Αχιλλέας Δημητριάδης: Να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα τίμιο κράτος, μία Κύπρο πράσινη και ενωμένη

Θέλω να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα τίμιο κράτος, μία Κύπρο πράσινη και ενωμένη, δήλωσε ο Αχιλλέας Δημητριάδης, υποβάλλοντας το πρωί την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία” στη Λευκωσία, όπου προσήλθε συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειάς και υποστηρικτές του, ανάμεσα στους οποίους και ένα σκυλάκι.

Ο κ. Δημητριάδης είπε πως “αυτή η ανεξάρτητη υποψηφιότητα θέλει να δώσει φωνή στους πολίτες που δεν τους εκφράζει το σύστημα”, προσθέτοντας πως “χρειαζόμαστε αξιοπιστία. Αυτοί που οδήγησαν το Κυπριακό στη σημερινή τραγική θέση, είναι μέρος του προβλήματος. Δεν μπορούν να είναι και μέρος της λύσης”, σημείωσε.

“Ευχαριστώ την Τιτίνα Λοϊζίδου που με προτείνει. Την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, τον Αλέκο Μοδινό, τον Σταύρο Ζένιο, την Πόπη Αβραάμ και όλους τους άλλους φίλους και ενεργούς πολίτες που με στηρίζουν. Αλλά και την Υβόνη, τον Αλέξανδρο, τον Πάρη και την ομάδα στο Επιτελείο που με αντέχουν και βοηθούν. Ειδικές ευχαριστίες στην ‘Αμμόχωστο για την Κύπρο’ αλλά και στον Έφορο Εκλογών και την ομάδα του”, επεσήμανε.

Είπε πως “το μέλλον της Κύπρου δεν μπορεί να είναι η διχοτόμηση. Μπορούμε να την αποτρέψουμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ασπίδα. Το ενεργειακό και η ευρωτουρκική σχέση είναι τα κλειδιά για να ξεκλειδώσουμε τη διαδικασία επίλυσης”, είπε ο κ. Δημητριάδης.

Πρόσθεσε πως “πρέπει να θέσουμε τέρμα στη διαφθορά που εκθέτει τη χώρα και μας προσβάλλει. Με πραγματική ποινική διερεύνηση του σκανδάλου των χρυσών διαβατηρίων. Με διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα. Με έλεγχο και διαφάνεια στους διορισμούς ανεξάρτητων αξιωματούχων και με αποτελεσματικό πόθεν έσχες”.

“Ο Πρόεδρος πρέπει να ηγείται με το παράδειγμά του. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την διαφθορά. Γνωρίζω τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι πολλές. Στη ζωή μου, όμως, δεν έμαθα να κάθομαι και να περιγράφω προβλήματα. Έμαθα να θέτω στόχους και να εργάζομαι σκληρά να τους πετύχω”, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

“Θέλω να υπηρετήσω την χώρα. Θέλω να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα Τίμιο Κράτος. Μία Κύπρο πράσινη και ενωμένη. Ζητώ τη στήριξη των πολιτών με μια καθαρή πρόταση. Τους καλώ να κάνουμε μαζί μια δυναμική νέα αρχή”, είπε. Πρόσθεσε πως “οι εκλογές δεν είναι το τέλος του δρόμου. Είναι η αφετηρία. Είμαι εδώ για να μείνω στην πολιτική ζωή. Γιατί πιστεύω πραγματικά, ότι η Κύπρος αξίζει καλύτερα”.

Ερωτηθείς σε δηλώσεις του μετά την έξοδό του από την αίθουσα υποβολής των υποψηφιοτήτων για το γεγονός ότι στην ομάδα των υποστηρικτών του που τον συνόδευαν βρισκόταν και ένα σκυλάκι, ο Σκάι, ο κ. Δημητριάδης είπε πως το σκυλάκι αυτό ανήκει σε ένα μέλος του επιτελείου του. “Νομίζω ένα μέτρο πολιτισμού είναι ο τρόπος που οι πολίτες διαχειρίζονται τα ζώα και ειδικά τους σκύλους και νομίζω ο τρόπος που διαχειριζόματε τα κατοικίδιά μας δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού. Για αυτό και η προσπάθεια ήταν να φέρουμε τον Σκάι εδώ και να φέρουμε αυτό το μήνυμα”, ανέφερε.

Ερωτηθείς πόσο αισιόδοξος είναι ότι μπορούν να περάσουν στον κόσμο τα μηνύματα για τον πολιτισμό και την κουλτούρα, απάντησε: “Νομίζω ότι μπορούν να περάσουν. Ο κόσμος διψά, ο κόσμος θέλει κάτι διαφορετικό, ο κόσμος βαρέθηκε με αυτά που έχει, θέλει αλλαγή, δεν θέλει συστημικούς οι οποίο μας έφεραν στα χάλια που είμαστε τώρα. Αυτοί δυστυχώς που μας έχουν φέρει στην κατάσταση που είμαστε εδώ είναι αυτοί που δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και για αυτό ακριβώς είναι που υπάρχει η δική μας υποψηφιότητα”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ο ρεαλιστικός στόχος της προσπάθειας είναι να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών ή να εξασφαλίσει ένα ποσοστό που θα μπορούσε να εμβολιάσει τα προγράματα των δυο μονομάχων του δεύτερου γύρου, ο κ. Δημητριάδης είπε πως “η προσπάθεια στις εκλογές είναι να κερδίσει κάποιος τη μάχη στην οποία βρίσκεται. Εάν αυτό δεν τελεσφορήσει τότε πάει κάποιος στο σενάριο 2 και διαχειρίζεται το θέμα. Προς το παρόν είμαστε εδώ με ελπίδα ότι το πρόγραμμά μας θα αγκαλιαστεί από τον κόσμο, θα μας τιμήσουν με την ψήφο τους και θα προχωρήσουμε στη διαδικασία αυτή με γνώμονα το κοινό καλό”.

