Αφαλατωμένο νερό – ελεύθερη Αμμόχωστος: Σκουριάζουν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες!

Έρευνα ΤΑΥ για ενδεχόμενη υψηλή διαβρωτικότητα αφαλατωμένου νερού από τη μονάδα αφαλάτωσης Δεκέλειας

 

 

Καταγγελίες για υψηλή διαβρωτικότητα του αφαλατωμένου νερού που διοχετεύεται στην επαρχία Αμμοχώστου εξετάζει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων σε συνεργασία με το Κρατικό Χημείο.

Το θέμα επανήλθε μετά από καταγγελίες της Ένωσης Βιομηχάνων Ηλιακής Ενέργειας Κύπρου, σύμφωνα με τις οποίες παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα οξείδωσης στα ηλιακά συστήματα θέρμανσης λόγω της ποιότητας του αφαλατωμένου νερού και συγκεκριμένα λόγω του υψηλού pH και των υψηλών συγκεντρώσεων διαλυμένου οξυγόνου. Οι καταγγελίες αυτές μεταφέρθηκαν από τον βουλευτή Μιχάλη Γιωργάλλα στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι διεξάγεται έρευνα. Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού στη σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, μετά από σχετικά παράπονα, το ΤΑΥ διεξήγαγε έρευνα ειδικά για την ποιότητα νερού που παράγει η μονάδα αφαλάτωσης Δεκέλειας, καθώς τα παράπονα αφορούν κατά κύριο λόγο στην επαρχία Αμμοχώστου. Τα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με τον Κώστα Καδή, αναμένονται σύντομα και ανάλογα με αυτά θα γίνουν συστάσεις προς την εταιρεία που διαχειρίζεται τη μονάδα για προσαρμογή της ποιότητας του νερού και δη των δεικτών διαβρωτικότητας εάν παραστεί ανάγκη.

Ο αρμόδιος υπουργός παραδέχεται ότι παρόμοια παράπονα είχαν υποβληθεί και στο παρελθόν από διάφορους φορείς και ομολογεί ότι υπήρξε θέμα, αφού σημειώνει ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων αναγκάστηκε να τροποποιήσει τις παραμέτρους που ρυθμίζουν τη διαβρωτικότητα του νερού στη νέα σύμβαση που υπέγραψε με τον ανάδοχο.  Όπως σημειώνει, οι τροποποιημένες παράμετροι ικανοποιούνται, ωστόσο τα νέα παράπονα δείχνουν ότι ενδεχομένως να υπάρχει και πάλι πρόβλημα.

 

705 χιλιόμετρα οι αγωγοί νερού από αμίαντο!

Σχετική με την ποιότητα της υδατοπρομήθειας ήταν και ερώτηση που υπέβαλε στον ίδιο υπουργό ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης αναφορικά με τους αγωγούς από αμίαντο στο δίκτυο ύδρευσης σε χωριά και πόλεις.

Ο κ. Καδής παραδέχεται ότι μέχρι σήμερα παραμένουν σε λειτουργία αμιαντοσωλήνες ύδρευσης συνολικού μήκους 705 χιλιομέτρων, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 44% του συνολικού δικτύου του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων!

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, στην ευρεία χρήση αμιάντου σε αγωγούς πόσιμου νερού στο παρελθόν. Οι αγωγοί αυτοί, συνεχίζει, σταδιακά αντικαθίστανται από νέους αγωγούς από νέα υλικά που δεν περιέχουν αμίαντο. Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος παρουσιάζεται καθησυχαστικός για τη χρήση αμιαντοσωλήνων επικαλούμενος επιστημονικές έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες η παρουσία αμιάντου στους αγωγούς μεταφοράς πόσιμου νερού δεν εγκυμονεί οποιουσδήποτε κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Τάσος Περδίος

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy