Αχμέτ Σοζέν: Η Τουρκία έκανε ένα βήμα για το Βαρώσι ενόψει των προσφυγών στο ΕΔΑΔ

«Με το να βγει εκτός στρατιωτικού καθεστώτος αυτή η περιοχή, το πρόβλημα δεν λύνεται»

Έλα στο Google News

H αναφορά του Τούρκου Προέδρου πως στο Βαρώσι θα ξεκινήσουν από μια πιλοτική περιοχή με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, μοιάζει με ένα σχέδιο για σταδιακή πίεση προς την ε/κ πλευρά να κάνει κάποιο βήμα. «Ένα βήμα που σπάει τους κανόνες του παιχνιδιού, που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι», επισημαίνει σε σχετική ανάλυσή του στην «Κίπρις ποστασί» ο ακαδημαϊκός στο «πανεπιστήμιο» Ανατολικής Μεσογείου στην Αμμόχωστο, Αχμέτ Σοζέν. Εδώ και καιρό, πρόσθεσε, έλεγε ότι η Τουρκία θα υποχρεωνόταν να κάνει βήμα στο Βαρώσι γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο χιλιάδες υποθέσεις που αφορούν το Βαρώσι να οδηγηθούν στο ΕΔΑΔ ενάντια στην Τουρκία. Εξήγησε πως ενώπιον της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» υπάρχουν 300 υποθέσεις Ε/κ (που αφορούν το Βαρώσι) αλλά αυτές δεν μπορούν να προχωρήσουν γιατί η περιφραγμένη περιοχή είναι στρατιωτική ζώνη και η «επιτροπή» δεν έχει δικαιοδοσία. Μέρος αυτών των υποθέσεων που δεν προχωρούν ενώπιον της «επιτροπής», συνέχισε ο τ/κ ακαδημαϊκός, θα οδηγηθούν στο ΕΔΑΔ και θα είναι πιλοτικές υποθέσεις. «Και θα ολοκληρωθούν εις βάρος της Τουρκίας. Και μετά από αυτές τις πιλοτικές υποθέσεις, χιλιάδες παρόμοιες θα οδηγηθούν ενώπιον του ΕΔΑΔ».

Για να λύσει αυτό το θέμα η Τουρκία, είπε ο κ. Σοζέν, ενώπιόν της έχει τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι μια περιεκτική λύση, όπως ήταν το σχέδιο Ανάν, όπως είπε. Η δεύτερη επιλογή, συνέχισε, οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και ένα πακέτο υπό το φως των κεκτημένων στην Κύπρο, δηλαδή ένα πακέτο με το Βαρώσι και τις διεθνείς πτήσεις ή ίσως τους υδρογονάνθρακες και ίσως άνοιγμα των λιμανιών υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Τρίτη επιλογή, είπε, για να πέσουν οι υποθέσεις στο ΕΔΑΔ να τις «φορτώσει» στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», προωθώντας τες εκεί.

Η Τουρκία, ανέφερε ο Αχμέτ Σοζέν, φαίνεται ότι επέλεξε το τρίτο και είμαστε ακόμα στην αρχή της διαδικασίας. Πρώτα, σημείωσε, άνοιξε η παραλιακή περιοχή και δημόσιες περιουσίες χωρίς να αγγίξουν ιδιωτικές περιουσίες. Το δεύτερο στάδιο που αποφασίστηκε, είπε, περιλαμβάνει ένα πολύ μικρό μέρος, το 3,5%, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζουμε πόσες ακριβώς περιουσίες αφορά. Οι Ε/κ που έχουν περιουσίες εκεί θα μπορούν να προσφύγουν στην «επιτροπή» για αποζημίωση, ανταλλαγή, επιστροφή, όπως σημείωσε. «Δηλαδή, για το υπόλοιπο 96% δεν υπάρχει λύση επί του παρόντος».

Με το να βγει εκτός στρατιωτικού καθεστώτος αυτή η περιοχή, το πρόβλημα δεν λύνεται, σημείωσε ο κ. Σοζέν λέγοντας πως η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» πρέπει να εργαστεί αποδοτικά και ενεργά και πρέπει να έχει σοβαρά οικονομικά αποθέματα κι αυτό το σημείο –είπε– δεν είναι ξεκάθαρο. «Όπως είναι γνωστό, μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.