Αδήριτη ανάγκη για Εθνική Υπηρεσία Ασθενοφόρων όμως το Υπ.Υγείας αποφάσισε στον ΟΚΥΠΥ

Η πλειοψηφία των εμπλεκομένων τονίζει την ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων

 

 

Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε πως η Υπηρεσία Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ θα είναι η μοναδική υπηρεσία που θα παρέχει επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα υγείας που θα διαχειρίζεται και το εθνικό συντονιστικό κέντρο κρίσεων, ενώ η μη επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα υγείας θα μπορεί να προσφέρεται και από τον ιδιωτικό τομέα, βάσει αναθεωρημένου νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει αυτά τα θέματα και το οποίο θα κατατεθεί εκ νέου στη Βουλή, όπως δήλωσε η Δέσπω Ολυμπίου, λειτουργός του Υπουργείου Υγείας, στη χθεσινή συνεδρία τη Επιτροπής Υγείας. Θέμα της συνεδρίας ήταν η δημιουργία και λειτουργία Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, που εγγράφηκε μετά από πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ.

Παρά τις εκκλήσεις και τη θέση της πλειοψηφίας των ενδιαφερομένων που συμμετείχαν στη συνεδρία, ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ανεξάρτητης Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, κάτι τέτοιο δεν είναι στο σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργείου. Η κα Ολυμπίου σημείωσε ότι, αν χρειάζεται, σε μεταγενέστερο στάδιο θα γίνει επαναξιολόγηση.

Επισημαίνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται εδώ και χρόνια. Σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε προ μερικών χρόνων η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα παρέχετο σε όλους τους φορείς που θα αδειοδοτούνταν. Τώρα το υπουργείο αναθεώρησε τη θέση του, για αυτό και το νομοσχέδιο χρήζει σημαντικών αλλαγών. Η κα Ολυμπίου σημείωσε ότι η διαδικασία και η κατάθεση νομοσχεδίου θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση, που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Κληθείσα να απαντήσει γιατί το υπουργείο άλλαξε στάση, είπε πως αυτό συμβαίνει διότι δεν θέλει να υπάρχει οποιοδήποτε ρίσκο στη λειτουργία των ασθενοφόρων.

Ενδιαφερόμενοι εξέφρασαν ενστάσεις για την αλλαγή στάσης του υπουργείου, ενώ ο ΟΚΥπΥ εξέφρασε την ικανοποίησή του, σημειώνοντας ότι η Υπηρεσία Ασθενοφόρων αποτελεί το «καμάρι» του Οργανισμού στο οποίο επενδύθηκαν πολλοί πόροι.

Κοινή έκκληση ήταν η άμεση έναρξη των διαβουλεύσεων, ώστε η κατάθεση του νομοσχεδίου να μην καθυστερήσει άλλο. Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, Μιχάλης Λάμπρου, τόνισε πως το νομοσχέδιο έπρεπε να ήταν έτοιμο εδώ και χρόνια. Πρόσθεσε ότι διάφορα προβλήματα που παρατηρήθηκαν ενδεχομένως να μην προέκυπταν αν το Υπουργείο κατέθετε έγκαιρα το νομοσχέδιο.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου τόνισε πως είναι αδήριτη ανάγκη για Εθνική Υπηρεσία Ασθενοφόρων. «Μια υπηρεσία που δεν θα εξαρτάται από τα κέρδη και άλλα συμφέροντα», πρόσθεσε. Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή από τον Φεβρουάριο 2020 ομόφωνα είχε ζητήσει από την εκτελεστική εξουσία να προχωρήσει σε ουσιαστική διαβούλευση και να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο, κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα.

 

Δημιουργεί προβλήματα η καθυστέρηση από το Υπ. Υγείας
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται εδώ και χρόνια. Σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε προ μερικών χρόνων η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα παρέχετο σε όλους τους φορείς που θα αδειοδοτούνταν. Τώρα το υπουργείο αναθεώρησε τη θέση του, γι’ αυτό και χρειάζονται σημαντικές αλλαγές. Κοινή έκκληση ήταν η άμεση έναρξη των διαβουλεύσεων. Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων τόνισε πως το νομοσχέδιο έπρεπε να ήταν έτοιμο εδώ και χρόνια. Πρόσθεσε δε, ότι διάφορα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην Υπηρεσία ενδεχομένως να μην προέκυπταν αν το υπουργείο κατέθετε έγκαιρα το νομοσχέδιο.

 

Ειρηναίος Πίττας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy