Αειφορία και νέες μορφές τουρισμού

Του
Άντρου Γ. Καραγιάννη*

 

Ο τουρισµός αποτελεί µια πολυδιάστατη βιοµηχανία, η οποία εµπλέκει αρκετούς παράγοντες και φορείς. Η βιωσιµότητα του τουριστικού προϊόντος είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε την αειφόρο ανάπτυξη, δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος, την εµπλοκή της τοπικής κοινωνίας και τα οικονοµικά οφέλη από την η τουριστική βιοµηχανία.

Για να καταλάβουµε λοιπόν καλύτερα τις νέες ταξιδιωτικές τάσεις, θα πρέπει να αναγνωρίσουµε τη δύναµη του διαδικτύου. Αρκετοί τουρίστες αρέσκονται στη διαδικτυακή έρευνα, σχηµατίζοντας εικόνα και άποψη για τους µελλοντικούς ταξιδιωτικούς προορισµούς. Οι ψηφιακοί νοµάδες αποτελούν επίσης µια νεοεισερχόµενη τάση στην τουριστική βιοµηχανία, αφού µπορούν να ταξιδέψουν µε τον υπολογιστή τους, να δουλεύουν και να κάνουν διακοπές ταυτόχρονα.

Στις νέες µορφές τουρισµού συγκαταλέγονται οι ταξιδιώτες ευεξίας, χαλάρωσης, απόλαυσης της φύσης, αλλά και αυτοί που αρέσκονται στο περπάτηµα στη φύση ή δίπλα στη θάλασσα. Οι σηµερινοί τουρίστες επιζητούν την επαφή µε την τοπική κοινωνία και τις µικρές, απλές συνήθειες της καθηµερινότητάς τους, όπως το παραδοσιακό πρόγευµα και φαγητό, τα ήθη και έθιµα και τον πολιτισµό. Η γνωριµία µε την τοπική κοινωνία και τα τοπικά προϊόντα προσφέρουν στους επισκέπτες εµπειρία και γνώσεις.

Ως τοπικές Αρχές θα πρέπει να προσφέρουµε στους επισκέπτες µας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν µε την τουριστική βιοµηχανία.

Η δηµιουργία µικροµεσαίων επιχειρήσεων που στοχεύουν στην προσέλκυση τουριστών επιφέρει οικονοµικό όφελος στην τοπική κοινωνία, ενώ τα τοπικά προϊόντα αποτελούν πόλο έλξης λόγω της ποιότητας και της φρεσκάδας τους.

Για να µπορέσει όµως ο τουρίστας να µεταβεί από το χώρο διαµονής του στην επαρχία ή στην ενδοχώρα και να ζήσει ανεπανάληπτες εµπειρίες, θα πρέπει να ζήσει κάτι νέο και διαφορετικό. Οι δηµόσιες µεταφορές θα πρέπει να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και προσβάσιµες σε ΑµεΑ, οικογένειες µε παιδιά αλλά και τα κατοικίδιά τους. Τα ξενοδοχειακά και τα αγροτουριστικά καταλύµατα θα πρέπει να δίνουν έµφαση στη χρήση Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας, στον περιορισµό του πλαστικού και στην προώθηση της κυκλικής οικονοµίας.

Όλες οι δράσεις, ενέργειες και πρωτοβουλίες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος βρίσκουν ζωηρή απήχηση στους επισκέπτες, οι οποίοι έχουν ένα λόγο παραπάνω για να επιστρέψουν στον τόπο µας. Οι τουρίστες είναι πιο απαιτητικοί όσον αφορά την αυθεντικότητα και την ποιότητα του προσφερόµενου προϊόντος.

Οι επισκέπτες έχουν όµως υποχρέωση να σέβονται την τοπική κοινωνία, τον πολιτισµό, τη θρησκεία και την παράδοση της χώρας προορισµού τους. Θα πρέπει επίσης να στηρίζουν, µε τη συµβολή των εµπλεκόµενων εθνικών φορέων, την τοπική κοινωνία, η οποία επενδύει στη δηµιουργία σύγχρονων µονάδων διαµονής, όπως τα αγροτουριστικά καταλύµατα, οι παραδοσιακές φάρµες, τα οινοποιεία και αγροκτήµατα.

Τόσο οι τοπικές Αρχές όσο και η τοπική κοινωνία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των νέων µορφών τουρισµού. Η άµεση επαφή, η επικοινωνία, η κοινωνικοποίηση, η ασφάλεια, η ποιότητα και η εµπειρία προσφέρονται µέσω της διάχυσης του τουρισµού προς την ενδοχώρα, συµβάλλοντας έτσι στη βελτίωση και αναβάθµιση του τουριστικού προϊόντος.

Για να µπορέσει η µικρή Κύπρος να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις της τουριστικής βιοµηχανίας και να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες, θα πρέπει να δώσει έµφαση στο ανθρώπινο δυναµικό. Η συνεχής επιµόρφωση, η εκπαίδευση, η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και µισθών, όπως και η καταπολέµηση της εποχικότητας αποτελούν τις νέες τουριστικές απαιτήσεις. Οι ανταγωνιστές µας φαίνεται ότι βρίσκονται στο σωστό δρόµο, εµείς όµως δεν πρέπει πάντα να ακολουθούµε, αλλά να προπορευόµαστε.

* ∆ήµαρχος ∆ερύνειας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy