Η αίτηση απορρίφθηκε δύο φορές από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ασφάλειας της Αστυνομίας

Εν γνώσει και με τη σύμφωνο γνώμη του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνά Νικολάου παραχωρήθηκε η άδεια οπλοφορίας στο στέλεχος της εταιρείας η οποία κατέχει το κατασκοπευτικό βαν που κατασχέθηκε από την Αστυνομία.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, επιβεβαίωσε χθες την άδεια οπλοφορίας σε στέλεχος της εταιρείας σημειώνοντας ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, καταλυτικό ρόλο στην έγκριση της άδειας διαδραμάτισε ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος μάλιστα κατόρθωσε να παρακάμψει την αρχική αρνητική θέση της Αστυνομίας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η αίτηση του συγκεκριμένου προσώπου απορρίφθηκε και μάλιστα όχι μια αλλά δύο φορές από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ασφάλειας της Αστυνομίας, στη βάση των πληροφοριών που υπήρχαν για τις δραστηριότητές του. Ωστόσο, μετά από προτροπές από τον τέως πολιτικό προϊστάμενο της Αστυνομίας, έγινε κατορθωτό τελικά να καμφθούν οι αντιρρήσεις του σώματος και να δοθεί η άδεια.

Η Συναγωγή και οι επισκέψεις στην Πινδάρου

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, ο συγκεκριμένος Ισραηλινός επιχειρηματίας επικαλέστηκε τις ανάγκες φρούρησης του κτιρίου όπου στεγάζεται η Συναγωγή στη Λάρνακα στην περιοχή Αγίου Λαζάρου στην αίτησή του για εξασφάλιση άδειας κατοχής όπλου. Η αίτηση εξετάστηκε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ασφάλειας της Αστυνομίας στην οποία συμμετέχουν ως προεδρεύων ο εκάστοτε Υπαρχηγός, τέσσερις βοηθοί αρχηγοί, ο διοικητής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο διευθυντής του Γραφείου Συλλογής Πληροφοριών και ο Αστυνομικός Διευθυντής της επαρχίας του αιτούντος. Όπως πληροφορούμαστε, δύο φορές η Επιτροπή αυτή άναψε κόκκινο στην παραχώρηση της άδειας με το αιτιολογικό ότι ο αιτητής δεν πληρούσε ισχύοντα κριτήρια, όπως η μόνιμη διαμονή, αλλά και στη βάση πληροφοριών για την ευρύτερη δράση του.

Στις 6 Αυγούστου 2015 η Επιτροπή ενημέρωσε τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης ότι ήταν αρνητική απέναντι στην αίτηση και στις 31 Αυγούστου 2015 έδωσε γραπτή αρνητική απάντηση. Ο Ισραηλινός όμως επανήλθε το Φεβρουάριο του 2016 και κατόπιν έντονων πιέσεων τις οποίες φέρεται να άσκησε ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου, εγκρίθηκε η άδεια οπλοφορίας από το Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, παρά τις προειδοποιήσεις της Επιτροπής που είχε την αρμοδιότητα ελέγχου ατόμων που υποβάλλουν τέτοιες ιδιαίτερες αιτήσεις.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο Ισραηλινός επιχειρηματίας είχε υψηλές προσβάσεις στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, τις οποίες φέρεται να χρησιμοποίησε για τη διεκπεραίωση των εργασιών αυτών. Όπως πληροφορούμαστε, το πρόσωπο αυτό συνοδευόταν από αστυνομικούς μετά από παράπονά του για την προσωπική του ασφάλεια. Σε μια τουλάχιστον περίπτωση μάλιστα, φέρεται να επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ στην Πινδάρου συνοδευόμενος από αστυνομικούς!

Για την υπόθεση ρωτήθηκαν χθες ο νυν Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, οι οποίοι όμως απέφυγαν επιμελώς να μπουν σε λεπτομέρειες παραπέμποντας στην ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας.  Ο κ. Γιώργος Σαββίδης περιορίστηκε να πει ότι οι εξετάσεις της Αστυνομίας γίνονται με επαγγελματισμό και σοβαρότητα, ενώ ο Κύπρος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι οι εξετάσεις και οι έρευνες βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι ένα μέλος της εν λόγω εταιρείας κατέχει άδεια οπλοφορίας.

Τάσος Περδίος

Διαβάστε επίσης:

Κατασκοπευτικό Βαν: Στέλεχος της εταιρείας με άδεια οπλοφορίας

Δεν τοποθετείται ξεκάθαρα η Αστυνομία για το κατασκοπευτικό βαν

Κατασκοπευτικό βάν – Προδρόμου: Φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση – ΑΚΕΛ: Ας απαντήσουν επι της ουσιας

Υπουργός Δικαιοσύνης: Οι ανακρίσεις Αστυνομίας για κατασκοπευτικό βαν βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο

Κατασκοπευτικό βαν: Επιβεβαίωση από αρχηγό Αστυνομίας για οπλοφορία στελέχους της