Αδειοδότησαν και κατασκηνωτικό χωριό στα Λουτρά της Αφροδίτης

Η κυβέρνηση ενημέρωσε τους βουλευτές δύο χρόνια μετά και αφού προχώρησε στην αδειοδότηση

Την ανέγερση κατασκηνωτικού χωριού στην περιοχή Λουτρά της Αφροδίτης στον Ακάμα, σε τεμάχιο γης που εμπίπτει εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και βρίσκεται σε περιοχή Προστασίας της Φύσης, καθώς επίσης και εντός περιοχής Δικτύου “Natura 2000”, ενέκρινε η κυβέρνηση! Μεσούσης της συζήτησης για τη σωρεία παρανομιών που παρατηρούνται στην προστατευόμενη περιοχή του Ακάμα, καθώς και της συνεχιζόμενης επιβάρυνσης του περιβάλλοντος λόγω της ανομίας και της έλλειψης ελέγχου, η κυβέρνηση προχώρησε σε αδειοδότηση για ανέγερση κατασκηνωτικού χωριού.

Το εν λόγω τ/κ τεμάχιο είχε αρχικά παραχωρηθεί το 2012 σε πρόσφυγα ως γεωργικός κλήρος. Ωστόσο στη συνέχεια και συγκεκριμένα το 2015 υποβλήθηκε αίτημα από τον Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών, εκ μέρους του πρόσφυγα, για ανέγερση κατασκηνωτικού χωριού στο τεμάχιο που βρίσκεται στην κοινότητα Νέου Χωριού της επαρχίας Πάφου.

Τμήμα τού υπό αναφορά τεμαχίου όπου προτείνεται μεταξύ άλλων η δημιουργία χώρων στάθμευσης, χώρων αντισκήνων και τροχόσπιτων, κιόσκι, αναψυκτήριο, χώρος παιγνιδιών, εμπίπτει εντός της ζώνης Προστασίας της Παραλίας.

Η Πολεοδομική Αρχή προχώρησε σε χορήγηση της πολεοδομικής άδειας στις 11.6.2018!

Απαντήσεις σε ερωτήματα βουλευτών… κατόπιν εορτής

Τα πιο πάνω αναφέρονται σε διαφορετικές απαντητικές επιστολές του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 2018 σε δύο σχετικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις οι οποίες είχαν υποβληθεί, η μια στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 από τον βουλευτή Πάφου Ηλία Μυριάνθους και η άλλη στις 3 Μαρτίου 2017 από τον βουλευτή Λευκωσίας Γιώργο Περδίκη.

Δηλαδή ο υπουργός απάντησε στη μια επιστολή δύο χρόνια μετά και στην άλλη, ενάμιση χρόνο μετά. Γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά καθώς οι ερωτήσεις αφορούσαν αφενός τις παρανομίες που παρατηρούνται στην περιοχή και τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και αφετέρου την αίτηση για ανέγερση κατασκηνωτικού χώρου.

Συγκεκριμένα ο κ. Περδίκης στην επιστολή Μαρτίου 2017 ζητούσε ενημέρωση για πληροφορία ότι το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αδειοδότηση οργανωμένου κατασκηνωτικού χώρου στην περιοχή που βρίσκονται τα Λουτρά της Αφροδίτης, αφού ο χώρος ήδη χρησιμοποιείται παράνομα από κατασκηνωτές.

«Σημειώνεται ότι ο κατασκηνωτικός χώρος προτείνεται να κατασκευαστεί σε τεμάχιο που εμπίπτει κατά 60% εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και 100% σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως τόπος κοινοτικής σημασίας. Όπως έχω πληροφορηθεί, στην περιβαλλοντική γνωμάτευση που πραγματοποιήθηκε το έργο αναφέρεται ότι θα ανεγερθεί σε πολεοδομική ζώνη Δα1 Ζώνη Προστασίας, ενώ το τεμάχιο στην περιοχή “Βέρικο” εντάσσεται σε πολεοδομική ζώνη Δα1ΠΦ, όπου απαιτείται απόλυτη προστασία και επιτρέπονται με εξαίρεση μικρής κλίμακας αναπτύξεις. Επιπρόσθετα, ο χώρος της προτεινόμενης
ανάπτυξης έχει καταγραφεί ως νεολιθικός οικισμός από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και γειτνιάζει με κηρυγμένο αρχαίο μνημείο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό.

