Αδειάζει η κλεψύδρα – Τέσσερις μήνες διορία έχουν απομείνει στις εταιρείες υγραερίου

 

Έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό στις 3 Μαρτίου

Τέσσερις μήνες διορία έχουν απομείνει στις εταιρείες υγραερίου για να διευθετήσουν τη μετακόμισή τους στο Βασιλικό, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται αδύνατο. Ο Δήμος Λάρνακας, ως αρμόδια Πολεοδομική Αρχή έχει δώσει τελεσίγραφο στις εταιρείες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 για να ολοκληρώσουν τη μετακίνηση των εγκαταστάσεών τους στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό. Ωστόσο, δύο προβλήματα καθιστούν τη συμμόρφωσή τους με αυτό το χρονοδιάγραμμα σχεδόν αδύνατη, συνεπώς μένει να διαφανεί πώς θ’ αντιδράσει ο Δήμος Λάρνακας, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι θα βάλει λουκέτο στις εγκαταστάσεις χρησιμοποιώντας τα πολεοδομικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του.

Το βασικότερο πρόβλημα παραμένει η διαφορά ανάμεσα στην Αρχή Λιμένων και τις εταιρείες ως προς το σημείο φόρτωσης και εκφόρτωσης των πλοίων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τις τελευταίες μέρες παρουσιάστηκε επιπλοκή στις διαβουλεύσεις για εξεύρεση λύσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το ζήτημα ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί σε συνεδρίαση της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής την 1η Μαρτίου 2021, ωστόσο η συνεδρίαση αυτή ακυρώθηκε. Αντ’ αυτής, το θέμα οδηγείται στο υψηλότερο επίπεδο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας σε έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία ορίστηκε στις 3 Μαρτίου 2021, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα πράγματα δεν κυλούν ομαλά.

Η διαφορά έγκειται στο ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου δεν αποδέχεται τη φορτοεκφόρτωση πλοίων με φορτία υγραερίου μέσα στο λιμάνι του Βασιλικού επικαλούμενη θέματα ασφάλειας. Από την άλλη, οι εταιρείες επιμένουν ότι η εξυπηρέτησή τους εντός του λιμανιού είναι μονόδρομος, αφού οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός λιμανιού είναι οικονομικά ασύμφορη.

Τον περασμένο Ιούλιο, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας της Βουλής, όπου συμφώνησαν επί διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος. Με βάση τη διαδικασία εκείνη, οι εταιρείες ανέλαβαν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη πρόταση με επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες σε θέματα ασφάλειας για εξυπηρέτηση των πλοίων εντός του λιμανιού. Συμφωνήθηκε επίσης όπως η πρόταση των εταιρειών εξεταστεί από ανεξάρτητο μελετητή, το πόρισμα του οποίου θα είναι δεσμευτικό ούτως ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κατάληξη, γεγονός που εντείνει την ανησυχία ότι δεν πρόκειται να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της 30ής Ιουνίου 2021. Ήδη, να θυμίσουμε, οι εταιρείες υγραερίου βρίσκονται εκτός χρονοδιαγράμματος κατά έξι μήνες, ωστόσο η καθυστέρηση αυτή θεωρήθηκε δικαιολογημένη, μεταξύ άλλων, και ένεκα των επιπτώσεων της πανδημίας.

Το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα που απειλεί να τινάξει στον αέρα το χρονοδιάγραμμα (για την ακρίβεια την παράταση) είναι η καθυστέρηση της ΕΚΟ, η οποία, σε αντίθεση με την κοινοπραξία των τριών άλλων εταιρειών υγραερίου που προχωρεί κανονικά τις εργασίες κατασκευής τερματικού στο Βασιλικό, δεν έχει ακόμα καν ξεκινήσει τα έργα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής, που παρακολουθεί τις διαδικασίες σε τεχνοκρατικό επίπεδο (στις 4 Νοεμβρίου 2020), η ΕΚΟ έχει μεν εξασφαλίσει άδεια οικοδομής από τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο ακόμα δεν έχει αρχίσει τις εργασίες εν αναμονή της γνωμάτευσης επί της Προκαταρκτικής Έκθεσης Ασφάλειας Σεβέζο από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Η ΕΚΟ υπέβαλε την Προκαταρκτική Έκθεση στις 9 Οκτωβρίου 2020, αλλά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται τουλάχιστον τέσσερις μήνες για να εξετάσει και να εκδώσει αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ΕΚΟ δεν προλαβαίνει το τελικό χρονοδιάγραμμα που λήγει στις 30 Ιουνίου 2021.

Η αρχική προθεσμία με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εταιρείες έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020, αλλά, λόγω πανδημίας και κάποιων άλλων αστάθμητων παραγόντων, εκτιμήθηκε ότι έξι μήνες παράταση είναι δικαιολογημένοι.
Θυμίζουμε ότι με ομόφωνη απόφασή του ημερομηνίας 14 Σεπτεμβρίου 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας έδωσε τελεσίγραφο στις εταιρείες υγραερίου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 για να ολοκληρώσουν τη μετακόμισή τους στο Βασιλικό. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Δήμος Λάρνακας ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα ως αρμόδια Πολεοδομική Αρχή, για να τερματίσει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, αλλά δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και πολιτικά μέσα αποκλείοντας τις εισόδους των εγκαταστάσεων.

Τάσος Περδίος

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.