Αφαίρεσαν το δίχτυ προστασίας για πρώτη κατοικία και έπονται σαρωτικές εκποιήσεις εξπρές

  • Πάρτι ξεπουλήµατος έστησαν τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων µε τις… ευλογίες των οµάδων Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη
  • «Red Friday» µε 1.000 ακίνητα στο σφυρί από την Altamira, η οποία διαχειρίζεται κυρίως ακίνητα του πρώην Συνεργατισµού

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Αφού αφαίρεσαν το δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία και τη µικρή επαγγελµατική στέγη, τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έστησαν πάρτι ξεπουλήµατος. 

Η νοµοθεσία για στοχευµένο «πάγωµα» των εκποιήσεων για τις περιπτώσεις κύριας κατοικίας αξίας µέχρι 350 χιλ. ευρώ, επαγγελµατικής στέγης για εταιρείες µε ετήσιο κύκλο εργασιών µέχρι 750 χιλ. ευρώ και αγροτεµαχίων µέχρι 100 χιλ. ευρώ, έληξε στις 31 Οκτωβρίου χωρίς να ανανεωθεί. Και αυτό επειδή στην τελευταία συνεδρία της Ολοµέλειας της Βουλής, την Πέµπτη 3 Νοεµβρίου, τα κόµµατα τα οποία υποστηρίζουν τους δύο υποψηφίους οι οποίοι προέρχονται από το χώρο του ∆ΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη (∆ΗΣΥ, ∆ΗΚΟ, Ε∆ΕΚ, ∆ΗΠΑ), έβαλαν φρένο στην έγκριση της σχετικής πρότασης αναβάλλοντας το θέµα για µια εβδοµάδα.

Έτσι, οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, που φαίνεται ότι είχαν ενηµερωθεί από προηγουµένως για την εξέλιξη αυτή, ξεκίνησαν να στέλνουν αβέρτα επιστολές σε δανειολήπτες για εκποίηση της κατοικίας τους.

Παράλληλα, έστησαν τρελό πάρτι µε ακίνητα τα οποία πήραν από τους δανειολήπτες στα πλαίσια της «εθελοντικής» ανταλλαγής έναντι χρέους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Altamira, η οποία διαχειρίζεται κυρίως ακίνητα του πρώην Συνεργατισµού και η οποία προανήγγειλε ξεπούληµα «Red Friday» (στα πρότυπα του γνωστού «Black Friday») βγάζοντας στο σφυρί συνολικά χίλια ακίνητα. Ανάλογες διαφηµιστικές καµπάνιες ετοίµασαν και άλλες τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων.

Σηµειώνεται ότι η πρόταση για στοχευµένο «πάγωµα» των εκποιήσεων θα συζητηθεί εκ νέου την ερχόµενη εβδοµάδα στη Βουλή, αφού το ΑΚΕΛ επιµένει στην ανάγκη προστασίας των δανειοληπτών καθώς συνεχίζονται οι επιπτώσεις από την κρίση και τον πληθωρισµό, ενώ παράλληλα δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσµεύσεις της κυβέρνησης για το θέµα των δικαστηρίων και το σχέδιο «ενοίκιο έναντι δόσης». Έχει, όµως, γίνει ήδη µεγάλη ζηµιά και είναι αµφίβολο κατά πόσο τα κόµµατα τα οποία µπλόκαραν την ψήφιση του νόµου θα αλλάξουν στάση.

Οικιστικά τα µισά ακίνητα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασµούς

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ιστοσελίδας ηλεκτρονικών πλειστηριασµών eauction –η οποία ανήκει στον Σύνδεσµο Τραπεζών– οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων εκµεταλλεύτηκαν άµεσα το χρονικό περιθώριο το οποίο τους έδωσαν τα κόµµατα τα οποία στηρίζουν τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη, αφού πρόλαβαν ήδη να οργανώσουν για το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα συνολικά 471 δηµοπρασίες στις οποίες περιλαµβάνονται εκατοντάδες ακίνητα (σ.σ: σε πολλές δηµοπρασίες τίθενται σε πλειστηριασµό περισσότερα από ένα ακίνητα).

Σηµειώνεται ότι σχεδόν οι µισές δηµοπρασίες (220) περιλαµβάνουν οικιστικά ακίνητα (κατοικίες, διαµερίσµατα και οικόπεδα και χωράφια µε ακίνητα που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οικιστικά). Επισηµαίνεται ακόµη ότι σε περισσότερες από τις µισές περιπτώσεις (133) τα οικιστικά ακίνητα έχουν τιµή εκκίνησης στη δηµοπρασία κάτω από τις 350 χιλ. ευρώ που ήταν το όριο προστασίας στη νοµοθεσία, η οποία έχει λήξει και δεν έχει ανανεωθεί.

Ακόµη, η λίστα των επικείµενων πλειστηριασµών περιλαµβάνει 223 οικόπεδα και χωράφια, 22 καταστήµατα και γραφεία, πέντε επαγγελµατικούς χώρους (βιοµηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα και αποθήκες) και µια τουριστική µονάδα.

Οι πλειστηριασµοί ανά επαρχία

Λευκωσία: Προγραµµατίστηκαν 180 πλειστηριασµοί, εκ των οποίων οι 82 περιλαµβάνουν οικιστικά ακίνητα (44 κάτω από το όριο των 350 χιλ. ευρώ). Οι τιµές στα οικιστικά ξεκινούν από τις 16,6 χιλ. ευρώ και φτάνουν µέχρι τα 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης στη λίστα υπάρχουν 82 οικόπεδα και χωράφια (από 720 ευρώ µέχρι 2,1 εκατ. ευρώ), 12 καταστήµατα και γραφεία (από 19,9 – 688 χιλ. ευρώ), 3  επαγγελµατικοί χώροι (από 173,2 χιλ. ευρώ µέχρι 2,1 εκατ. ευρώ) και µια τουριστική µονάδα (206,4 χιλ. ευρώ).

Λεµεσός: Προγραµµατίστηκαν 119 πλειστηριασµοί, εκ των οποίων οι 55 περιλαµβάνουν οικιστικά ακίνητα (28 κάτω από το όριο των 350 χιλ. ευρώ). Οι τιµές στα οικιστικά ξεκινούν από τις 48,4 χιλ. ευρώ και φτάνουν µέχρι το 1,5 εκατ. ευρώ. Επίσης στη λίστα υπάρχουν 60 οικόπεδα και χωράφια (από 1,200 ευρώ µέχρι 881,5 χιλ. ευρώ) και 4 καταστήµατα και γραφεία (από 67,6 – 267 χιλ. ευρώ).

Λάρνακα: Προγραµµατίστηκαν 56 πλειστηριασµοί, εκ των οποίων οι 25 περιλαµβάνουν οικιστικά ακίνητα (20 κάτω από το όριο των 350 χιλ. ευρώ). Οι τιµές στα οικιστικά ξεκινούν από τις 60 χιλ. ευρώ και φτάνουν µέχρι τις 965,5 χιλ. ευρώ. Επίσης στη λίστα υπάρχουν 25 οικόπεδα και χωράφια (από 3,650 ευρώ µέχρι 1,2 εκατ. ευρώ) και 2 καταστήµατα και γραφεία (από 191,3 χιλ. ευρώ – 277,2 χιλ. ευρώ).

Πάφος: Προγραµµατίστηκαν 85 πλειστηριασµοί, εκ των οποίων οι 41 περιλαµβάνουν οικιστικά ακίνητα (30 κάτω από το όριο των 350 χιλ. ευρώ). Οι τιµές στα οικιστικά ξεκινούν από τις 8.200 ευρώ και φτάνουν µέχρι το 1,7 εκατ. ευρώ. Επίσης, στη λίστα υπάρχουν 42 οικόπεδα και χωράφια (από 450 ευρώ µέχρι 985,6 χιλ. ευρώ) και 2 καταστήµατα και γραφεία (από 37,350 ευρώ µέχρι 50,850 ευρώ).

Αµµόχωστος: Προγραµµατίστηκαν 31 πλειστηριασµοί, εκ των οποίων οι 17 περιλαµβάνουν οικιστικά ακίνητα (11 κάτω από το όριο των 350 χιλ. ευρώ). Οι τιµές στα οικιστικά ξεκινούν από τις 36.800 ευρώ και φτάνουν µέχρι τα 2,7 εκατ. ευρώ. Επίσης στη λίστα υπάρχουν 14 οικόπεδα και χωράφια (από 18.500 ευρώ µέχρι 4,5 εκατ. ευρώ).

Οι αυξήσεις επιτοκίων φέρνουν νέο κύκλο μη εξυπηρετούμενων δανείων

Οι αυξήσεις των επιτοκίων σε συνδυασµό µε την ακρίβεια και την έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς της κυβέρνησης για στήριξη των νοικοκυριών, εντείνουν τις ανησυχίες για νέο κύκλο µη εξυπηρετούµενων δανείων και νέες εκποιήσεις.

Σύµφωνα µε στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Σεπτέµβριο το επιτόκιο στα υφιστάµενα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών µε χρονοδιάγραµµα αποπληρωµής στα επόµενα 1-5 χρόνια σηµείωσε αύξηση κατά µέσο όρο της τάξης του 0,63% (από 1,95% σε 2,58%), ξεπερνώντας κατά πολύ την αύξηση η οποία επιβλήθηκε την υπό αναφορά περίοδο από την ΕΚΤ (+0,5%).

Αυτό σηµαίνει ότι η δόση για ένα δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ αυξήθηκε αυτόµατα κατά 1.260 ευρώ το χρόνο (ήτοι 105 ευρώ το µήνα), ενώ αναµένεται ότι σύντοµα θα αυξηθεί περαιτέρω, αφού η ΕΚΤ έχει επιβάλει άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,75% η κάθε µία.

Επίσης, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σ.σ: αφορούν τις συστηµικές τράπεζες) δείχνουν ότι τον Σεπτέµβριο το επιτόκιο στα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας στην Κύπρο αυξήθηκε µε πολλαπλάσιο ρυθµό σε σχέση µε τον µέσο όρο της ευρωζώνης. Συγκεκριµένα αυξήθηκε κατά 0,49% (από 2,54% σε 3,03%), ενώ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,18% (από 2,26% σε 2,44%). Μάλιστα η Κύπρος βρίσκεται στην πέµπτη θέση µε τα υψηλότερα επιτόκια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy