Αδήλωτοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι 8 από τους 94 εργαζόμενους – απεργούς

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η έρευνα από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η έρευνα από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων για τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων στη Wolt και αύριο Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, τόνισε ο διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων.

Ο Άντης Αποστόλου ανέφερε χθες στην εκπομπή του «Άστρα» «Χωρίς Όρια» ότι προσπαθούν να διαπιστώσουν αν οι εργοδότες έχουν έγκριση απασχόλησης αλλοδαπού προσωπικού από το Τμήμα Εργασίας και αν έχουν υπογράψει συμβόλαια που προβλέπουν μηνιαίο σταθερό μισθό. Σημείωσε πως αν οι εργοδότες έχουν παραβιάσει αυτή την υποχρέωση, έχει αρμοδιότητα η Αστυνομία να προχωρήσει με ποινικές διώξεις και το Τμήμα Εργασίας να προχωρήσει σε αναστολή και ανάκληση αδειών που παραχωρήθηκαν σε εργοδότες.

Όπως σημείωσε, σχεδόν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα, ενώ ανέφερε ότι 8 από τα 94 άτομα που απεργούν και από τα οποία πήραν συνέντευξη είναι αδήλωτοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Την ίδια ώρα, ο Άντης Αποστόλου ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα καλεστούν οι συντεχνίες, η εταιρεία αλλά και οι επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται η πλατφόρμα με σκοπό να ρυθμιστούν οι συνθήκες εργασίας στον συγκεκριμένο κλάδο. Ανέφερε ωστόσο ότι αρχικά εκεί που υπάρχουν ποινικές και διοικητικές ευθύνες πρέπει να προχωρήσουν και να καταλογιστούν. Ακόμα, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι μετά τον κορονοϊό κάποιες χώρες έχουν προχωρήσει με νομοθετικές ρυθμίσεις για τον τρόπο εργοδότησης των πλατφόρμων υπηρεσιών λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της διαδικτυακής παράδοσης. Σημείωσε ότι εδώ και δύο χρόνια συζητείται η υιοθέτηση ευρωπαϊκής Οδηγίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι τη νέα χρονιά θα υπάρξει συγκεκριμένη κατεύθυνση. Επίσης, είπε ότι έχει αρχίσει και στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής συζήτηση επί του θέματος. Όπως είπε, ζήτησαν παράταση για να δουν πώς θα προχωρήσει η ευρωπαϊκή Οδηγία.

Παράλληλα, εκτός από τους απεργούς στη Λευκωσία, στον αγώνα μπήκαν και οι διανομείς σε Λεμεσό και Λάρνακα. Ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, Νεόφυτος Ττιμινής, ανέφερε ότι η απεργία θα συνεχιστεί, λέγοντας ότι το ηθικό των εργαζομένων είναι ακμαιότατο. Επίσης, αναφέρθηκε και στη στήριξη της κοινωνίας προς τους διανομείς στη Wolt. Παράλληλα, ανέφερε ότι αύριο Δευτέρα, μετά που θα συνεδριάσουν όλες οι συντεχνίες, θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης των εργαζομένων.

Επίσης, είπε ότι αναμένουν να καλεστούν στο τραπέζι του διαλόγου εκτός από τις συντεχνίες και οι δύο πλευρές -ατζέντηδες και εταιρεία- προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να δουν πώς θα συνομολογήσουν συλλογική σύμβαση που θα επιφέρει εργατική ειρήνη. Ο κ. Ττιμινής διευκρίνισε ότι την αμοιβή των εργαζόμενων στη Wolt την καθορίζει η εταιρεία και κάθε 15 μέρες γίνεται πληρωμή. Πρόσθεσε ότι το ποσό που συσσωρεύεται καταλήγει στον ατζέντη, ο οποίος κατακρατεί το 41%.

Σημείωσε πως αν ένας εργαζόμενος λαμβάνει 900 ευρώ, του απομένουν περίπου 400 ευρώ για να καλύψει τα έξοδα της μοτοσικλέτας του, τη βενζίνη και τις βασικές του ανάγκες. Επίσης, σημείωσε ότι η ΠΕΟ σε συνεννόηση με το ΑΚΕΛ έθεσε το θέμα στη Βουλή, λέγοντας ότι αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση μετά το άνοιγμα του Σώματος. Επίσης, είπε ότι υπάρχουν άλλες ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες και άλλες για Ευρωπαίους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.