου για την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου 2021, που έγραψε η βραβευμένη ηθοποιός και καλλιτέχνης Χέλεν Μίρρεν: «H δημιουργική παρόρμηση των συγγραφέων, σκηνογράφων, χορευτών, τραγουδιστών, ηθοποιών, μουσικών, σκηνοθετών δε θα καταπνιγεί ποτέ και στο πολύ εγγύς μέλλον θα ευδοκιμήσει και πάλι με νέα ενέργεια και μια νέα αντίληψη του κόσμου που μοιραζόμαστε όλοι.» Ας γίνει αυτό χωρίς καμιά κηλίδα!

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.