Αχνοφαίνεται η θάλασσα! – Τρέχει το ξήλωμα εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στη Λάρνακα

Μετά από μισό αιώνα, άρχισε και πάλι να φαίνεται η θάλασσα από την πλευρά του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας στην περιοχή των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών! Οι εργασίες αποσυναρμολόγησης και κατεδάφισης των υποδομών των εταιρειών υγρών καυσίμων Ελληνικά Πετρέλαια και Πετρολίνα ανεβάζουν ρυθμούς και η διαφορά είναι ήδη αισθητή, με τη θάλασσα να προβάλλει πίσω από τις εγκαταστάσεις, σε μια εικόνα η οποία δείχνει ότι το μέλλον της περιοχής συνδέεται με την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου.

Οι δύο εταιρείες έχουν ξεκινήσει τις εργασίες κατεδάφισης και αποσυναρμολόγησης εδώ και ένα μήνα και η περιοχή άρχισε ήδη να καθαρίζει τουλάχιστον οπτικά από το αποκρουστικό θέαμα που συνέθεταν οι εγκαταστάσεις για πενήντα ολόκληρα χρόνια.

Απομένει η εταιρεία Exxon Mobil, η οποία διαβεβαιώνει ότι θα ξεκινήσει επίσης κατεδαφίσεις το καλοκαίρι. Όλες οι εταιρείες, τρεις του Ομίλου Πετρολίνα, η ΕΚΟ και η Exxon Mobil, έχουν εξασφαλίσει άδειες κατεδάφισης από το Δήμο Λάρνακας έχοντας μεταφέρει τις εργασίες τους στο Βασιλικό.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν αποσυναρμολόγηση, αποξήλωση και κατεδάφιση όλων των κτιρίων, κατασκευών, δεξαμενών, δικτύου σωληνώσεων, μηχανημάτων, καθώς και εξοπλισμού, που αποτελούν μέρος των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διανομής πετρελαιοειδών των εταιρειών.

Οι εξελίξεις είναι ιστορικής σημασίας για τη Λάρνακα, αφού μετά από σχεδόν πέντε δεκαετίες άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το όραμα για απαλλαγή της παραλίας από τις οχληρές εγκαταστάσεις.

Αφού ξηλωθούν οι δεξαμενές και οι υποστηρικτικές υποδομές, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απορρύπανσης και περιβαλλοντικής αποκατάστασης των χώρων.

Ακολούθως, οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα ν’ αναπτύξουν τα τεμάχιά τους στη βάση του νέου Σχεδίου Περιοχής.

Τάσος Περδίος

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.