“Θέλω να υπηρετήσω τη χώρα μου. Δεν θέλω να με εξυπηρετήσει. Θέλω να περιορίσω τη διαφθορά η οποίά είναι παντού. Θέλω να δώσω προοπτική στους νέους. Θέλω μια Κύπρο και πράσινο. Και πιστεύω ναι μας συμφέρει να λύσουμε το Κυπριακό και πρώτιστο μέλημά μας είναι ένα τίμιο κράτος μέσα στο οποίο όλοι οι πολίτες με ισότητα μπορούν να διαπρέψουν”, είπε.

Κληθείς να εξηγήσει την τοποθέτησή του πως ήλθε για να παραμείνει στην πολιτική ζωή του τόπου και μετά τις εκλογές, ο κ. Δημητριάδης είπε πως “προς το παρόν έχουμε τις εκλογές στις εκλογές στις 5 Φεβρουαρίου και τον δεύτερο γύρο. Ας το ξεπεράσουμε αυτό με σοβαρότητα και με πρόγραμμα”, ανέφερε. Είπε ακόμη πως νιώθει τεράστια τιμή και χαρά που η Τιτίνα Λοϊζίδου έχει προτείνει την υποψηφιότητά του.

Ερωτηθείς ποιό ποσοστό θα τον άφηνε ικανοποιημένο στις εκλογές, ο κ. Δημητριάδης είπε πως “το καλύτερο δυνατόν θα με άφηνε ικανοποιημένο. Νομίζω είναι δύσκολο να δώσουμε την αριθμητική. Το σημαντικό είναι να δώσεις τη μάχη με αξιοπρέπεια και με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλά”.

Ερωτηθείς αν εμπιστεύεται τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως “το πρόβλημα με τον Γενικό Εισαγγελέα είναι και θεσμικό και στα συγκεκριμένα πρόσωπα. Το θεσμικό έχει να κάνει με την ανάγκη να διαχωριστούν οι αρμοδιότητές του σε νομικό σύμβουλο του κράτους και υπεύθυνο για τις ποινικές διώξεις. Αυτό είναι το γενικό θέμα”. Έδωσε προς αυτό τα παραδειγματα των χρυσών διαβατηρίων και των πορισμάτων για τις φυλακές και το θάνατο του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου.

Τιτίνα Λοϊζίδου

Η γνωστή για τη νίκη της στο ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας Τιτίνα Λοϊζίδου, η οποία πρότεινε την υποψηφιότητα του κ. Δημητριάδη, ανέφερε σε δήλωσή της πως “με τον Αχιλλέα μας συνδέει μια πορεία πέραν των τριάντα ετών και αγώνες δικαστικοί, τόσο στο νομικό επίπεδο όσο και στο πολιτικό αφού η υπόθεσή μου άπτεται και έχει παραμέτρους πολιτικές”.

“Γνώρισα έναn Αχιλλέα θαρραλέο, τίμιο, γνώρισα έναν Αχιλλέα που εργάζεται πάρα πολύ σκληρά. Βλέπει μπροστά και λειτουργεί προληπτικά. Έχει το θάρρος της γνώμης του και έχει και συναίσθημα. Παρόλο που έχει αυτό το σοβαρό ύφος τον είδα να συγκινείται, τον είδα ανθρώπινο, τον είδα να λαμβάνει υπόψη με σεβασμό τις απόψεις μου και τις απόψεις άλλων και ανεπιφύλακτα τον υποψηφίζω”, ανέφερε.

Ερωτηθείσα αν το γεγονός ότι η υπόθεσή της είχε πισωγυρίσματα πρόσφατα πρέπει να στείλει μηνύματα στους ψηφοφόρους σε σχέση με την πορεία που ακολουθείται στο Κυπριακό, η κα. Λοϊζόδου απάντησε: “Θα έλεγα ναι. είναι μια υποθεση η οποία έπαιξε και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά το Κυπριακό και πιστεύω ότι θα πρέπει οι πολιτικοί να λάβουν υπόψη τα πισογυρίσματα που είχαμε τελευταίως”.

Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή

Η εκ των υποστηρικτών του κ. Δημητριάδη, πρώην ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, δήλωσε πως “είμαι εδώ γιατί για μένα το Κυπριακό είναι πάνω από όλα στο πρόγραμμα κάθε υποψηφίου αλλά και για το μέλλον του τόπου μας. Συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις του Αχιλλέα Δημητριάδη όσον αφορά το Κυπριακό”.

“Πέραν όμως αυτού πιστεύω ότι ο Αχιλλέας μέσα από τις θέσεις του στο Κυπριακό προβάλλει ένα ρεαλισμό, ένα θάρρος και μια διέξοδο για να βγούμε από το παρόν πολύ επικίνδυνο αδιέξοδο, το οποίο διέρχεται το τόπο μας. Ένα πολύ επικίνδυνο και εκρηκτικό αδιέξοδο, που αν δεν τύχει ενός σωστού χειρισμού από τον επόμενο Πρόεδρο πιστεύω ότι η πατρίδα μας θα μπει μέσα σε πολύ επικίνδυνες περιπέτειες”, ανέφερε.

“Πιστεύω επίσης στην αξιοπιστία του Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος μέσα από μια διαχρονική στάση έχει δώσει αυτό το μήνυμα της αξιοπιστίας του και πιστεύω είναι αυτό το οποίο χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσε η κ. Μαρκουλλή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy