Η αδράνεια της Κομισιόν συνεχίζει να στοιχίζει ανθρώπινες ζωές

Για να μπορέσει η ανθρωπότητα να νικήσει την πανδημία και όλα τα κράτη του κόσμου να προστατεύσουν τους λαούς τους, θα πρέπει να σπάσουν οι πατέντες στα εμβόλια και τα φάρμακα για την COVID-19. Δηλαδή να αρθούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην τεχνογνωσία για τα εμβόλια, ώστε να πολλαπλασιαστεί η παραγωγή εμβολίων και να φτάσει αν είναι δυνατόν σε όλους τους ανθρώπους πάνω στον πλανήτη, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η διεθνής επιστημονική συνεργασία και θα κάνει άλματα η επιστημονική έρευνα. Άλλωστε, μόνο αν προστατευτεί η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της Γης από τον κορονοϊό, θα περιοριστούν οι μεταλλάξεις και θα είμαστε επιτέλους όλοι ασφαλείς. Το αίτημα για άρση στις πατέντες για τα εμβόλια προϋποθέτει να μπει η υγεία των ανθρώπων πάνω από τα κέρδη των επιχειρηματικών κολοσσών της φαρμακευτικής βιομηχανίας, που ήδη θησαυρίζουν. Αυτό απαιτούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις.

 

 

Κοινός εχθρός ο ιός

Η παγκόσμια συνεργασία, αντί του ανταγωνισμού και της αντιπαράθεσης, είναι η μόνη επιλογή για τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19, δήλωσε πρόσφατα ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, τονίζοντας ότι: «Η συγκλονιστική παγκόσμια ανισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον τερματισμό της πανδημίας». Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Οι χώρες με υψηλό και μεσαίο εισόδημα, με το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν λάβει το 83% των παγκόσμιων εμβολίων, ενώ οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, με το 47% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν λάβει μόλις το 17% των εμβολίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ. «Δεν μπορούμε να νικήσουμε αυτήν την πανδημία μέσω του ανταγωνισμού. Εάν ανταγωνίζεστε για πόρους ή αν ανταγωνίζεστε για γεωπολιτικά πλεονεκτήματα, τότε ο ιός αποκτά πλεονέκτημα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός πρέπει να προσδιοριστεί ως « κοινός εχθρός».

Τι είναι η Συμφωνία TRIPS;

TRIPS (Trade Related aspects of Intellectual Property Rights) είναι η συμφωνία που καθορίζει τις πτυχές των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε σχέση με το εμπόριο. Η συμφωνία υπογράφηκε από τα κράτη-μέλη του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Τι σχέση έχει αυτό με τα εμβόλια; Τα πάντα. Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας δημιουργούν μονοπώλια που παρέχουν σε λίγες εταιρείες αποκλειστικά δικαιώματα παραγωγής, χρήσης και πώλησης. Όμως η πρόσβαση σε φάρμακα που σώζουν ζωές δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών. Η Νότια Αφρική, η Ινδία και 100 άλλες χώρες υπέβαλαν τον Οκτώβριο κοινή πρόταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ζητώντας από τον ΠΟΕ την προσωρινή αναστολή της Συμφωνίας TRIPS. Η πρόταση απορρίφθηκε από τις πιο πλούσιες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η ΕΕ και -μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα- τις ΗΠΑ. «Η απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν να υποστηρίξει την αναστολή της TRIPS αλλάζει τα δεδομένα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέμεινε πλέον μόνη στον κόσμο να προστατεύει τα κέρδη των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών έναντι της δημόσιας υγείας. Έχει ήδη χαθεί πάρα πολύς χρόνος: θέλουμε άμεση δράση!» δήλωσε η συμπρόεδρος της Ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωκοινοβούλιο, Manon Aubry. Δυστυχώς, σε αυτή τη θέση που αγκαλιάστηκε από όλο τον κόσμο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, απαντά ότι η εξαγωγή εμβολίων «είναι ο καλύτερος τρόπος τώρα, βραχυπρόθεσμα, να προσεγγίσουμε τα σημεία συμφόρησης και την έλλειψη εμβολίων παγκοσμίως».

 

