Αεροδρόμιο Πάφου: Τις μέρες αιχμής δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την επιβατική κίνηση

  • Ουρές επιβατών στο αεροδρόμιο Πάφου – Συνωστισμός και ταλαιπωρία
  • Τις μέρες αιχμής οι αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την επιβατική κίνηση

 

 

Η επέκταση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Πάφου επιβάλλεται να γίνει άμεσα, υποστηρίζουν φορείς Πάφου, διότι η υφιστάμενη κατάσταση μάς εκθέτει. Τις μέρες αιχμής οι επιβάτες συνωστίζονται στις αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων και σχηματίζονται ουρές που φθάνουν μέχρι έξω από το κτίριο. Δύο με τρεις μέρες την εβδομάδα που η αεροπορική κίνηση είναι μεγάλη, δημιουργείται το αδιαχώρητο. Οι προδιαγραφές του αεροδρομίου προνοούσαν την εξυπηρέτηση 1,5 εκ. επιβατών και σήμερα η επιβατική κίνηση φθάνει τα 3,5 εκ. ετησίως. Οι μέρες αιχμής είναι οι Τετάρτες και τα Σαββατοκύριακα. Τα τελευταία χρόνια η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων προσπαθεί να βρει λύσεις σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες, ώστε να μη συμπίπτουν πολλές πτήσεις μαζί, αλλά δεν μπορεί το πρόβλημα να επιλυθεί, παρά μόνο να περιοριστεί σε κάποιο βαθμό.

Αυξάνεται η επιβατική κίνηση,  μεγαλώνουν τα προβλήματα

Η HERMES θεωρεί ότι το αεροδρόμιο Πάφου πάει πάρα πολύ καλά και μάλιστα περιλαμβάνεται ανάμεσα στα αεροδρόμια που το Συμβούλιο Διεθνών Αεροδρομίων (ACI) σημείωσε ότι είχαν μεγάλη ανάπτυξη. Υπολογίζεται ότι φέτος μέσω του αεροδρομίου Πάφου θα διακινηθούν περίπου 3,5 εκατομμύρια επιβάτες. Στο αεροδρόμιο Πάφου συγκεκριμένα φέτος δραστηριοποιούνται 15 αεροπορικές εταιρείες με 59 διαδρομές σε 22 χώρες.

Μέσω του αεροδρομίου Πάφου υπολογίζεται ότι θα διακινηθεί φέτος το 31% της συνολικής επιβατικής κίνησης που αναμένεται από χώρες όπως Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία, το τουριστικό ρεύμα από τις οποίες παρουσιάζει αύξηση, αλλά και νέες αγορές, με τις εκτιμήσεις να υπολογίζουν ότι θα ξεπεράσουμε τη διακίνηση επιβατών του 2019. Οι φορείς της Πάφου αλλά και επιβάτες καταγράφουν συχνά πυκνά την κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο Πάφου συνοδεύοντας τις φωτογραφίες με πολύ επικριτικά σχόλια. Στις φωτογραφίες φαίνονται ουρές στις αναχωρήσεις, επιβάτες στοιβαγμένοι στην αίθουσα αφίξεων που περιμένουν να περάσουν από διαβατηριακό έλεγχο. Επιβαρυντική είναι και η εικόνα όπου πηγαίνουν οι επιβάτες και συγκεντρώνονται πριν την επιβίβασή τους στα αεροπλάνα. Προβλήματα κατά τις ημέρες αιχμής παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και στην παραλαβή των αποσκευών, κάτι που φέτος υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι έχει προβλεφθεί και το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε.

 

Πρόσφατα, το αεροδρόμιο Πάφου επισκέφθηκε ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την επέκταση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Πάφου. Καταβάλλεται προσπάθεια, όπως είπε, να βρεθεί λύση σχετικά με την επέκταση της σύμβασης διαχείρισης του αεροδρομίου και την επέκτασή του. Το θέμα αυτό βρίσκεται σε εκκρεμότητα μετά από παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή. Η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πρόνοια για επέκταση του αεροδρομίου, αλλά του διαύλου προσγείωσης και απογείωσης αεροσκαφών. Επέκταση του αεροδρομίου προβλέπεται για το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Eκκρεμεί ανοικτός διαγωνισμός