Ωστόσο, αντί να απαντηθεί το ερώτημα του βουλευτή -δηλαδή κατά πόσον εξετάζεται η αδειοδότηση- το Υπουργείο Εσωτερικών επέλεξε να απαντήσει ενάμιση χρόνο μετά και αφού εξετάστηκε η αίτηση και προχώρησε η διαδικασία με έγκριση στο εν λόγω αίτημα.

Θετική γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής

Στην απαντητική του επιστολή προς τον κ. Περδίκη, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι το τεμάχιο της ανάπτυξης βρίσκεται εντός περιοχής όπου έχουν εφαρμογή οι πρόνοιες της Δήλωσης Πολιτικής, τμήμα του οποίου εμπίπτει εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και βρίσκεται σε περιοχή Προστασίας της Φύσης, καθώς επίσης και εντός περιοχής Δικτύου “Natura 2000”.

Επίσης, εφάπτεται σε κηρυγμένη “διατηρητέα περιοχή ειδικού ενδιαφέροντος, χαρακτήρα και φυσικής καλλονής” με Διάταγμα ΚΔΠ114/89 ημερομηνίας 27.5.1989. Το υπό ανάπτυξη τεμάχιο βρίσκεται εκτός ορίου υδατοπρομήθειας και η υδροδότηση της ανάπτυξης θα γίνεται με μεταφορά πόσιμου νερού από την κοινοτική υδατοπρομήθεια Νέου Χωριού, ενώ διαθέτει ως προσπέλαση δημόσιο μονοπάτι το οποίο είναι διευρυμένο στα 5.00μ.

Σημειώνει ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κεφαλαίου 9.17 της Δήλωσης Πολιτικής-Χώροι Αντίσκηνων και τροχόσπιτων για σκοπούς παραθερισμού και Εκδρομικοί Χώροι, η χωροθέτηση κατασκηνωτικού χώρου είναι δυνατό να επιτραπεί εντός “Ακτής ή Περιοχής Προστασίας της Φύσης” νοουμένου ότι θα έχει εξασφαλιστεί η θετική Γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής.

«Για την προτεινόμενη ανάπτυξη εξασφαλίστηκε η θετική Γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής, καθώς επίσης και οι θετικές απόψεις των υπόλοιπων αρμοδίων Τμημάτων/Υπηρεσιών», αναφέρει ο κ. Πετρίδης.

«Προσωρινής φύσης» η ανάπτυξη

Η αδειοδότηση αυτή προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Μεταξύ άλλων στο αιτιολογικό για θετική γνωμάτευση αναφέρεται ότι πρόκειται για ανάπτυξη προσωρινής φύσης λόγω της μορφής της, αλλά και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (τ/κ γη), «συνεπώς δεν αναμένεται να έχει μόνιμες μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον».

Στη συγκεκριμένη περιοχή παρατηρείται εδώ και δεκαετίες μια μόνιμη παρανομία με εγκατεστημένα τροχόσπιτα και παραπήγματα τα οποία προκαλούν περιβαλλοντικά προβλήματα. Καμία αρμόδια Αρχή δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να βάλει τάξη στην περιοχή. Μάλιστα σε πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού, είχε προσκομίσει σε βουλευτές και δημοσιογράφους φωτογραφίες-ντοκουμέντο για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Ακάμα.

Εύλογα λοιπόν δημιουργείται το ερώτημα, ποια αρμόδια Αρχή και με ποιον τρόπο θα μπορεί να ελέγξει την «προσωρινή φύση» της εν λόγω ανάπτυξης, καθώς και την τήρηση των αυστηρών κανόνων για προστασία του περιβάλλοντος;

Σπύρος Σωτηρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy