Αχτίδα φωτός για τους κουρεμένους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Πρόταση νόμου από την Ε. Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ και τον Χ. Παντελίδη του ΔΗΚΟ

 

Την ελπίδα ότι οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας θα πάρουν πίσω έστω ένα μέρος των χρημάτων τους, τα οποία παραμένουν εγκλωβισμένα στη γραφειοκρατία της Αρχής Εξυγίανσης εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, γεννά η πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ και τον Χρύση Παντελίδη του ΔΗΚΟ.

Η πρόταση αφορά την αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να δίνεται στο Δικαστήριο η εξουσία να διατάσσει -σε δικαιολογημένες περιπτώσεις και κατόπιν αιτήματος του Επίσημου Παραλήπτη, ή του Διαχειριστή, ή του Εκκαθαριστή ανάλογα με την κάθε περίπτωση– τη «διαφοροποίηση της διαδικασίας επαλήθευσης χρεών».

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, με την υφιστάμενη νομοθεσία η επαλήθευση του χρέους γίνεται «με την παράδοση ή αποστολή μέσω του ταχυδρομείου με προπληρωτέα επιστολή ένορκης δήλωσης». Ωστόσο, προστίθεται, «αυτό σημαίνει ταλαιπωρία, κόστος και απώλεια χρόνου όχι μόνο για τους πιστωτές αλλά και τον Εκκαθαριστή», ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχουν «δεκάδες χιλιάδες πιστωτές, όπως π.χ. θα είναι η περίπτωση των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής μετά την επικύρωση του διορισμού του προτεινόμενου Εκκαθαριστή από το Δικαστήριο».

Η εναλλακτική επιλογή η οποία προτείνεται με την πρόταση νόμου είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας, η οποία «επιτρέπει πολύ πιο εύκολους τρόπους επαλήθευσης ενός χρέους», όπως επισημαίνεται.

Η πρόταση νόμου έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί σύντομα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, με σκοπό να επιστρέψει πίσω στην Ολομέλεια της Βουλής το ταχύτερο δυνατό και να τεθεί προς ψήφιση. Εκτιμάται ότι σε περίπτωση που εγκριθεί, θα ανοίξει ο δρόμος για καταβολή αποζημιώσεων στους κουρεμένους της Λαϊκής.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.