Τον περασμένο χρόνο επιχειρήθηκε η επέκταση της σύμβασης διαχείρισης των αεροδρομίων, όμως μετά και από παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή η Βουλή άναψε κόκκινο. Τον περασμένο μήνα, σε επικοινωνία που είχε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, συμφωνήθηκε ότι για την εξασφάλιση συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη Συμφωνία Παραχώρησης Ανάπτυξης και Διαχείρισης των Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου θα προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και όχι από το Υπουργείο Οικονομικών, στη βάση νέων όρων εντολής που θα ετοιμαστούν. Πρόσφατα, ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας υπενθύμιζε ότι στις 23 Ιανουαρίου 2023 η Υπηρεσία είχε αναφέρει ότι στις 2 Ιανουαρίου 2023 ενημέρωσε τον Γενικό Εισαγγελέα για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών ή αστικών αδικημάτων σε σχέση με τη σύναψη από το Υπουργείο Οικονομικών δύο συμβάσεων με χρηματοοικονομικούς συμβούλους, μία τον Νοέμβρη του 2021 αξίας €95.200 και μία τον Ιούλη του 2022 αξίας 191.238, χωρίς την ύπαρξη διαθέσιμων πιστώσεων και με απευθείας ανάθεση, χωρίς προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας δημοσίων συμβάσεων, με τις σχετικές αποφάσεις να είχαν λάβει ο τέως Υπουργός Οικονομικών και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου. Τονίζονταν επίσης ότι «οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρασχέθηκαν στο πλαίσιο των δύο συμβάσεων αφορούσαν την ετεροβαρή για το κράτος συμφωνία που δρομολογούσε η κυβέρνηση για επέκταση της Συμφωνίας με την Hermes κατά 5,5 χρόνια, με την τροποποίηση αυτή να αφορά απευθείας ανάθεση εργασίας με ακαθάριστα έσοδα ύψους €1,5 δις».

Σκάνδαλο

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, η Συμφωνία Παραχώρησης του 2006 προβλέπει ότι αν η Hermes αποδεδειγμένα αδυνατεί να βρει χρηματοδότες για τα έργα της Φάσης 2, τότε τα μέρη μπορεί να εξετάσουν διάφορες επιλογές, όπως η επέκταση της Συμφωνίας, η χρηματοδότηση μέρους ή του συνόλου των αναγκών από την ίδια τη Δημοκρατία ή η εκ μέρους της παροχή εγγύησης στους δανειστές κ.λπ., ενώ αν δεν τα βρουν, τότε η Δημοκρατία μπορεί να απαλλάξει την Hermes από την υποχρέωση κατασκευής της Φάσης 2 και να λάβει τη διαφορά ως πρόσθετο τέλος παραχώρησης ή να τερματίσει τη σύμβαση, με το πρόσθετο τέλος παραχώρησης να υπολογίζεται ώστε η Hermes να μην ωφεληθεί από τη μη κατασκευή της Φάσης 2 (αρχή του “no better no worse position”). Προστίθεται ότι στη βάση επιστολών από τράπεζες που δόθηκαν το καλοκαίρι του 2021, όταν η επιβατική κίνηση ήταν ελάχιστη λόγω πανδημίας, και στη βάση προβλέψεων επιβατικής κίνησης που έγιναν στο τέλος του 2021, το Υπουργείο Οικονομικών αναρμοδίως διεξήγαγε διαπραγματεύσεις και κατέληξε στην προκαταρκτική συμφωνία για την επέκταση των 5,5 χρόνων, ενώ σημειώνεται ότι αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων (ΥΜΕΕ) και για το έργο έχει συσταθεί ειδική διαχειριστική επιτροπή με βάση τους σχετικούς Κανονισμούς. Αυτοί δε είναι οι μόνοι που μπορούν νόμιμα να χειρίζονται τα θέματα της Συμφωνίας Παραχώρησης. Η Ελεγκτική Υπηρεσία «υπογραμμίζει πως εξ αρχής χαρακτήρισε τη δρομολογούμενη συμφωνία για επέκταση της Συμφωνίας Παραχώρησης κατά 5,5 χρόνια ως σκανδαλώδη και παράνομη, με τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης του 2022 αλλά και της επιβατικής κίνησης του πρώτου τριμήνου του 2023 να επιβεβαιώνουν το σκανδαλώδες της συμφωνίας».

Κώστας Νάνος

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy