Αδίκημα θα θεωρείται η «εκδικητική πορνογραφία»

H εκδικητική πορνογραφία είναι πλέον αδίκημα και συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη βία κατά των γυναικών, το οποίο θα ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΜιλώντας στον Άστρα ο Πρόεδρος της Επιτροπής ποινικού δικαίου Μιχάλης Πικής εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή ο νόμος καλύπτει μόνο την παιδική πορνογραφία και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο νομικό κενό. Πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης μια χρηματική ποινή “χάδι” της τάξης των 1700 ευρώ για το αδίκημα που αφορά τη δημοσιοποίηση άσεμνου ή προσβλητικού υλικού στον περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών νόμο. Τόνισε ότι δεν είναι αυτή η μεταχείριση που επιβάλλεται σε τέτοιο αδίκημα, γιατί το θύμα υπόκεινται σε σοβαρής μορφής ψυχολογική και συναισθηματική βία.

Όπως είπε μετά από δική του πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Επίτροπο Νομοθεσίας Λουΐζα Χριστοδουλίδου-Ζανέττου, προώθησαν στη νομοθεσία και την εκδικητική πορνογραφία ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που υπάρχει στον ποινικό κώδικα.

Την ίδια ώρα ο διευθυντής του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αντρέας Αναστασιάδης βλέπει αύξηση στις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι το 2021 εξετάστηκαν ήδη 85 υποθέσεις. Απέδωσε μέρος της αύξησης του φαινομένου και στο lockdown, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο κ. Αναστασιάδης σχολιάζοντας τη συμπερίληψη της εκδικητικής πορνογραφίας στο νόμο για τη βία κατά των γυναικών, είπε ότι αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, ενώ πρόσθεσε ότι κάθε χρόνο εξετάζονται από την Αστυνομία περίπου 40-50 τέτοιες υποθέσεις.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei