Αδράνεια και η κώφευση καταγγέλλει η ΠΑΣΥΚΙ

Απορρίπτει τις κατηγορίες ο ΟΚΥπΥ

Αφήγημα περί «αμαύρωσης» της εικόνας των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων χαρακτηρίζει η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Κρατικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, ενώ ο ΟΚΥπΥ έκφραζει την έκπληξή του για την απόφαση στάσης εργασίας των κυβερνητικών ιατρών.

Όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΚΙ, είναι παραδοχές εκ μέρους του Υπουργού Υγείας και του ΟΚΥπΥ, του τύπου ότι τα ΤΑΕΠ δουλεύουν με «προσωπικό ασφαλείας», όπως και γραπτές οδηγίες προς τους ιατρούς να ακυρώσουν προγραμματισμένα ραντεβού ασθενών που αμαυρώνουν τα Κρατικά Νοσηλευτήρια. Καταγγέλλει την απουσία λήψης έγκαιρων μέτρων ή και η εφαρμογή λανθασμένων πρακτικών που έχουν επιφέρει ιδιαίτερη υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνει, οι ασθενείς που αποτείνονται να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν έγκαιρα.

Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για απουσία και μη έγκαιρη στελέχωση σε υποστηρικτικό προσωπικό, που αναγκάζει τους ασθενείς να απευθυνθούν προς άλλους παρόχους, όπως και για μη έγκαιρη και σωστή οργάνωση των εργαστηρίων που εξωθεί τους ασθενείς εκτός των Κρατικών Νοσηλευτηρίων, με αποτέλεσμα πολυδάπανος και μοναδικός εξοπλισμός να αδρανοποιείται.

Προσθέτει ότι είναι η αδράνεια και η κώφευση στις εκκλήσεις της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι στο να ληφθούν έγκαιρα μέτρα προς αποφυγή της δημιουργίας διαφορετικών κατηγοριών ιατρών, που έχει καταφέρει την απώλεια αρκετών δεκάδων ιατρών μαζί με τους ασθενείς από τις τάξεις της πρωτοβάθμιας φροντίδας του ΟΚΥΠΥ. Καταληκτικά τονίζει ότι η λήψη δυναμικών μέτρων είναι κραυγή αγωνίας, ώστε να σταματήσει η κωλυσιεργία, η αδράνεια και αναποφασιστικότητα εκ μέρους του ΟΚΥπΥ και σημειώνει ότι αναμένει από τον Υπουργό Υγείας να επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή», ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου απέρριψε τα όσα αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ στην ανακοίνωσή της. Ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για το σχέδιο παροχής κινήτρων, θέμα το οποίο θα συζητήσει το ΔΣ του οργανισμού στις 12 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά στη στελέχωση, ο κ. Χαριλάου δήλωσε ότι ο ΟΚΠΥ έδρασε άμεσα με την προκήρυξη θέσεων και ως αποτέλεσμα προσλήφθηκαν εντός του 2019 εβδομήντα νέοι γιατροί που ανέλαβαν καθήκοντα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για υπογραφή συμβολαίων με άλλους τριάντα. Πρόσθεσε ότι εντός του 2019 προσλήφθηκαν πέραν των 300 ατόμων για γραμματειακή υποστήριξη και ότι για το 2020 έχουν προϋπολογιστεί επιπρόσθετες θέσεις για γραφείς, όπως και για το σύστημα πληροφόρησης με στόχο την επαρκέστερη και σωστότερη στελέχωση.

Συμπλήρωσε επιπρόσθετα ότι όσον αφορά στην αγορά ιατρικού εξοπλισμού ο προϋπολογισμός του 2020 περιλαμβάνει τριπλάσιο ποσό από αυτό στον προϋπολογισμό του 2019, ενώ περιλαμβάνεται και πρόνοια 11 εκατομμυρίων για κτιριακή αναβάθμιση. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ αποδίδει πρωτίστως την ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθαν τα δημόσια νοσηλευτήρια στο Υπουργείο Υγείας και στον ΟΚΥπΥ. Υπογραμμίζει ότι κακώς ο Υπουργός Υγείας, απεκδυόμενος κάθε ευθύνης, επιρρίπτει όλη την ευθύνη για την κατάστασή τους στους κυβερνητικούς ιατρούς. Ταυτόχρονα, προτρέπει τον Υπουργό να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για τη βελτίωση και αυτονόμηση των νοσοκομείων, ειδάλλως απειλείται η βιωσιμότητα του συνόλου του ΓεΣΥ, σημειώνει.

Άννα Μισιαούλη

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.