Αδυσώπητος ο χρόνος για τα ιστορικά μνημεία – Φθορές στο μοναστήρι του Απ. Ανδρέα (φωτογραφίες)

Φθορές παρουσιάζει το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα

Αδυσώπητος ο χρόνος, που στο πέρασμά του αφήνει τα σημάδια του. Ιστορικά μνημεία που δυστυχώς πάνω τους μένει το στίγμα της παρόδου του καιρού, ιδιαίτερα όταν αυτά δεν χρησιμοποιούνται για το σκοπό που έχουν δημιουργηθεί. Ενδεικτικές οι φθορές που παρουσιάζει το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Όπως ομολογεί η Γ.Γ. της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά, σε πρόσφατη επίσκεψή της στο μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα διαπίστωσε ότι οι τοίχοι του μοναστηριού εσωτερικά παρουσιάζουν φθορές με ξεφλούδισμα των τοίχων που οφείλονται κυρίως στην υγρασία.

«Συγκεκριμένα, τέτοια προβλήματα παρουσιάζονται στους τοίχους του κυρίως ναού, αλλά περισσότερο στους τοίχους του χώρου του Ιερού και της Αγίας Τράπεζας. Θα πρέπει να προχωρήσουν οι εργασίες συντήρησης το συντομότερο πριν επεκταθεί η υγρασία και η ακαλαίσθητη εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα σε ολόκληρο τον εσωτερικό χώρο του μοναστηριού.

Το θέμα της συντήρησης του μοναστηριού του Αποστόλου Αντρέα το είχαμε συζητήσει σε πάμπολλες συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και μετά από μια περιπέτεια στις διαδικασίες, άρχισαν τον Σεπτέμβρη του 2014 οι εργασίες ανακαίνισης και συντήρησής του και αποπερατώθηκαν τον Νοέμβριο του 2016 με το συνολικό κόστος αυτής της φάσης να ανέρχεται σε 2,23 εκατομμύρια».

Όπως σημειώνει η Σκεύη Κουκουμά, είχε προγραμματιστεί η έναρξη της δεύτερης φάσης των εργασιών στις αρχές του 2017 και θα περιλάμβανε την ανακαίνιση του μεσαιωνικού παρεκκλησίου και του σιντριβανιού, αλλά και την ανακαίνιση όλων των παρακείμενων κτιρίων μαζί με τη βελτίωση των εξωτερικών χώρων.

«Όπως έχουμε διαπιστώσει, δεν έχει αρχίσει η δεύτερη φάση και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για το μεσαιωνικό παρεκκλήσι που εφάπτεται της θάλασσας και πρέπει να στηριχθεί, γιατί διολισθαίνει η όλη κατασκευή προς τη θάλασσα. Επιβάλλεται να γίνει ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των έργων όπως προγραμματίστηκαν, αλλά οπωσδήποτε επιβάλλεται η άμεση έναρξη των εργασιών συντήρησης και προστασίας του παρεκκλησιού».

Οι εργασίες αποκατάστασης, προστασίας και διάσωσης του μοναστηριού του Αποστόλου Αντρέα συνέβαλαν, όπως υπενθυμίζει η Σκεύη Κουκουμά, στην ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων, χριστιανών και μουσουλμάνων, για τη διάσωση του μοναστηριού του Αποστόλου Αντρέα που αποτελεί ένα σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Και αυτό αποτελεί παράδειγμα που καταδεικνύει ότι η συνεργασία και η κοινή προσπάθεια μπορεί να διασώσει μνημεία πολιτισμού, μπορεί όμως να συμβάλει ουσιαστικότερα στη διάσωση του κοινού μας μέλλοντος και στην επανένωση του τόπου μας. Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την α’ φάση αποκατάστασης του μοναστηριού έγινε η δομική και η αρχιτεκτονική αποκατάσταση του βασικού εκκλησιαστικού συγκροτήματος καθώς και μικρότερων κτιρίων.

Τα σχέδια της αποκατάστασης εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Πατρών. Πιο συγκεκριμένα, το καμπαναριό αποξηλώθηκε γιατί είχε καταστεί επικίνδυνο και κτίστηκε εκ νέου, η είσοδος της εκκλησίας αναστηλώθηκε, το πάτωμα ψήλωσε τόσο έξω όσο και μέσα στο χώρο της εκκλησίας και η βόρεια πλευρά του μοναστηριού ξαναχτίστηκε. Το παρεκκλήσι του 15ου αιώνα θα επιδιορθώνετο στη β’ φάση της αναστήλωσης του μοναστηριού.

Ερωτηθείς σχετικά για το θέμα αυτό ο συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Σώτος Κτωρής, ανέφερε στη «Χαραυγή» πως οι εργασίες της β’ φάσης αναμένεται να αρχίσουν σύντομα και μέσα σε αυτές θα αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο μοναστήρι.

Ο κ. Κτωρής αναφέρθηκε επίσης και στο γεγονός ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Συνεσίου στο Ριζοκάρπασο. Όπως είπε, πρόκειται για ένα μνημείο σημαντικής ιστορικής αξίας -το ανατολικό μέρος του ναού χρονολογείται στον 12ο αιώνα μ.Χ.- αλλά και σημείο αναφοράς για τους απανταχού Ριζοκαρπασίτες. Το έργο υλοποιήθηκε με την οικονομική συνδρομή της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ μικρότερο μέρος της δαπάνης καλύφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ευθύνη υλοποίησης του έργου ανέλαβε η UNDP.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Ελένη Κωνσταντίνου

Φωτογραφίες: Φίλιππος Χρίστου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy