Αφαιρούν το δικαίωμα απόκτησης άδειας οδηγού στους αιτούντες άσυλο

 

Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών βάζει εμπόδια στους ξένους διαμένοντες στην Κύπρο στο να αποκτήσουν άδεια οδήγησης, γεγονός το οποίο θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στενεύοντας τα περιθώριά τους για εξεύρεση εργασίας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Μεταφορών σε εγκύκλιό του (09/09) τονίζει ότι για να κατέλθουν οι πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρίτων χωρών, αλλά και αιτούντες ασύλου, σε δοκιμασία για απόκτηση άδειας οδηγού (οποιασδήποτε κατηγορίας), αλλά και για άδεια οδήγησης, θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικό για εξάμηνη διαμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία, βεβαιώσεις πληρωμών εισφορών Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή και λογαριασμός υπηρεσίας κοινής ωφελείας (ηλεκτρισμός και νερό).

«Προκαταρκτικά, φαίνεται να υπάρχει μια διάκριση σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και έναντι πολιτών τρίτων χωρών», δήλωσε στη «Χαραυγή» η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά.

Τόνισε ότι δημιουργείται μια διαφορετική διαδικασία με επιπλέον δικαιολογητικά, κυρίως για το καθεστώς παραμονής στην Κύπρο, τα οποία τις περισσότερες φορές καθυστερούν για μήνες να εκδοθούν στερώντας τους με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια οδήγησης.

«Θεωρούμε ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών θα πρέπει να εξασφαλίζει από τη μία την ισότιμη πρόσβαση στη διαδικασία έκδοσης και ανανέωσης άδειας οδήγησης με όρους και προϋποθέσεις, τις οποίες αντικειμενικά να μπορούν να προσκομίσουν όλοι οι αιτητές και από την άλλη να εξασφαλίζει μέσα από τις διαδικασίες του ότι τις άδειες τις παίρνουν μόνο όσοι έχουν πέραν πάσης αμφιβολίας αντιληφθεί και κατανοήσει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της χώρας και μπορούν να οδηγήσουν με ασφάλεια».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι προχώρησε στην εγγραφή τού εν λόγω θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με στόχο να υπάρξει ενημέρωση για τους λόγους για τους οποίους προχώρησε το Τμήμα Οδικών Μεταφορών σε αυτές τις οδηγίες.

«Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου έρχεται να προσθέσει μία διαδικασία, για τον τρόπο που μπορεί κάποιος να αποδείξει ότι διαμένει στην Κύπρο αυτούς τους 6 μήνες, η οποία παρεμποδίζει κοινοτικούς, ξένους, άτομα με καθεστώς διεθνούς προστασίας, αλλά και αιτητές ασύλου, να αιτηθούν έκδοση άδειας οδήγησης, φέρνοντάς τους σε δυσχερή θέση», ανέφερε η συντονίστρια και νομική σύμβουλος, στο Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (Cyprus Refugee Council), Κορίνα Δρουσιώτου.

 

Πρόσθεσε ότι οι εν λόγω προϋποθέσεις δεν συνάδουν με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, αναφορικά με τα κριτήρια έκδοσης και ανανέωσης άδειας οδήγησης.
Η κα Δρουσιώτου εξήγησε ότι εάν ένας 18χρονος κοινοτικός που διαμένει με τους γονείς του, επιθυμεί να παρακαθίσει σε δοκιμασία για απόκτηση άδειας οδηγού, θα πρέπει να προσκομίσει βεβαιώσεις από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις ή και λογαριασμό υπηρεσίας κοινής ωφελείας.

«Πώς μπορεί κάποιος 18χρονος ή 20χρονος, είτε ξένος είτε κοινοτικός, να αποκτήσει τα εν λόγω έγγραφα, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο να διαμένει μόνος του;» διερωτήθηκε.
Έθιξε δε, το ζήτημα που δημιουργείται και με τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι φαίνεται να μην μπορούν να λάβουν την άδεια οδήγησης, με την εισαγωγή των νέων προϋποθέσεων.

«Ενώ παλαιότερα, για τους αιτητές ασύλου ζητούσαν μόνο την επιβεβαίωση της αίτησής τους, αλλά και μία επιβεβαίωση από την Υπηρεσία Ασύλου ότι ο φάκελός τους ήταν ανοικτός, τώρα πλέον απαιτείται να προσκομίσουν άδεια παραμονής. Είναι παράλογη αυτή η απόφαση», σημείωσε.

 

Εξήγησε ότι, δεν εκδίδεται άδεια παραμονής στους αιτητές ασύλου και με την προσθήκη της συγκεκριμένης προϋπόθεσης τούς αφαιρείται, επί της ουσίας, η έκδοση άδειας οδήγησης.

Πρόσθεσε δε, ότι εάν δεν αναιρεθεί η εν λόγω απόφαση, θα δημιουργήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλες τις κατηγορίες ατόμων που επηρεάζονται, καθώς με την έμμεση ή άμεση στέρηση διακίνησης, θα τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρίσκουν εργασία.

 

Κωστής Πιτσιλλούδης

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.