Διαφάνεια, τεχνοκρατική ενίσχυση και περαιτέρω εκσυγχρονισμό, λένε οι βουλευτές Αντρέας Φακοντής, Ζαχαρίας Ζαχαρίου και Γιώργος Περδίκης
Στις 30 Μαΐου θα αναδειχθεί η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων. Ένα σώμα που λειτουργεί από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα και το οποίο πέρασε τις δικές του διακυμάνσεις μέσα στο πλαίσιο των ιστορικών δεδομένων. Άλλαξαν πολλά. Και στη σύνθεσή της, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Μένουν όμως να γίνουν πολλά για την καλύτερη λειτουργία της.
Η «Χαραυγή» συνομίλησε με τον Πρόεδρο της απελθούσας Βουλής και τρεις βουλευτές, οι οποίοι δεν διεκδικούν επανεκλογή. Όλοι τους απάντησαν ότι η Βουλή λειτουργεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, όμως χρειάζεται περαιτέρω εκσυγχρονισμός σε διάφορες πτυχές.
Του Μιχάλη Μιχαήλ
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, τόνισε ότι γίνονται φιλότιμες προσπάθειες τόσο από τους λειτουργούς του Σώματος όσο και από τους βουλευτές προκειμένου σε κάθε θητεία να παράγεται αξιόλογο κοινοβουλευτικό έργο. Αναμφίβολα, είπε, πάντα θα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής χαρακτήρισε ικανοποιητικό τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, ο οποίος εκσυγχρονίστηκε πρόσφατα, με το ΑΚΕΛ να πρωτοστατεί με συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις, με στόχο την καλύτερη λειτουργία των επιτροπών και της όλης διαδικασίας στην ολομέλεια της Βουλής, έγκαιρη συζήτηση των νομοσχεδίων και των προτάσεων νόμου, να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη συζήτηση των τροπολογιών για να μπορεί ο βουλευτής να ξέρει τι ακριβώς ψηφίζει.
Παρά την εικόνα που έχει αρκετός κόσμος για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο τρόπος που εργάζεται είναι αρκετά καλός. Στην κοινωνία πέρασε δυστυχώς αρνητική εικόνα.
Παρόμοια είναι και η θέση του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ζαχαρία Ζαχαρίου, ο οποίος παραδέχεται ότι η εικόνα της Βουλής δεν είναι και η καλύτερη στα μάτια του κόσμου.
Καθόλου ικανοποιημένος δηλώνει ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν πολύ σοβαρές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Σώματος, αλλά και στη συμπεριφορά των βουλευτών.
Βασικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν
Ο Αδάμος Αδάμου σημείωσε ότι είναι θετικό βήμα η προσπάθεια της ψηφιοποίησης και της ψηφιακής μετάβασης μέσα από την τεχνολογική υποστήριξη, η οποία πρέπει να συνεχιστεί και με την είσοδο «νέου αίματος» να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, αλλά υπάρχουν παραδείγματα, όπως είναι αυτό του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των κοινοβουλίων των χωρών-μελών. «Θα ήταν ευχής έργο να εφαρμοστεί για παράδειγμα και εδώ η πρακτική να επιχειρηματολογούμε ο καθένας από την πλευρά του, αλλά στο τέλος να συνεργαζόμαστε μέσα από το συγκερασμό στοιχείων μακριά από την παγίδα του λαϊκισμού».
Μείωση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Άλλο σημαντικό θέμα το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί, σύμφωνα με τον Α. Αδάμου, είναι η περαιτέρω τεχνοκρατική υποστήριξη προς τους βουλευτές και τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, ενώ τα ίδια τα κόμματα οφείλουν οπωσδήποτε να συμβάλουν στην απλούστευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών ούτως ώστε να μη χρονοτριβεί άσκοπα το Σώμα.
Ο Α. Φακοντής για το ίδιο θέμα είπε ότι πρέπει επιτέλους να συμπτυχθούν οι επιτροπές διότι οι βουλευτές μετέχουν σε πολλές επιτροπές, οι οποίες συνεδριάζουν την ίδια ώρα και έτσι είναι αδύνατο γι’ αυτούς να τις παρακολουθήσουν όλες και να έχουν ουσιαστική συμβολή.
Ο Ζ. Ζαχαρίου συμφώνησε στη μείωση του αριθμού των κοινοβουλευτικών Επιτροπών και την παραμονή της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία πρέπει να ενωθεί ξανά με την Επιτροπή Θεσμών, ώστε οι βουλευτές να μετέχουν σε λιγότερες επιτροπές, αλλά και να μπορούν να εκπροσωπούνται πιο εύκολα τα μικρότερα κόμματα. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να κτυπηθεί ο λαϊκισμός μέσα στη Βουλή.
Περισσότερη διαφάνεια για καταπολέμηση της διαφθοράς
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «πρέπει να γίνει επίσπευση της ολοκλήρωσης εκκρεμούντων νομοσχεδίων, τα οποία θα καλύψουν κενά και θα λειτουργήσουν ως ασφαλιστικές δικλίδες -σε σχέση με το φαινόμενο της διαφθοράς- προκειμένου να ανακτηθεί η αξιοπιστία της Βουλής. Όπως αυτό της Ανεξάρτητης Αρχής και του Πόθεν Έσχες».
Ο Α. Φακοντής σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση για το Πόθεν Έσχες και στις πρώτες συνεδρίες η επόμενη Βουλή θα προχωρήσει να ψηφίσει έναν κανονισμό που θα αφορά τα οικονομικά ζητήματα των βουλευτών, το επάγγελμα και την επιχείρησή τους, γεγονός που θα ενισχύσει και την αξιοπιστία των βουλευτών.
Επίσης, πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και πρόσβαση του κάθε πολίτη σε όλα όσα συζητούνται και αποφασίζονται στη Βουλή.
Θέμα περισσότερης διαφάνειας έθεσε και ο Γ. Περδίκης, ο οποίος επεσήμανε ότι υπάρχουν πάρα πολλά στεγανά και απόρρητα τα οποία δεν έπρεπε να ήταν έτσι. Πρόσθεσε ότι το Σύνταγμα προνοεί ανοικτές συνεδρίες στην παρουσία των ΜΜΕ, να υπάρχει πρόσβαση των λειτουργών των ΜΜΕ και των πολιτών στα έγγραφα που κατατίθενται και στα πρακτικά για πλήρη ενημέρωση. Επίσης, είπε, «πρέπει να υπάρχουν περισσότερες διαδικασίες για λογοδοσία των υπουργών, όπως γίνεται στις περισσότερες βουλές, όπου οι υπουργοί απαντούν απευθείας σε ερωτήσεις βουλευτών».
Υπάρχει ακόμα μεγάλο έλλειμμα στην απάντηση των ερωτήσεων, οι οποίες μένουν αναπάντητες ή όταν απαντηθούν μετά από αρκετό χρόνο τα θέματα είναι ξεπερασμένα.
Για το ίδιο θέμα ο Α. Φακοντής τόνισε ότι πρέπει να γίνει υποχρέωση της κυβέρνησης και των υπουργών να απαντούν στους βουλευτές μέσα σε 30 μέρες όπως προνοούν οι σχετικοί κανονισμοί και να υπάρχουν κυρώσεις όταν δεν απαντούν μέσα στο καθορισμένο χρονικό διάστημα. Σημείωσε επίσης ότι ακόμα ένα ζήτημα που χρήζει αναβάθμισης και βελτίωσης είναι ο τρόπος που γίνονται οι συζητήσεις στην ολομέλεια στο κεφάλαιο Δ. Γίνονται μονόλογοι ουσιαστικά, ενώ θα έπρεπε να γίνονται συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή και υπουργών.
Περαιτέρω ο Γ. Περδίκης υπογράμμισε ότι οι ίδιοι οι βουλευτές πρέπει να τηρούν τον κώδικα συμπεριφοράς που οι ίδιοι δημιούργησαν και να εμπεδωθούν διεργασίες λογοδοσίας βουλευτών, δηλ. να δηλώνεται το δημόσιο συμφέρον και να υπάρχει αποχή, παρ’ όλο που δεν είναι υποχρεωτικό, από διαδικασίες όταν σε ένα ζήτημα κάποιος βουλευτής έχει προσωπικό συμφέρον.
Ο Ζ. Ζαχαρίου από την πλευρά του είπε ότι χρειάζεται να κτυπηθεί ο λαϊκισμός που υπάρχει έντονος στον πολιτικό χώρο, να επικρατήσει περισσότερη σοβαρότητα, αλλά και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των πολιτικών προσώπων για να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι τίμιοι και ποιοι δεν είναι τίμιοι.
Διορισμός νομικού συμβούλου της Βουλής
Ο Α. Φακοντής επεσήμανε ακόμη την ανάγκη διορισμού νομικού Συμβούλου της Βουλής. Δεν μπορεί, είπε, ο νομικός σύμβουλος της Βουλής να είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος είναι και ο νομικός σύμβουλος του κράτους. Επιπλέον, η Βουλή θα μπορούσε να παίρνει συμβουλές και πληροφόρηση από ειδικούς εμπειρογνώμονες για εξειδικευμένα θέματα που συζητούνται στη Βουλή. Πολλές φορές έρχονται νομοσχέδια από το Ευρωκοινοβούλιο ή και πολύ τεχνικά θέματα που οι βουλευτές δεν έχουν τη γνώση για να τα διεξέλθουν.
Οι βουλευτές δεν είναι «φωτεινοί παντογνώστες»…
Όλοι οι ερωτηθέντες επεσήμαναν ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να γνωρίζουν όλα τα θέματα και ούτε έχουν την αναγκαία γνώση πολλές φορές για τα θέματα για τα οποία νομοθετούν. Ο Πρόεδρος του Σώματος επεσήμανε ότι «ουδείς όμως μπορεί να τα γνωρίζει όλα», αφού οι βουλευτές δεν είναι «φωτεινοί παντογνώστες».
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό κάθε βουλευτής να το θεωρεί υποχρέωσή του να μαθαίνει και να ψάχνει σε βάθος τα θέματα, ούτως ώστε να διαμορφώνει ολοκληρωμένη άποψη και να παίρνει τις αποφάσεις εκείνες που θα εξυπηρετούν πάντα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών.
Συμφωνώντας ο Α. Φακοντής είπε ότι χρειάζεται βελτίωση και αυτού του τομέα, σημειώνοντας ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν τις υποστηρικτικές ομάδες και τα διάφορα τμήματα της Βουλής, όμως αυτά δεν είναι αρκετά.
Ο κ. Ζαχαρίου από την πλευρά του σημείωσε ότι πρέπει ο βουλευτής να μελετά συνεχώς για να μπορέσει να αντεπεξέλθει των καθηκόντων του, δεδομένου ότι η Κύπρος δεν έχει τη δυνατότητα να έχει εξειδικευμένους βουλευτές για κάθε θέμα και για κάθε επιτροπή.
Ο Γ. Περδίκης από την πλευρά του είπε ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε σύστημα επαγγελματικών συνεργατών το οποίο στη συνέχεια εκφυλίστηκε αφού τα κόμματα διόριζαν αυτούς που θεωρούν ότι πρέπει να τακτοποιηθούν σε κάποιες θέσεις.
Με λίγο «συστάρισμα», όπως είπε, της διαδικασίας πρόσληψης των επιστημονικών συνεργατών, θα μπορούν πραγματικά να δίνουν επιστημονικές συμβουλές και μπορεί να ανέβει το επίπεδο, πάντα σε συνδυασμό με την αποκλειστική αφοσίωση του βουλευτή στο έργο του.