Αριστερά: Τα εμβόλια να θεωρούνται παγκόσμιο δημόσιο αγαθό

Η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει την αναστολή των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για την COVID-19. Για να στηρίξει τη θέση αυτή συμμετέχει εδώ και μήνες, μαζί και το ΑΚΕΛ, σε πανευρωπαϊκές και διεθνείς εκστρατείες με αίτημα να καταργηθούν ή έστω να ανασταλούν οι πατέντες στα εμβόλια για την COVID-19. Δυστυχώς, στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απορρίφθηκε πρόταση της Αριστεράς η οποία ζητούσε από την ΕΕ να στηρίξει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το αίτημα για άρση των πατεντών στα εμβόλια. Μόνο οι δύο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, από τους 6 Κύπριους ευρωβουλευτές, στήριξαν το αίτημα αυτό. Οι ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού μαζί με ολόκληρη την ευρωπαϊκή δεξιά καταψήφισαν το αίτημα, συντασσόμενοι για ακόμα μια φορά με τα συμφέροντα των μεγάλων φαρμακευτικών βιομηχανιών. Αντίθετα, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υπερψηφίστηκε σχέδιο απόφασης για να αρθούν από τις εταιρείες οι πατέντες των εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή τους. Στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Μάιο, η Αριστερά ζητά για άλλη μια φορά συζήτηση και ψηφοφορία για να υποστηρίξει την αναστολή, ελπίζοντας ότι οι άλλες ομάδες θα σταματήσουν να την εμποδίζουν. Για τον συμπρόεδρο της Ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), Martin Schirdewan, η ΕΕ έχει χάσει την ευκαιρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον αγώνα κατά της πανδημίας: «Πέρσι, ακούσαμε μεγαλόστομες δηλώσεις από την πρόεδρο Von der Leyen ότι ένα εμβόλιο COVID-19 θα ήταν παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, η ΕΕ είναι τώρα το κύριο εμπόδιο στον κόσμο για την ίδια δέσμευση. Το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων από την ΕΕ δεν ήταν ποτέ τόσο έντονο. Η ΕΕ θα μπορούσε να ήταν παγκόσμιος ηγέτης στην καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά έχασε την ευκαιρία. Πρέπει να στηρίξουμε την άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας εμβολίων προτού οι νέες παραλλαγές κάνουν την πρόοδό μας στον εμβολιασμό αναποτελεσματική. Κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς!»

 

4 λόγοι για τους οποίους η αναστολή της συμφωνίας TRIPS είναι ο καλύτερος τρόπος για να νικηθεί η COVID-19

 

1. Το να μοιραζόμαστε δείχνει ότι νοιαζόμαστε

Οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εναπόθεσαν την ελπίδα τους στην ανάπτυξη και διάθεση εμβολίων: τώρα τα έχουμε, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Σήμερα χρησιμοποιούμε μόνο το 43% της υπάρχουσας ικανότητας παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως. Εάν έχουμε την ευκαιρία να παράγουμε περισσότερα, πρέπει να το κάνουμε! Με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας να περιορίζουν την κοινή χρήση τεχνολογίας, η παραγωγή εμβολίων δεν θα είναι ποτέ αρκετή. Η ιστορία είναι μαζί μας: τόσο ο Jonas Salk όσο και ο Albert Sabin, εφευρέτες εμβολίων, αποφάσισαν να μην κατοχυρώσουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την ανακάλυψή τους. Έτσι νικήσαμε την πολιομυελίτιδα: μοιράζοντας τις γνώσεις.

2. Τα εμβόλιά μας, τα χρήματά μας – το κέρδος σας;

Δεν είναι χάρη στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που οι φαρμακευτικές εταιρείες μπόρεσαν να αναπτύξουν εμβόλια. Εάν δεν ήταν η δημόσια χρηματοδότηση, οι εταιρείες δεν θα μπορούσαν ποτέ να υποστηρίξουν μια τόσο σημαντική έρευνα. Μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε 1,5 δισ. ευρώ στα ταμεία των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ σημαντικά είναι τα κονδύλια που προήλθαν από άλλες χώρες. Το δημόσιο χρήμα πρέπει να ωφελεί όλους. Μάλιστα, σύμφωνα με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των φαρμακευτικών εταιρειών, εναπόκειται στις δεύτερες να καθορίσουν τις τιμές και, μάλιστα, να τις αυξήσουν μόλις «τελειώσει η πανδημία». Εάν αυτά δεν είναι αρκετά, ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα στοιχεία: Η Pfizer αναμένει επιπλέον έσοδα 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca μόλις έλαβε επιταγή για 21,5 εκατομμύρια δολάρια.

3. Είναι προς το συμφέρον μας

Κανείς δεν είναι ασφαλής, έως ότου όλοι είναι ασφαλείς. Οι προσπάθειες εμβολιασμού που γίνονται στην Ευρώπη θα είναι εντελώς άχρηστες εάν ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει πρόσβαση στα εμβόλια. Μια ανακοίνωση της Oxfam επισημαίνει ότι το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει στις ανεπτυγμένες χώρες είχε το 51% των εμβολίων. Αυτό δεν είναι μόνο άδικο, αλλά είναι επικίνδυνο. Δεν ζούμε σε μια απομονωμένη φούσκα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά μεταλλάξεων του ιού, παίρνοντάς μας όλους πίσω.

 

4. Το πιο σημαντικό: Η υγεία είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα

Για πολύ καιρό, τα ιδιωτικά ενδιαφέροντα έχουν τεθεί πάνω από τη ζωή των ανθρώπων. Το ξέσπασμα της COVID-19 μάς έδειξε τις αδυναμίες του συστήματος. Χάσαμε τους αγαπημένους μας επειδή οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις δεν ήταν σωστά εξοπλισμένες, πενθήσαμε στη μοναξιά μας, μείναμε στα σπίτια μας για να αποτρέψουμε τη διάδοση του ιού, διακινδυνεύουμε τη ζωή μας επειδή δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δουλειά μας και διακινδυνεύουμε θέσεις εργασίας γιατί ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy