Αφγανιστάν: Εννέα νεκροί εκ των οποίων και έξι παιδιά από την αμερικανική επίθεση στην Καμπούλ

Εννέα νεκρούς, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά άφησε πίσω της η αμερικανική επίθεση με drone που έγινε χθες στην Καμπούλ.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΌλοι οι νεκροί ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Η επίθεση είχε στόχο ένα όχημα στην Καμπούλ, ο οδηγός του οποίου είχε πρόθεση να διενεργήσει βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο.

Σχετική δημοσίευση του CNN που επικαλείται συγγενή της οικογένειας των θυμάτων, αναφέρει πως μεταξύ των νεκρών είναι έξι παιδιά, εκ των οποίων ένα τετράχρονο, ένα τρίχρονο και δύο δίχρονα.

Πάντως, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ, λοχαγός Μπιλ Ουρμπάν, δήλωσε ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή (29/08), σε όχημα στην Καμπούλ, εξαλείφοντας την απειλή του Ισλαμικού Κράτους-Χορασάν στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Αφγανικά Μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν, την Κυριακή, ότι από την αεροπορική επίθεση καταστράφηκαν δύο οχήματα και μέρος ενός συγκροτήματος κατοικιών. Η επίθεση έγινε εν μέσω της χαοτικής διαδικασίας των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν τη 15η Αυγούστου.

Μακρόν: «Δεν θα είναι τόσο πολλές όσο το 2015 οι αφίξεις Αφγανών μεταναστών»

Οι αφίξεις Αφγανών μεταναστών που αναμένονται στην Ευρώπη μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν δεν θα είναι τόσο πολλές όσο εκείνες του 2015 που συνδέονταν με τον πόλεμο στη Συρία, εκτίμησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Είπε ότι το βέβαιο είναι ότι περισσότερος κόσμος θα προσπαθήσει να έλθει στην Ευρώπη και κατά συνέπεια αυτό θα ασκήσει πίεση στις δυνατότητες της Γαλλίας να τους υποδεχθεί, αφού επανέλαβε ότι η χώρα του θέλει να βοηθήσει τους Αφγανούς που απειλούνται από τους Ταλιμπάν.

Όσον αφορά τους Αφγανούς στους οποίους θέλει να παράσχει άσυλο η Γαλλία επειδή συνεργάστηκαν μαζί της στο παρελθόν ή επειδή αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι απομένουν «πολλές χιλιάδες γυναίκες και άνδρες» που χρήζουν προστασίας.

Τσαβούσογλου: «Να επισκευαστεί το αεροδρόμιο της Καμπούλ»

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα πρέπει να επισκευαστεί προτού να ξεκινήσουν και πάλι οι πολιτικές πτήσεις, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Άγκυρα συζητά με τους Ταλιμπάν σχετικά με την παροχή τεχνικής βοήθειας προκειμένου να λειτουργήσει το αεροδρόμιο μετά τις 31 Αυγούστου, οπότε θα αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, αλλά υποστηρίζει ότι η πρόσφατη βομβιστική επίθεση καταδεικνύει ότι είναι αναγκαία η παρουσία μιας τουρκικής δύναμης που θα προστατεύει τους ειδικούς που θα σταλούν εκεί.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία, που μετείχε στη Νατοϊκή αποστολή στο Αφγανιστάν, είχε την ευθύνη για την ασφάλεια του αεροδρομίου τα τελευταία έξι χρόνια.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία έχει εκτελέσει επαρκώς τις ηθικές και ανθρωπιστικές ευθύνες της όσον αφορά το μεταναστευτικό, προσθέτοντας ότι η χώρα του αποκλείεται να αναλάβει ένα επιπρόσθετο προσφυγικό βάρος.

Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα 3,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, στο πλαίσιο της συμφωνίας που σύναψε το 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.