Αφιέρωμα: Να υπενθυμίσουμε στον κόσμο την αξία του βιβλίου: Άκης Χρίστου


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Συνέντευξεις στον Αντώνη Γεωργίου

Το Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο και όπως αναφέρουν οι οργανωτές «έχει θέσει ως στόχο να καθιερωθεί ως ένας θεσμός που θα προωθήσει το βιβλίο στο κυπριακό κοινό, κάθε ηλικίας, θα φέρει κοντά τους αναγνώστες με τους συγγραφείς και θα αναδείξει το έργο των Kυπρίων συγγραφέων σε μια εποχή που το βιβλίο αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις».

Το φεστιβάλ διοργανώνεται 12 Ιουνίου 2016 στο Πάρκο Ακρόπολης από τις 10 π.μ. μέχρι τις 8 το βράδυ. Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα διοργανωθεί συζήτηση με θέμα «Το βιβλίο και η αξία του» και την οποία θα συντονίζει ο Γιώργος Φράγκος, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και Βιβλιοκριτικός. Στη συζήτηση θα καταθέσουν εισηγήσεις ο Γιώργος Μολέσκης (πρόεδρος Eνωσης Λογοτεχνών Κύπρου), ο Κώστας Κατσώνης (πρόεδρος Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου Κύπρου), ο Aκης Χρίστου (πρόεδρος Συνδέσμου Βιβλιοπωλών Κύπρου) και η Βούλα Κοκκίνου (Εκδόσεις Εν Τύποις, πρώην πρόεδρος Συνδέσμου Εκδοτών Κυπριακού Βιβλίου).

Μιλάμε με όλους για τη σημασία του Φεστιβάλ Βιβλίου, για το βιβλίο και κατά πόσο διαβάζουμε στην Κύπρο, τη λογοτεχνία Kυπρίων και πώς αυτή αντιμετωπίζεται, το παιδικό βιβλίο, το ρόλο των λογοτεχνών, τους εκδοτικούς οίκους κυπριακού βιβλίου, τα βιβλιοπωλεία και φυσικά τη φιλαναγνωσία, πώς μεταδίδουμε την αγάπη για το βιβλίο, τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά και σε μεγάλους.

ΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

Από τα στοιχεία που διαθέτετε μπορείτε να συμπεράνετε αν οι Κύπριοι διαβάζουν;

Παρά το ότι πρόσφατα έχει δημοσιοποιηθεί μια έρευνα αγοράς στην οποία φαίνεται ότι το 40% των Κυπρίων διαβάζουν, πιστεύω ότι αυτός ο αριθμός δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Δυστυχώς, τα νούμερα είναι πιο χαμηλά. Δεν βασίζουμε την απάντησή μας αυτή σε μετρήσεις αλλά στην εμπειρία της αγοράς, την οποία και βιώνουμε καθημερινά. Υπάρχουν σίγουρα τα άτομα τα οποία διαβάζουν συστηματικά και φανατικά θα έλεγα, αλλά αυτά είναι λίγα σε αριθμό. Συνεπώς υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε σαν πρόκληση και να βρούμε τους τρόπους να προσελκύσουμε τον κόσμο και να υπενθυμίσουμε πόσο σημαντικό είναι το βιβλίο στη ζωή μας.

Υπάρχει η άποψη από κάποιους ότι στην Κύπρο δεν έχουμε βιβλιοπωλεία αλλά χαρτοπωλεία που πουλάνε βιβλία. Εσείς τι πιστεύετε;

Τα βιβλιοπωλεία είναι επιχειρήσεις σαν όλες τις άλλες και πρέπει να βρουν τους τρόπους να επιβιώσουν. Το να έχει ένα βιβλιοπωλείο και τμήμα γραφικής ύλης δεν είναι κακό. Μάλιστα αυτό μάλλον επιβάλλεται, γιατί ο κόσμος ίσως να το αναμένει. Σημασία είναι το τμήμα των βιβλίων που διαθέτουν να είναι ενημερωμένο και τα άτομα που είναι εκεί να μπορούν να βοηθήσουν, να εισηγηθούν και να είναι σε θέση να προβούν σε παραγγελίες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε πελάτη ξεχωριστά. Είναι γεγονός ότι στα περισσότερα βιβλιοπωλεία στην Κύπρο ο χώρος για τα βιβλία λιγοστεύει και δίνεται ο χώρος και σε άλλα προϊόντα τα οποία κατά κύριο λόγο είναι συναφή με τα βιβλία.

Η οικονομική κρίση και η έλευση αλυσίδας βιβλιοπωλείων έχει επηρεάσει τις επιχειρήσεις των βιβλιοπωλείων; Τι εισηγείστε για την ενίσχυση των βιβλιοπωλείων;

Η οικονομική κρίση αναμφίβολα έχει επηρεάσει τα βιβλιοπωλεία. Το βιβλίο δεν είναι δυστυχώς είδος πρώτης ανάγκης. Γενικά θα έλεγε κάποιος ότι όπου υπάρχει κρίση, ανθεί ο πολιτισμός. Στην περίπτωση της Κύπρου, όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο πολιτισμός είναι και αυτός θύμα της κρίσης και δεν αποτελεί δυστυχώς μια σανίδα ανακούφισης για τον κόσμο ο οποίος υποφέρει τόσα πολύ. Oσον αφορά τις αλυσίδες βιβλιοπωλείων ή την ύπαρξη μεγάλου αριθμού βιβλιοπωλείων, πιστεύω ότι αυτό μάλλον βοηθά το βιβλίο διότι είναι εκτεθειμένο σε περισσότερα μέρη και το κάνει πιο προσβάσιμο.

Η προώθηση του βιβλίου είναι επιβεβλημένη. Το κράτος όμως δεν είχε ποτέ μια εθνική πολιτική για το βιβλίο και πάντοτε ήταν υποβαθμισμένο. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο έχει κάνει με την οποιαδήποτε κυβέρνηση αλλά μάλλον με τους τεχνοκράτες των αρμόδιων υπουργείων. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η αγάπη για το βιβλίο στο βαθμό που θα έπρεπε από πιο πάνω!

Ποια η σχέση σας με το κυπριακό βιβλίο και τους Κύπριους λογοτέχνες;

Το κυπριακό βιβλίο είναι πολύ σημαντικό γιατί προβάλει τον τόπο μας, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας. Το πρόβλημα είναι πολλές φορές η ποιότητα. Λέγοντας αυτό δεν εννοούμε με κανένα τρόπο ότι δεν υπάρχουν ποιοτικές κυπριακές εκδόσεις. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει. Ιδρύματα κι οργανισμοί προβαίνουν στην εκτύπωση εξαιρετικών βιβλίων. Το πρόβλημα είναι με τον μεγάλο αριθμό αυτοεκδόσεων. Πολλοί συγγραφείς εκδίδουν από μόνοι τους ένα βιβλίο, γιατί αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν, νιώθουν το θέμα τους και προσπαθούν να το καταγράψουν με τον καλύτερο κατά τη γνώμη τους τρόπο. Τα βιβλία αυτά όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα περνούσαν το πρώτο σκαλοπάτι αν πήγαιναν σε έναν εκδότη, ο οποίος θα αναλάμβανε την ολοκληρωτική τους έκδοση. Τα βιβλία αυτά μπορεί να είναι καλά, σίγουρα όχι όλα, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι εμπορικά. Υπάρχει επίσης και η αδυναμία των συγγραφέων να κάνουν την απαραίτητη προώθηση των βιβλίων αυτών με διαφημίσεις, παρουσιάσεις και τοποθετήσεις στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Παλαιότερα προσπαθούσαμε να μην απογοητεύουμε κανένα και αγοράζαμε πέντε αντίτυπα από τα βιβλία όλων, γνωρίζοντας τις περισσότερες φορές ότι θα μας έμεναν στα ράφια. Με τις δυσκολίες που έχουμε όλοι τώρα έχουμε αναγκαστικά γίνει πιο επιλεκτικοί και παίρνουμε πιο μικρούς αριθμούς. Οπως και να έχουν τα πράγματα, και παρόλες τις δυσκολίες που όλοι μας περνούμε είναι σημαντικό να κρατήσουμε το βιβλίο στη θέση που του πρέπει και να προσπαθήσουμε για την προώθησή του. Είναι επιβεβλημένο όλοι μας, ο καθένας στο ρόλο του, να κοιτάξει τι μπορεί να κάνει και να το πράξει. Το κράτος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη αλλά έχει το βιβλίο υποβαθμισμένο. Μένει μόνο στα στερεότυπα με κάποιες βραβεύσεις. Λείπει το όραμα και τεχνογνωσία την οποία σε άλλες χώρες έχει προωθηθεί από προγράμματα κυρίως της ΕΕ. Ελπίζουμε ότι οι προσπάθειές μας και οι φωνές μας θα ακουστούν και θα γίνει κάτι σύντομα για να πάρει το βιβλίο την πραγματική θέση που αξίζει στη χώρα μας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.