Αδέσποτα ζώα: Θύµατα της… µόδας και της αδιαφορίας

Οι εγκαταλείψεις σκύλων στην Κύπρο ξεπερνούν τις 250.000 το χρόνο! Αυτός ο αριθµός είναι βάσει στοιχείων και σοβαρών υπολογισµών πραγµατικός, και δυστυχώς αυτός ο αριθµός φαίνεται ότι θα αυξάνεται όσο δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα µέτρα.

Του Κυριάκου Λοΐζου

Αυτό είπε στη «Χαραυγή» η πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Προστασίας των Ζώων, Tούλλα Πογιατζή, προσθέτοντας ότι η κατάσταση σήµερα είναι χειρότερη από ποτέ.

«Έχουµε φτάσει στο απροχώρητο, όλα τα καταφύγια είναι ασφυκτικά γεµάτα. Πολλά χωριά έχουν γεµίσει µε αγέλες σκύλων, ενώ το Ταµείο Θύρας µάς ενηµέρωσε ότι µπαίνουν σε κτηνοτροφικές µονάδες και κατασπαράζουν ζώα», είπε η κα Πογιατζή, επισηµαίνοντας πως οι επιθέσεις αυτές είναι µόνο ένα κοµµάτι του µεγάλου προβλήµατος µε τα αδέσποτα ζώα.

«Υποσιτισµένοι, κακοποιηµένοι όπως είναι, κατασπαράζουν αγρινά, κότες, κουνέλια, αιγοπρόβατα, ακόµη και γάτους. Η περίπτωση εµφάνισης της λύσσας και επανεµφάνιση του εχινόκοκκου δεν φαίνεται να προβληµατίζει τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και το αρµόδιο υπουργείο», συµπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για το πού οφείλεται η αύξηση των αδέσποτων -σκύλων κυρίως- η πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Προστασίας των Ζώων ανέφερε ότι αυτό παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια. «Πολλοί ενθαρρυνθήκαν εν µέσω κορονοϊού να πάρουν σκυλιά, χωρίς να σκέφτονται αν µπορούν να φροντίσουν το ζώο, χωρίς να ενδιαφέρονται για τη διαβίωσή του. Αφού τα φρόντισαν για λίγο διάστηµα µέχρι να µεγαλώσουν, αφού έπαιξαν λίγο τα παιδιά τους µαζί τους, στο τέλος τα εγκατέλειψαν».

Η κα Πογιατζή αναφέρθηκε και στην τάση ή τη µόδα να πάρουν όλοι από ένα σκυλί, τονίζοντας πως αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτηµα. «Εµείς λέµε να παίρνουν µόνο εκείνοι που είναι και νιώθουν υπεύθυνοι να τα φροντίζουν, αλλά όχι ο οποιοσδήποτε. Πρόκειται περί µεγάλης ανευθυνότητας, ενώ οι εστίες του προβλήµατος µε τα σκυλιά εντοπίζονται στα χωριά, όπου και εντοπίζονται οι αγέλες».

Επιπλέον, αποκάλυψε πως πολύ συχνά εντοπίζουν κιβώτια µε νεογέννητα κουτάβια αλλά και γατάκια. Η κα Πογιατζή στηλίτευσε τους… ανύπαρκτους χειρισµούς της κυβέρνησης για το ζήτηµα. «Υπάρχει ο Νόµος Περί Σκύλων, ο οποίος, παρόλο που έχει πολύ αυστηρές πρόνοιες και δεσµεύει τον εκάστοτε κάτοχο, ωστόσο δεν εφαρµόζεται».

Σε ό,τι αφορά τις κοινότητες, υπογράµµισε ότι αυτές είναι και οι πιο ανεξέλεγκτες. «Μας παίρνουν τηλέφωνο πολλοί κοινοτάρχες και µας λένε ότι αδυνατούν να εφαρµόσουν το νόµο εξαιτίας των στενών φιλικών αλλά και οικογενειακών δεσµών που υπάρχουν µεταξύ των κατοίκων και των κοινοτικών ή δηµοτικών συµβουλίων», υπέδειξε η Τούλλα Πογιατζή.

Τα ζώα έχουν δικαιώµατα, γι’ αυτό και έχουν γίνει διεθνείς συµβάσεις για την προστασία και την ευηµερία τους και εκεί όπου χρειάζεται η θανάτωσή τους να γίνεται µε τρόπο που να µην τους προκαλεί πόνο, φόβο και ταλαιπωρία.

Πέρα από τα σοβαρά προβλήµατα που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη κατάσταση, υπάρχουν και οι κατά πολλούς εγκληµατίες, οι οποίοι δηλητηριάζουν τα σκυλιά χωρίς να έχουν κανένα λόγο. Και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, όταν λέµε «κανένα λόγο», εννοούµε κανένα συµφέρον, κυρίως οικονοµικό.

«Βάζουν δηλητήρια ακόµα και πάνω στα πεζοδρόµια, πράγµα που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, όχι µόνο για τα ζώα αλλά και για τους αθρώπους και κυρίως για τα µικρά παιδιά», είπε η κα Πογιατζή, προσθέτοντας ότι επιβαρύνεται και το περιβάλλον.

Η πρόεδρος της Εταιρείας αναφέρθηκε ξανά στις ευθύνες του κράτους και των αρµόδιων υπηρεσιών, λέγοντας ότι «οι ζωόφιλοι επαναστατούν, διεκδικούν, φωνάζουν, στέλνουν επιστολές… αλλά καµία ανταπόκριση από τις υπηρεσίες, όπως το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Εσωτερικών. Ολόκληρη η ευθύνη πέφτει στους ώµους των ζωόφιλων, αυτών των λίγων ανθρώπων που νοιάζονται τους µικρούς µας φίλους».

Σηµείωσε, επίσης, ότι οι πλείστοι σκύλοι δεν έχουν σήµανση ούτε και εγγραφή. «∆εν υπάρχει κανένας έλεγχος για τις συνθήκες κράτησης σκύλων από τους κατόχους τους. Κανένας απολύτως έλεγχος στην αναπαραγωγή. Σκύλοι που ανήκουν στις πιο επικίνδυνες φυλές αναπαράγονται και πωλούνται ανεξέλεγκτα -µε βάση το νόµο θα έπρεπε να ήταν στειρωµένοι. Αυτές είναι οι βασικότερες πρόνοιες στο Νόµο Περί Σκύλων που µε την εφαρµογή τους θα απέτρεπαν την ανεξέλεγκτη κατοχή, αναπαραγωγή και εγκατάλειψη», πρόσθεσε.

Αναφερόµενη στην απόφαση της κυβέρνησης να δηµιουργηθούν ακόµη πέντε καταφύγια, ένα σε κάθε επαρχία, για τα αδέσποτα σκυλιά, η κα Πογιατζή είπε ότι δυστυχώς, οι αρµόδιοι, το κράτος, δεν µπορούν να αντιληφθούν ότι τα καταφύγια δεν θα επιλύσουν το πρόβληµα των χιλιάδων αδέσποτων σκύλων.

Μίλησε, τέλος, για την εγκληµατική συµπεριφορά κάποιων ανθρώπων, την οποία η Αστυνοµία αρνείται να αντιληφθεί.

«Όλα τα σκυλιά αξίζουν ένα σπίτι, δεν αξίζουν όλα τα σπίτια ένα σκυλί»

Τα Καταφύγια Σκύλων στην Κύπρο περνούν τον δικό τους γολγοθά, αφού έχουν γεµίσει ασφυκτικά µε παρατηµένα σκυλιά, κουτάβια και µη. «Είµαι εθελόντρια εδώ και 24 χρόνια, ενώ τα τελευταία 16 χρόνια έχω αναλάβει το Καταφύγιο Σκύλων Λευκωσίας. Αυτά τα τελευταία δύο χρόνια είναι τα χειρότερα από τότε που ασχολούµαι µε τα αδέσποτα ζώα», είπε στη «Χαραυγή» η υπεύθυνη του Καταφυγίου, Βικτώρια Νικολάου, η οποία έδωσε την εικόνα, κυρίως για την παντελή απουσία ανταπόκρισης από το κράτος.

∆εν υπάρχει καµία ανταπόκριση, σηµείωσε η κα Νικολάου, ενώ αναφερόµενη στην Αστυνοµία Ζώων είπε πως δεν λειτουργεί, καθώς υπάρχουν µόνο δύο αστυνοµικοί στη Λευκωσία, δύο στην Πάφο, δύο στη Λεµεσό και ένας στη Λάρνακα.

«∆εν απαντούν ποτέ στα τηλέφωνα εξαιτίας του όγκου των περιπτώσεων, ενώ οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, µε έναν υπάλληλο, δεν ξέρουν τι να πρωτοκάνουν. Η υποστελέχωση διογκώνει το πρόβληµα, ωστόσο για να πούµε την αλήθεια δεν ενδιαφέρονται και πάρα πολύ από τη στιγµή που υπάρχουν οι εθελοντές και οι εθελόντριες», πρόσθεσε.

Όπως υπογράµµισε, εάν σταµατήσουν οι εθελοντές και αφήσουν την ευθύνη στο κράτος, η Κύπρος θα «πνιγεί» στα αδέσποτα. «Ξέρετε, αν πάµε στο Προεδρικό και αφήσουµε όλα τα σκυλιά που έχουµε στα καταφύγια, ίσως καταλάβουν το πρόβληµα που αντιµετωπίζουµε στην Κύπρο».

Κληθείσα να σχολιάσει την κουλτούρα τού να έχουµε όλοι και όλες ένα σκυλί στο σπίτι, η υπεύθυνη του Καταφυγίου Σκύλων Λευκωσίας πολύ εύστοχα µάς απάντησε πως «όλα τα σκυλιά αξίζουν ένα σπίτι, ωστόσο δεν αξίζουν όλα τα σπίτια ένα σκυλί».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy