Αεροδρόμιο Πάφου: Ανεπαρκείς οι εγκαταστάσεις για την υφιστάμενη επιβατική κίνηση

Διεθνής αερολιμένας κατ’ όνομα στην Πάφο

Οι φορείς της Πάφου αναλαμβάνουν δράση ώστε να ασκήσουν πιέσεις τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς την Hermes για αναβάθμιση του οδικού δικτύου που εξυπηρετεί το αεροδρόμιο και την επέκταση των εγκαταστάσεών του, οι οποίες θεωρούνται ανεπαρκείς για την υφιστάμενη επιβατική κίνηση. Mε δεδομένο ότι τον επόμενο χρόνο αναμένεται αύξηση των πτήσεων και της επιβατικής κίνησης, οι φορείς της επαρχίας θεωρούν πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των υποδομών και γενικότερα της εικόνας του αεροδρομίου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο αεροδρόμιο στην παρουσία εκπροσώπων της διαχειρίστριας εταιρείας Hermes, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, του Τμήματος Δημοσίων Έργων, του Τμήματος Δασών και των δημάρχων Πάφου και Γεροσκήπου συμφωνήθηκαν τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να βελτιωθεί άμεσα η εικόνα του περιβάλλοντος χώρου. Οι Τοπικές Αρχές σε συνεργασία με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα ανέλαβαν τον εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου, την απομάκρυνση παράνομων πινακίδων, την ανακατασκευή των πεζοδρομίων, την ενίσχυση του φωτισμού και τον εμπλουτισμό του γειτονικού δασυλλίου. Για το σκοπό αυτό οι Δήμοι Πάφου και Γεροσκήπου θα διαθέσουν κονδύλια και προσωπικό. Αν και το αεροδρόμιο είναι στα διοικητικά όρια της Τίμης, η κοινότητα δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει ή να διεκπεραιώσει εργασίες αυτού του είδους και έκτασης. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα αναληφθούν άμεσα ώστε η εικόνα του αεροδρομίου να παρουσιαστεί βελτιωμένη μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη.

Ασφυκτιούν οι επιβάτες

Οι Τοπικές Αρχές της Πάφου είναι αποφασισμένες να ασκήσουν πιέσεις τόσο προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία όσο και προς την Hermes προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα σε αναβάθμιση των υποδομών στο αεροδρόμιο της Πάφου, ο οποίος είναι ο 2ος διεθνής αερολιμένας της Κύπρου. Ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος και ο δημαρχεύων της Γεροσκήπου, Κυριάκος Χατζηβασίλης, χαρακτήρισαν υποχρέωση του κράτους να αναβαθμίσει το οδικό δίκτυο και να συνδέσει με ένα δρόμο ευρωπαϊκών προδιαγραφών το αεροδρόμιο με τον αυτοκινητόδρομο. Αυτό, πρόσθεσαν, θα πρέπει να γίνει άμεσα και ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση του δρόμου αεροδρομίου-τουριστικής περιοχής. Το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, όπως είπαν, εκθέτει την Κύπρο. Το δεύτερο θέμα, πρόσθεσαν, είναι η επέκταση του αεροδρομίου, η οποία θα πρέπει να γίνει και πάλι το συντομότερο διότι οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκείς για να εξυπηρετήσουν την αεροπορική κίνηση, πόσο δε την αύξηση που αναμένεται από τον επόμενο χρόνο. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από τη Ryanair ότι θα διπλασιάσουν τα αεροσκάφη τους που έχουν βάση την Πάφο και από δύο θα γίνουν τέσσερα, ενώ θα αυξηθούν από την επόμενη χρονιά και τα δρομολόγια σε υφιστάμενους και νέους προορισμούς. Ακόμη και ο αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι η επιβατική κίνηση τον επόμενο χρόνο μπορεί να αυξηθεί κατά 1 εκατ. Αυτές οι εξελίξεις καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου Πάφου.

Κώστας Νάνος

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy