Τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα τεράστια προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία και τις επιπτώσεις στο ΓεΣΥ τόνισε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Ο Γιώργος Λουκαΐδης επισκέφθηκε με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και είχε συνάντηση με τη Διεύθυνση με επικεφαλής τον Εκτελεστικό Γενικό Διευθυντή των νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου, Γιώργο Καροτσάκη. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το σοβαρότερο πρόβλημα σήμερα στον δημόσιο τομέα υγείας είναι το κύμα φυγής γιατρών προς τον ιδιωτικό τομέα, κάτι για το οποίο, όπως είπε ο Γ. Λουκαΐδης, προειδοποιήθηκε η κυβέρνηση χωρίς να λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις. Όπως είπε, ο δημόσιος τομέας υγείας αντί να είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, έχει καταστεί η αχίλλειος πτέρνα, κάτι που δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας για το Γενικό Σύστημα Υγείας αλλά και τεράστια προβλήματα στους ασθενείς. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ υπενθύμισε ότι με πίεση από το ΑΚΕΛ συμφωνήθηκε η αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων στη συμφωνία του Προεδρικού τον Ιούλιο του 2016, ωστόσο η κυβέρνηση ολιγώρησε. «Αντί αναβάθμισης, η κυβέρνηση επέτρεψε τη συνέχιση της υποβάθμισης που ξεκίνησε από το 2013 και σήμερα αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Έπρεπε πριν να ξεκινήσει το ΓεΣΥ ο δημόσιος τομέας να ήταν πανέτοιμος για το νέο περιβάλλον», σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα το σημερινό μεγάλο πρόβλημα με τις απολαβές των γιατρών του δημοσίου για το οποίο προειδοποιούσε το ΑΚΕΛ. «Δεν έγινε τίποτα και σήμερα γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από τον ΟΚΥπΥ να αντιμετωπιστεί το κύμα φυγής των γιατρών, το οποίο επιδεινώνει τα υπάρχοντα προβλήματα συμπεριλαμβανομένου και του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου», πρόσθεσε ο Γ. Λουκαΐδης, ο οποίος ενημερώθηκε για την υποστελέχωση του μεγάλου δημόσιου νοσηλευτηρίου της επαρχίας Αμμοχώστου, η κατάσταση του οποίου, όπως είπε, σε κάποιους τομείς έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με πέρσι.

«Εμείς είμαστε στο πλευρό του ΟΚΥπΥ, έτσι ώστε να στελεχωθούν σωστά τα δημόσια νοσηλευτήρια, έστω και κατόπιν εορτής, και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ομαλής εφαρμογής του ΓεΣΥ, το οποίο απαιτεί έναν αναβαθμισμένο δημόσια τομέα υγείας», διαμήνυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Ο Γ. Καροτσάκης από την πλευρά του συμφώνησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του δημόσιου τομέα υγείας είναι το κύμα φυγής των γιατρών, το οποίο, όπως είπε, πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστεί με παροχή κατάλληλων κινήτρων στους γιατρούς για παραμονή στο δημόσιο.  «Υπάρχουν προβλήματα και στην Αμμόχωστο και στη Λάρνακα και το μεγαλύτερο είναι η φυγή των γιατρών. Προσπαθούμε συνέχεια να βρούμε νέους γιατρούς, αλλά αυτή δεν είναι η λύση.  Η λύση είναι να δώσουμε τα κατάλληλα κίνητρα για να κρατήσουμε τους γιατρούς κοντά μας, ειδικά τις ειδικότητες που αφήνουν μεγάλο κενό όταν φύγουν», σημείωσε ο κ. Καροτσάκης.

Ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής των νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου αναγνώρισε τον υποστηρικτικό και εποικοδομητικό ρόλο του ΑΚΕΛ στα θέματα δημόσιας υγείας ευχαριστώντας το κόμμα. «Βλέπω ότι έχουμε ένα κοινό έδαφος όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και ευχαριστώ το ΑΚΕΛ για τη συνεχή συμπαράσταση», υπογράμμισε.

Τάσος Περδίος