Αχ Βαρώσι μάνα μου

Του Αχιλλέα Δημητριάδη*

Η πρόσφατη δηµοσιοποίηση της πληροφορίας ότι Τ/κ επιχειρηµατίας προτίθεται να αγοράσει από Ε/κ τρία ξενοδοχεία στην περιφραγµένη πόλη της Αµµοχώστου (Βαρώσι) και να αρχίσει να προσφέρει κρατήσεις σε τουρίστες από το 2025, προκάλεσε δικαιολογηµένη αναστάτωση.

Το τραγικό είναι ότι η δυσµενής αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει έµπρακτα τη σοβαρή πρόθεση της Τουρκίας για άνοιγµα του Βαρωσιού. Για την οποία, δυστυχώς, πάλι πιαστήκαµε απροετοίµαστοι! Θυµίζω:

Ιούνιος 2019: Κάποιοι µιλούσαν για προεκλογικό πυροτέχνηµα.

Οκτώβριος 2020: Πικνίκ Ερντογάν µέσα στη βροχή.

Ιούλιος 2021: Αναφορά στο άνοιγµα 3,5% και το τέµενος.

Μάιος 2022: Άνοιγµα παραλίας µπροστά από το King George.

Οκτώβριος 2022: Πρόσβαση σε δηµόσια κτίρια.

Όλα αυτά τα µηνύµατα τα αγνοήσαµε. Όπως εύστοχα και προφητικά µάς είπε ο ποιητής Παντελής Μηχανικός: «∆έκα χιλιάδες µέλισσες έστειλε ο Ονήσιλος κι όλες ψοφήσανε απάνω στο παχύ µας δέρµα χωρίς τίποτα να νιώσουµε».

Σκοπός µου δεν είναι ένα µνηµόσυνο για το Βαρώσι, αλλά η αρχή µιας υγιούς συζήτησης για το τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία και τι οι Βαρωσιώτες και οι πρόσφυγες γενικά.

Πολιτικά οµιλούντες, η Πολιτεία όφειλε να είχε αναλάβει δράση για:

– Προσφυγή στο Συµβούλιο Ασφαλείας των Ηνωµένων Εθνών.

– 5η ∆ιακρατική Προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων.

– Αναφορά και συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Έµφαση στο Βαρώσι στην Επιτροπή Υπουργών του Συµβουλίου της Ευρώπης.

Το κυριοτερο όµως, αν η Πολιτεία πραγµατικά ήθελε να βοηθήσει, όχι µόνο τους Βαρωσιώτες αλλά όλους τους πρόσφυγες, θα προχωρούσε στη δηµιουργία του Ταµείου Αλληλεγγύης, το οποίο θα αγόραζε από τους πρόσφυγες που έχουν οικονοµική ανάγκη τις περιουσίες τους για να µην αναγκάζονται να τις πωλούν.

Πού θα βεθούν τα χρήµατα;

Προεκλογικά ακούσαµε προτάσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις της τάξης των €300 εκατοµµυρίων. Αν υπάρχουν αυτά τα χρήµατα, θα µπορούσαν να αποτελέσουν τα πρώτα έσοδα για το Ταµείο Αλληλεγγύης. Αν δεν υπάρχουν, θα µπορούσε η Κυπριακή ∆ηµοκρατία να εκδώσει ένα ειδικό οµόλογο προς τους ιδιοκτήτες αυτούς µε σκοπό, σε πρώτη φάση, την εξαγορά των περιουσιών στο Βαρώσι. Για το σκοπό αυτό οι περιούσιες αυτές θα µπαίνουν σαν εξασφάλιση για το οµόλογο αυτό. […]

Για αυτά τα ζητήµατα πρέπει επιτέλους να γίνει δηµόσια συζήτηση και να πάρουν θέση η Πολιτεία, τα κόµµατα, τα οργανωµένα σύνολα και οι ενδιαφερόµενοι. [..] Η απόφαση του Ε∆Α∆ στην υπόθεση Τιτίνα Λοϊζίδου νs Τουρκία διασφαλίζει το προηγούµενο για την ιδιοκτησία. Αν όµως δεν τη διεκδικήσει κάποιος τώρα, τότε µόνο η τελική λύση του Κυπριακού θα του δώσει θεραπεία, εάν και όταν αυτή επέλθει.

* Νοµικός

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy