Αδικες και αδιαφανείς διαδικασίες στην εργοδότηση διερμηνέων

Τη θεσμοθέτηση δίκαιων και διαφανών διαδικασιών στην εγγραφή και κλήση διερμηνέων στα δικαστήρια εισηγείται η Επίτροπος Διοικήσεως, Ελίζα Σαββίδου.
Μετά που εξέτασε σχετικό παράπονο για τη διαδικασία που ακολουθείται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, η κα. Σαββίδου τονίζει ότι η τακτική που εφαρμόζεται σήμερα, όχι μόνο στη Λεμεσό αλλά και στα υπόλοιπα δικαστήρια, είναι απαρχαιωμένη.

Εργοδοτούν συνταξιούχους

Συγκεκριμένα η κ. Σαββίδου εξέτασε παράπονο από διεθνολόγο, μεταφραστή και διερμηνέα ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η τακτική να καλούνται για σκοπούς παροχής υπηρεσιών διερμηνείας πρόσωπα που δεν έχουν σχετικό ακαδημαϊκό τίτλο και/ή είναι συνταξιούχα και, συνεπώς, έχουν πόρους ζωής, αδικεί τους νέους και άνεργους επιστήμονες που κατέχουν ακαδημαϊκά προσόντα και δεν έχουν οποιοδήποτε άλλο πόρο ζωής.

Μετά από σχετική έρευνα και ενημέρωση η Επίτροπος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν οποιαδήποτε κριτήρια καταρτισμού καταλόγου διερμηνέων στα δικαστήρια. Eνδεικτικά αναφέρει ότι σε όποιον έτυχε να έχει περιέλθει σε γνώση του ότι στα δικαστήρια απασχολούνται ιδιώτες διερμηνείς μπορεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του, οποτεδήποτε ο ίδιος αποφασίσει και χωρίς οποιοδήποτε χρονικό περιορισμό.

Σύμφωνα με την Επίτροπο η τακτική που εφαρμόζεται σήμερα είναι απαρχαιωμένη και στερούμενη οποιασδήποτε νομιμοποιητικής βάσης, χωρίς να αποκλείεται αυτή να εξυπηρετεί και οποιοδήποτε αλλότριο σκοπό.

Να εφαρμοστούν κριτήρια για ίση διεκδίκηση

Θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι να διεκδικούν σε ίση βάση. Αυτό προϋποθέτει όπως αναφέρει η Επίτροπος τη θεσμοθέτηση κριτηρίων και διαδικασιών:

* Τη δημοσίευση ανακοινώσεων προς τους ενδιαφερομένους για τη δυνατότητά τους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

* Την πρόβλεψη του ανώτατου αριθμού των διερμηνέων που δυνατόν να περιλαμβάνει ο εν λόγω κατάλογος για την κάθε γλώσσα.

* Την εξέταση των αιτήσεων με διαφανή και δίκαιο τρόπο.

* Τη λήψη αιτιολογημένων αποφάσεων συμπερίληψης ή μη των ενδιαφερομένων στον κατάλογο και τη δημοσίευση του καταλόγου αυτού κατά τον τρόπο που θα κριθεί κατάλληλος.

Δεν είναι δυνατό σε ένα πρόσωπο, καθόλα προσοντούχο, να μην δίδεται η ευκαιρία, προσθέτει η Ελίζα Σαββίδου, να παρέχει τέτοιες υπηρεσίες για το λόγο ότι το αρμόδιο διοικητικό όργανο έκρινε ότι δεν υπάρχει «ανάγκη» συμπερίληψής του στον κατάλογο διερμηνέων. Αυτό αποτελεί προσέγγιση που μόνο βάσει του «αξιώματος» «όποιος επρόλαβεν, επρόλαβεν» μπορεί να στηριχθεί, χωρίς, ασφαλώς, να βρίσκει οποιοδήποτε νομικό έρεισμα.

Περαιτέρω σύμφωνα με όσα τέθηκαν υπόψη της Επιτρόπου δεν φαίνεται να γίνεται δέουσα έρευνα για παράδειγμα, αν, ανάμεσα σε δύο αιτητές, υπερτερεί ο ένας του άλλου από άποψη προσόντων, αυτός που θα περιληφθεί στον κατάλογο στην περίπτωση που δεν θα περιληφθούν και οι δύο είναι ο υπέρτερος. Εξάλλου, η διαδικασία, έτσι όπως διεξάγεται, δεν είναι καν δυνατόν να ελεγχθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Ακόμη δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε και το αν ο ενδιαφερόμενος είναι άνεργος ή συνταξιούχος κλπ. Το γεγονός αυτό κρίνεται από την Επίτροπο ως αδικαιολόγητο να διατηρούνται στον κατάλογο αυτό πρόσωπα που αποδεδειγμένα λαμβάνουν (ενδεχομένως και ψηλή) σύνταξη και που, απλώς, κατέχουν (ίσως και χωρίς κανένα αποδεκτό αποδεικτικό) μια γλώσσα και εξαιτίας αυτού να κρίνεται ότι δεν υπάρχει ανάγκη να περιληφθούν στον ίδιο κατάλογο πρόσωπα χωρίς κανένα πόρο ζωής και που πιθανόν να είναι και ειδικοί στον τομέα της διερμηνείας.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy