Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διέλυσαν βίαια μια διαδήλωση γυναικών στην Καμπούλ

Μαχητές Ταλιμπάν ξυλοκόπησαν διαδηλώτριες και πυροβόλησαν στον αέρα το Σάββατο καθώς διέλυσαν βίαια μια σπάνια συγκέντρωση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, δύο ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της επιστροφής των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών στην εξουσία.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τότε που κατέλαβαν τον έλεγχο στις 15 Αυγούστου του περασμένου έτους, οι Ταλιμπάν απέσυραν τα οριακά προνόμια των γυναικών κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών αμερικανικής επέμβασης στο Αφγανιστάν.

Περίπου 40 γυναίκες – φωνάζοντας “ψωμί, δουλειά και ελευθερία” – παρέλασαν μπροστά από το κτήριο του Υπουργείου Παιδείας στην Καμπούλ, προτού οι μαχητές διαλύσουν τη συγκέντρωση πυροβολώντας στον αέρα, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΓΠΕ).

Κάποιες διαδηλώτριες που κατέφυγαν σε κοντινά καταστήματα κυνηγήθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν από μαχητές Ταλιμπάν με τα τουφέκια τους.

Οι γυναίκες έφεραν ένα πανό που έγραφε «Η 15η Αυγούστου είναι μια μαύρη μέρα», καθώς ζητούσαν δικαιώματα στην εργασία και πολιτική συμμετοχή.

«Δικαιοσύνη, δικαιοσύνη. Έχουμε βαρεθεί την άγνοια», φώναζαν, ενώ πολλές δεν φορούσαν καλύμματα προσώπου.

«Δυστυχώς, οι Ταλιμπάν της υπηρεσίας πληροφοριών ήρθαν και πυροβόλησαν στον αέρα», είπε η Ζόλια Πάρσι, μια από τις διοργανώτριες της πορείας.

«Διέλυσαν τη συγκέντρωση των κοριτσιών, έσκισαν τα πανό μας και κατέσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα πολλών κοριτσιών».

Ορισμένοι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη διαμαρτυρία – την πρώτη γυναικεία συγκέντρωση εδώ και μήνες – ξυλοκοπήθηκαν επίσης από τους μαχητές των Ταλιμπάν, ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Κάνοντας τις γυναίκες αόρατες»

————————-

Μετά την κατάληψη της εξουσίας πέρυσι, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν μια πιο ήπια εκδοχή της σκληρής ισλαμιστικής κυριαρχίας που χαρακτήρισε την πρώτη τους θητεία στην εξουσία από το 1996 έως το 2001.

Ωστόσο, πολλοί περιορισμοί έχουν ήδη επιβληθεί, ειδικά στις γυναίκες, για να συμμορφωθούν με το αυστηρό όραμα του κινήματος για το Ισλάμ.

Δεκάδες χιλιάδες κορίτσια έχουν αποκλειστεί από τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι γυναίκες έχουν στερηθεί την επιστροφή τους σε πολλές κυβερνητικές θέσεις.

Έχει επίσης απαγορευτεί στις γυναίκες να κάνουν μόνες μακρινά ταξίδια. Ακόμη, μπορούν να επισκέπτονται δημόσιους κήπους και πάρκα στην πρωτεύουσα μόνο σε διαφορετικές ημέρες από τους άνδρες.

Τον Μάιο, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας και αρχηγός των Ταλιμπάν, Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα, διέταξε τις γυναίκες να καλύπτονται πλήρως δημόσια, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων τους – ιδανικά με μια μπούρκα που καλύπτει τα πάντα.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν επανειλημμένα καταδικάσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν για την επιβολή περιορισμών στις γυναίκες.

Αυτές οι πολιτικές δείχνουν ένα «μοτίβο απόλυτου διαχωρισμού των φύλων και στοχεύουν στο να κάνουν τις γυναίκες αόρατες στην κοινωνία», είπε ο Ρίτσαρντ Μπένετ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν, σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ κατά τη διάρκεια επίσκεψης τον Μάιο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy