Αφγανιστάν: Προειδοποιεί για ανθρωπιστική καταστροφή ο Αντόνιο Γκουτέρες

Έλα στο Google News

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για μια «ανθρωπιστική καταστροφή» στο Αφγανιστάν, ζητώντας κονδύλια για τη χώρα αυτή μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι μια ανθρωπιστική καταστροφή αναδύεται, τονίζοντας την επιδείνωση της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης και την απειλή ολικής κατάρρευσης των βασικών υπηρεσιών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες παροτρύνει τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να παράσχουν επαρκή, ευέλικτη και ολοκληρωμένη χρηματοδότηση στον αφγανικό λαό, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται στην πιο σκοτεινή του ώρα όσον αφορά τις βασικές του ανάγκες.

«Η κυβέρνηση της Βρετανίας διεξάγει απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν»

Η κυβέρνηση της Βρετανίας διεξάγει απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν προκειμένου να εξασφαλιστούν πως το ισλαμιστικό κίνημα που κατέλαβε ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου θα επιτρέψει στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και Αφγανούς οι οποίοι εργάστηκαν για τον στρατό ή κρατικές υπηρεσίες του, την ασφαλή έξοδο από τη χώρα, ενημέρωσε χθες βράδυ κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι ο ειδικός επιτετραμμένος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Αφγανιστάν Σάιμον Γκας, μετέβη στη Ντόχα, για να συναντήσει αντιπροσώπους των Ταλιμπάν. Η βρετανική στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν τερματίστηκε το Σάββατο, όταν αναχώρησε η τελευταία πτήση από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, το Λονδίνο απομάκρυνε πάνω από 15.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν.

Ωστόσο, «λίγες εκατοντάδες» Βρετανοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην αφγανική επικράτεια.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.