Αδικεί την Αγία Νάπα η Αστυνομία

Της Αιμιλίας Ευαγγέλου-Ξύδια*

Όσα είδαν το φως της δηµοσιότητας τις τελευταίες µέρες, κυρίως στα ΜΚ∆, αδικούν τον κόσµο της Αγίας Νάπας και κυρίως αδικούν το δήµο µας. Είναι λάθος να στοχοποιείται η Αγία Νάπα. Είναι άδικο για την Αγία Νάπα να έχει αυτή την αντιµετώπιση. Είναι άδικο επειδή είµαστε ένας µικρός τόπος µε εµβαδόν 31,47 km² και πληθυσµό µόνο 3.212 (2011) και µάλλον η Αστυνοµία ξεχνά ότι κατά την καλοκαιρινή περίοδο έχουµε γεωµετρική αύξηση µε βάση το συντελεστή των κλινών που διαθέτει η Αγία Νάπα.

Το κυριότερο, ξεχνά το πόσα προσφέρει η Αγία Νάπα στην οικονοµία αυτού του κράτους. Όταν ένας µικρός τόπος µε αυτό το µικρό εµβαδόν και τους τόσους λίγους κατοίκους έγινε δήµος, τότε κάποια ιδιαιτερότητα θα είχε και αυτή είναι το γεγονός ότι προσφέρει ένα σηµαντικό ποσό στο ΑΕΠ της χώρας!

Και αφού είναι έτσι, τότε δεν θα έπρεπε να την προστατεύετε σαν κόρη οφθαλµού; Κάποτε η Αγία Νάπα είχε 10-12 αστυνοµικούς ανά βάρδια µε υπεύθυνο αξιωµατικό και σήµερα της πετάτε 4 αστυνοµικούς στη βάρδια. Εκτός αυτού δεν λειτουργείτε καν τα κρατητήρια στην Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Παραλιµνίου και µεταφέρετε όλους τους κρατούµενους στην Αγία Νάπα, άρα ουσιαστικά από τους 4 αστυνοµικούς αναγκάζετε τον ένα να προσέχει τους κρατούµενους, τον άλλο να απαντά τα τηλέφωνα και αφήνετε την Αγία Νάπα στο έλεός της µε 2 αστυνοµικούς στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Ακόµα και όταν στέλνετε κανένα συνεργείο αλκοτέστ και ελέγχου ταχύτητας τούς τοποθετείτε περιµετρικά της Αγίας Νάπας, εκεί που κινούνται δηλαδή οι µόνιµοι κάτοικοι και η αταξία ανθίζει άλλου. Επίσης, πώς είναι δυνατόν να µην υπάρχει νοµοθεσία που να αναγκάζει τους επισκέπτες της Κύπρου να πληρώνουν τα εξώδικά τους όταν παρανοµήσουν και είναι στην ευχέρεια του καθενός αν θέλει να πληρώσει το εξώδικό του.

Οι πολίτες της Αγίας Νάπας αισθάνονται έντονα ότι τα ζητήµατα που σχετίζονται µε την ασφάλεια και την αστυνόµευση πρέπει να αντιµετωπιστούν διαφορετικά και όχι επιφανειακά. Τα έγραψα ξανά όλα αυτά και πριν 2-3 χρόνια. Η κάθε περιοχή χρειάζεται επαρκή αστυνόµευση µε εις βάθος ανάλυση των καταστάσεων. Αυτή είναι η δουλειά της Αστυνοµίας. Ο κόσµος µας αισθάνεται ότι αφέθηκε στο περιθώριο και δεν υπάρχει ουσιαστική αστυνόµευση.

Ο ∆ήµος Αγίας Νάπας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διαφορετική συγκέντρωση ενεργού πληθυσµού ανά εποχή και πολλά άλλα ζητήµατα ως τουριστικός προορισµός που επηρεάζουν την ασφάλεια και την αστυνόµευση.

Η δική µου θέση είναι ξεκάθαρη: η Αστυνοµία πρέπει να συνυπολογίσει όλους τους παράγοντες που σχετίζονται µε την ασφάλεια και να λάβει αυξηµένα µέτρα αστυνόµευσης, περιλαµβανοµένης της καλύτερης στελέχωσης της Αστυνοµίας για την προστασία των πολιτών και των επισκεπτών µας. Η Αστυνοµία πρέπει να κάνει περισσότερα, µε συντονισµένο τρόπο και να λάβει αναβαθµισµένα µέτρα αστυνόµευσης, που περιλαµβάνουν επίσης την πιο έµπρακτη φυσική παρουσία των µελών της στις τουριστικές περιοχές.

Ως µέλος του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Αγίας Νάπας θα ήθελα να υπάρξει πιο ουσιαστική παρουσία της Αστυνοµίας για να καταπολεµηθεί η αταξία. Η προστασία των πολιτών είναι υποχρέωση του κράτους. Οι δηµότες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να γίνει για το στοιχειώδες αυτό δικαίωµα. Αυτή είναι η ουσία και όχι ο στιγµατισµός της Αγίας Νάπας, που για µένα είναι και εντελώς άδικος και µας προκαλεί µεγάλη απογοήτευση. Ο Αρχηγός Αστυνοµίας πρέπει να εγκύψει στο όλο θέµα, να εξετάσει τις ιδιαιτερότητες της Αγίας Νάπας και να λάβει όλα τα αναγκαία µέτρα!

*∆ηµοτική σύµβουλος Αγίας Νάπας

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.