Αφιέρωμα: Με αφορμή … Κύπριοι συγγραφείς στο Φεστιβάλ Βιβλίου

Με αφορμή …τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας Kύπριοι συγγραφείς μιλάνε για το φεστιβάλ και το βιβλίο γενικότερα:

Κωνσταντία Σωτηρίου: «Ο κόσμος των ανθρώπων που γράφουν είναι πολλές φορές πολύ μοναχικός. Είναι απέραντες οι ώρες που βρίσκεσαι μόνος αντιμέτωπος με τη λευκή σελίδα. Είναι γι’ αυτό που είναι πάντα σημαντική η συμμετοχή σε ένα φεστιβάλ για το βιβλίο, η επαφή με τους αναγνώστες και με άλλους που ακολουθούν τον δρόμο της γραφής. Ας μην ξεχνάμε κιόλας πως ο συγγραφέας είναι, και πρέπει να είναι, πάνω από όλα αναγνώστης, να έρχεται σε επαφή με βιβλία, με λογοτεχνικά ρεύματα, με άλλους ανθρώπους που αγαπούν και υπηρετούν το βιβλίο με το ίδιο πάθος που διαθέτει ο ίδιος. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σημαντική η συμμετοχή μας σε ένα φεστιβάλ για το κυπριακό βιβλίο που φιλοδοξεί να δημιουργήσει γέφυρες, να αναμοχλεύσει το τοπίο, να θέσει ερωτήματα και να δώσει μια εικόνα για την συγγραφή, για την ανάγνωση, τις προοπτικές και τις αναζητήσεις. Μόνο χαρά μου προκαλεί η συμμετοχή μου στο φεστιβάλ κι ελπίζω ειλικρινά να καθιερωθεί”

Αιμίλιος Σολωμού: “Αναμφίβολα είναι μεγάλη η χαρά του συγγραφέα, όταν έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο. Η απόσταση ανάμεσα σ’ αυτόν και τον αναγνώστη εκμηδενίζεται. Είναι ευκαιρία να γνωριστούν, να συζητήσουν. Eτσι η απρόσωπη κι αφηρημένη σχέση γίνεται πιο προσωπική, αποκτούν πραγματικές διαστά σεις, σχήμα και μορφή. Αποκτούν οικειότητα. Είναι, λοιπόν, το Φεστιβάλ Βιβλίου σημαντικό, ιδιαίτερα γιατί τέτοιες εκδηλώσεις για το βιβλίο λείπουν από τη Λευκωσία και την Κύπρο. Σε άλλες χώρες αυτό είναι αυτονόητο, είναι μέρος της κουλτούρας, δυστυχώς σε μας όχι. Eχουμε, επομένως, απόλυτη ανάγκη μια γιορτή για το βιβλίο. Ιδιαίτερα σήμερα που η κοινωνία μας αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα. Το βιβλίο είναι μια παρηγοριά, είναι ελπίδα. Μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Εύχομαι και ελπίζω το φεστιβάλ να καταστεί θεσμός, χρόνο με το χρόνο να διευρύνεται και να προσλάβει, όσο αυτό είναι εφικτό, έναν διεθνή χαρακτήρα».

Μαρία Ιωάννου: «Συμμετέχω στο φεστιβάλ γιατί θεωρώ ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, ώστε το κοινό της Κύπρου να έρθει πιο κοντά στη λογοτεχνία και φυσικά πιο κοντά στους ίδιους τους δημιουργούς και τη διαδικασία της συγγραφής. Μέσα από έναν ζωντανό διάλογο ευελπιστώ πως το φεστιβάλ θα φωτίσει σημαντικές πτυχές της λογοτεχνίας, προσφέροντας μια φρέσκια ματιά στα λογοτεχνικά δρώμενα. Γνωρίζω καλά πως μια τέτοια διοργάνωση απαιτεί υπομονή, επιμονή, τόλμη και ευέλικτη προσέγγιση, ώστε να επιτύχει το στόχο της. Ανυπομονώ να βρεθώ στο Πάρκο Ακρόπολης ανάμεσα σε βιβλία, δέντρα, συγγραφείς και αναγνώστες. Στη φύση, λοιπόν, παρέα με τη λογοτεχνία! Aλλωστε και τα δύο, φύση και λογοτεχνία, προσφέρουν μια ελευθερία απαραίτητη και, ευτυχώς, ανεξάντλητη”

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.