Αδιαφορεί για τους αιχμάλωτους του 1974 η κυβέρνηση – Ζητούν μηνιαίο επίδομα

Να τους δοθεί ένα μηνιαίο τιμητικό επίδομα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ύψους 200 ευρώ, ζητούν οι αιχμάλωτοι του 1974.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤο θέμα συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, στην οποία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της, Βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκο Κέττηρο, ακούστηκε το κλάμα των συγκεκριμένων ανθρώπων, οι οποίοι την ώρα που έχουν προβλήματα υγείας λόγω της αιχμαλωσίας τους, δεν δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το κράτος δεν δίνει το ελάχιστο κόστος για 750 άτομα που υπέστησαν βάναυσα βασανιστηρια.

Ο κ. Κέττηρος είπε ότι πολύ κακή εντύπωση δημιούργησε το Υπουργείο Οικονομικών, εκπρόσωπος του οποίου δεν είχε υπόψη του επιστολή για το θέμα, τόσο του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, όσο και του ίδιου του συνδέσμου των αιχμαλώτων.

Ο κ. Κέττηρος είπε ότι στην επόμενη συνεδρία κλήθηκε το Υπουργείο οικονομικών, με συνημμένες τις επιστολές, ζητώντας του να τοποθετηθεί ξεκάθαρα αν είναι διατεθειμένο να συζητήσει για να αποδοθεί αυτό το τιμητικό επίδομα προς αυτούς τους ανθρώπους.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Βάσος Χρίστου είπε ότι από το 74 η πολιτεία ξέχασε αυτούς τους ανθρώπους, και όταν το 2008 δόθηκαν κάποια ελάχιστα ωφελήματα, αυτά αποκόπηκαν το 2013 λόγω οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα είπε, ακόμα και αυτά καταργήθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, απαλλάσοντας τους μόνο από την υποχρέωση συμπληρωμής ενός ευρώ για τις επισκέψεις σε γιατρούς και για φάρμακα.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι σε άτομα που ανήκουν στους αιχμάλωτους, πέραν από την αποκοπή από τις συντάξεις της συνδρομής στο ΓΕΣΥ, υπάρχει και η ανάγκη να πληρώνουν μέχρι και 40-50 ευρώ το μήνα για τις συμπληρωμές στα φάρμακα τους. Ζητούν ένα μηνιαίο επίδομα 200 ευρώ για να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους για το ΓΕΣΥ και να μένει και ένα συμβολικό ποσό στην τσέπη τους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.