Αδιέξοδο στη διαχείριση απορριμμάτων

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος διέψευσε σήμερα ότι ο σκυβαλότοπος του Κοτσιάτη θα κλείσει άμεσα, ενώ σημείωσε πως απ΄ ότι φαίνεται υπάρχει τεράστιο αδιέξοδο σε σχέση με την Κόσιη.

Ο κ. Χάσικος μιλούσε ύστερα από σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη, με τον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη, τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και τον Δήμαρχο Στροβόλου Λάζαρο Σαββίδη υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) Επαρχίας Λευκωσίας.

Ερωτηθείς για το θέμα της προσυμφωνίας στην οποία είχε καταλήξει με τον εργολάβο της Μονάδας ΟΕΔΑ της Κόσιη και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαπραγμάτευση που διεξάγει η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) αφότου ανέλαβε τη διαχείριση του θέματος μετά από παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή, ο κ. Χάσικος είπε: «Απ’ ότι φαίνεται υπάρχει ένα τεράστιο αδιέξοδο. Έχει ήδη παρέλθει αρκετός χρόνος, αλλά φαίνεται ότι δεν βρίσκεται λύση μέχρι στιγμής. Ο εργολάβος της Κόσιη επιμένει στις θέσεις του και προσπαθεί η ΚΕΑΑ, με τη βοήθεια του Γενικού Ελεγκτή, να βρει άλλους τρόπους».

Στη συνέχεια και απαντώντας σε συναφή ερώτηση ότι τελικά η προσυμφωνία την οποία είχε καταλήξει το ΥΠΕΣ έδινε λύσεις, ενώ, τώρα, με την επαναδιαπραγμάτευση (από την ΚΕΑΑ) φαίνεται να υπάρχουν καθυστερήσεις και ποιες είναι οι επιπτώσεις και το κόστος αυτών των καθυστερήσεων, ο κ. Χάσικος απάντησε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση: «Εκείνο που συμβαίνει στα σίγουρα είναι ότι εξακολουθεί ο πολίτης να πληρώνει προς τον εργολάβο της Κόσιη τα υψηλά εκείνα τέλη που προνοούνται στο συμβόλαιο του. Εμείς, είχαμε καταφέρει να φτάσουμε σε μια συμφωνία με τον ανάδοχο της Μονάδας της Κόσιη, με τιμή 39,90 ευρώ ανά τόνο. Ο Γενικός Ελεγκτής και η ΚΕΑΑ είχαν την άποψη ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια καλύτερη συμφωνία. Προσπαθούν. Τώρα, πού θα καταλήξουν, οψόμεθα».

Ακολούθως και απαντώντας σε ερώτηση για το τι γίνεται με το σκυβαλότοπο Κοτσιάτη, ο κ. Χάσικος είπε πως αυτά που γράφτηκαν στον Τύπο ότι ο σκυβαλότοπος του Κοτσιάτη θα κλείσει και μάλιστα άμεσα, το διαψεύδω.

“Ουδέν αναληθέστερο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (αρ. 78.250, ημερ. 28.1.2015), γίνεται μεταβίβαση αρμοδιοτήτων διαχείρισης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στα Συμβούλια Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων της κάθε Επαρχίας. Συνεπώς, ο διαχειριστής του Κοτσιάτη δεν θα είναι, πλέον, ο Δήμος Λευκωσίας αλλά το προαναφερθέν Συμβούλιο”, πρόσθεσε.

Για την Επαρχία Λευκωσίας, εξήγησε ο κ. Χάσικος, Πρόεδρος αυτού του Συμβουλίου είναι ο Δήμαρχος Στροβόλου. “Μάλιστα, έχει εγκριθεί και ο Προϋπολογισμός του Συμβουλίου, που για το 2016 είναι 2 περίπου εκατ. ευρώ. Συνεπώς, άλλαξε το Συμβούλιο διαχείρισης του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη και θα βοηθήσουμε όλοι το νέο Συμβούλιο για να μπορέσει να λειτουργήσει. Με τη βοήθεια και του συναδέλφου Υπουργού Γεωργίας, θα προχωρήσουμε σε λεπτομέρεια να δούμε τι κάνουμε τόσο σε σχέση με το προσωπικό όσο και με τα όποια άλλα διαχειριστικά ζητήματα προκύπτουν”, πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.