«Αδειάζει» Χριστοδουλίδη το ΡΙΚ: «Καμία αναφορά για μη συμμετοχή του στα debates»

Στην ανακοίνωση του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, απαντά το ΡΙΚ, διευκρινίζοντας ότι δεν έλαβε σχόλια από την πλευρά του επιτελείου του εν λόγω υποψηφίου, σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των τηλεοπτικών προεκλογικών τηλεμαχιών (debates).

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ, σε συνάντηση με εκπροσώπους όλων των επιτελείων πριν από ένα μήνα, παρουσιάστηκε εκ μέρους του Ιδρύματος ο τρόπος διεξαγωγής των debates. «Η εκπρόσωπος του επιτελείου του κ. Χριστοδουλίδη δεν έκαμε κανένα απολύτως σχόλιο ούτε επιφυλάχθηκε να απαντήσει ούτε το έκαμε στο διάστημα από τότε μέχρι και τις 9 Αυγούστου, ούτε δε έγινε οποιαδήποτε αναφορά για μη συμμετοχή στα debates», σημειώνει στη συνέχεια ο κ. Μιχαήλ.

Διευκρινίζει, ακόμα, ότι για το debate στις 6 Οκτωβρίου, στο οποίο ο Ν. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι ανταποκρίθηκε θετικά, ο υποψήφιος ρωτήθηκε προκαταρκτικά, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η διαθεσιμότητα των άλλων υποψηφίων. Γι’ αυτό, όπως εξηγεί το ΡΙΚ, στην ανακοίνωσή του δεν έγινε αναφορά σε αυτό το debate, αλλά μόνο σε αυτά του Σεπτεμβρίου, για τα οποία έγινε προγραμματισμός.

«Επισημαίνουμε ότι και στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των επιτελείων των υποψηφίων προ μηνός, ξεκαθαρίστηκε ότι ο άχρι τούδε προγραμματισμός αφορούσε τον Σεπτέμβριο και ότι για τη συνέχεια θα ακολουθούσε νέος προγραμματισμός», προσθέτει εκ μέρους του ΡΙΚ ο κ. Μιχαήλ. Σημειώνεται ακόμα, ότι οι εκπρόσωποι των υποψηφίων ενημερώθηκαν για τις δημοσκοπήσεις που θα διενεργήσει το ΡΙΚ, η πρώτη των οποίων θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.

Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «το ΡΙΚ δεν παρεμβαίνει με κανένα τρόπο στην προεκλογική εκστρατεία, παρά μόνο έγνοια έχει την πληροφόρηση του λαού έγκυρα και έγκαιρα χωρίς σκοπιμότητες» και χαρακτηρίζει εκ «εκ του πονηρού και περισσού», όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Ν. Χριστοδουλίδη.

Για «παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία» από το ΡΙΚ κάνει λόγο ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Με επιστολή του προς τον Μ. Μιχαήλ Πρόεδρο του ΔΣ του ΡΙΚ απάντησε νωρίτερα σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία, Νίκος Χριστοδουλίδης στο πολύκροτο θέμα που προέκυψε χθες με το επιτελείου του υποψηφίου να ενημερώνει το ΡΙΚ πως δεν θα συμμετάσχει στα debate Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «με λύπη και απογοήτευση διαπιστώνω ότι η ανακοίνωση σας της 11ης Αυγούστου 2022 σχετικά με τις προεκλογικές συζητήσεις, δεν καταγράφει τα ακριβή γεγονότα και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις, μέχρι του σημείου που μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το ΡΙΚ παρεμβαίνει στην εκλογική διαδικασία, κατά τρόπο απαράδεκτο»

Όπως ισχυρίστηκε ουδέποτε το επιτελείο του συμφώνησε για τη διενέργεια debates τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρετε στην ανακοίνωσή του ΡΙΚ. «Αντιθέτως κατά τη συνάντηση που έγινε με εκπροσώπους των επιτελείων των υποψηφίων Πρόεδρων στο ΡΙΚ όταν μας παρουσιάσατε τις προγραμματισθείσες από εσάς τηλεοπτικές αναμετρήσεις, δηλώσαμε ότι επιφυλασσόμαστε να απαντήσουμε».

Μάλιστα, τελούσαμε σε αναμονή του νέου προγραμματισμού λόγω της απουσίας του κ. Μαυρογιάννη στο εξωτερικό, συνεχίζει ο υποψήδιος για να προσθέσει πως έκτοτε, δεν έγινε καμία επικοινωνία μέχρι τις 10 Αυγούστου, «οπότε σας ενημερώσαμε για το δικό μας πρόγραμμα».

«Ενώ, λοιπόν, βρισκόμασταν σε διαδικασία συζήτησης μέσω εκπροσώπου του επιτελείου μου, χωρίς περαιτέρω επικοινωνία μαζί μας, αποστείλατε την ανακοίνωση, στην οποία δεν αναφέρετε ότι συμφωνήθηκε κατ᾽αρχήν η διενέργεια debate στις 6 Οκτωβρίου.

Αυτό κατά την άποψή μου συνιστά παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία καθότι ξεκάθαρα δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις.

Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνείτε μαζί μου ότι το ΡΙΚ ως κρατικό κανάλι, το οποίο χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους πολίτες, οφείλει και πρέπει να είναι αμερόληπτο, να μην ενεργεί μονομερώς και να σέβεται το πρόγραμμα, τις θέσεις και τις απόψεις όλων των υποψηφίων, χωρίς να δίνει αφορμές ότι υπηρετεί σκοπιμότητες».

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ουδέποτε αρνήθηκα να πάρω μέρος σε οποιαδήποτε συζήτηση και θεωρώ ότι η διεύθυνση, οι δημοσιογράφοι και τα στελέχη του ΡΙΚ μπορούν να βεβαιώσουν την άψογη συνεργασία που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια, προσθέτει.

«Παραμένω προσηλωμένος στις αρχές του διαλόγου, του πλουραλισμού στα ΜΜΕ και της πολυφωνίας. Η διασφάλιση της ενημέρωσης των πολιτών ενόψει των προεδρικών εκλογών είναι υποχρέωση όλων μας. Όπως αντιλαμβάνεστε, εκ των πραγμάτων είναι ανθρωπίνως αδύνατον να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε ΟΛΕΣ τις προσκλήσεις για συμμετοχή σε debate, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, επιπλέον των διακαναλικών debate, που έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια να διεξάγονται παραμονές των εκλογών».

Ο υποψήφιος κάλεσε ταυτόχρονα, τον κ. Μιχαήλ ως επικεφαλής της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, να αναλάβει πρωτοβουλία και να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου και με τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, «για να επιτύχετε την ελάχιστη συνεννόηση και να καταλήξετε σε ένα ημερολογιακό και θεματικό πρόγραμμα συζητήσεων, το οποίο θα υπηρετεί την ανάγκη των πολιτών για ενημέρωση και θα επιτρέπει σε όλους τους υποψηφίους Προέδρους να εκθέσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους».

Τέλος ανέφερε πως «από δικής μας πλευράς επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητα σε συνεργασία με τα υπόλοιπα επιτελεία και με όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως πράξαμε μέχρι τώρα. Η δημοκρατία δεν υπηρετείται με τελεσιγραφικές προσκλήσεις τύπου take it or leave it».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.