Αφήνουν ξεκρέμαστους φοιτητές των ΜΙΕΕΚ

Αναστολή προγράμματος σπουδών κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή

Πρώτο κουδούνι για όλους εκτός από ορισμένους φοιτητές των ΜΙΕΕΚ, αφού αναστάλθηκε δύο βδομάδες πριν την έναρξη της σεζόν το πρόγραμμα σπουδών «Μαγειρικές Τέχνες». Εκτεθειμένοι αφήνονται 18 πρωτοετείς φοιτητές του Μεταλυκειακού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λεμεσού λόγω απόφασης αρμόδιου φορέα για αναστολή προγράμματος σπουδών κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Χάνουν ολόκληρη τη σεζόν

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μολονότι το πρόγραμμα σπουδών «Μαγειρικές Τέχνες» έλαβε κανονικά πιστοποίηση από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) και επρόκειτο να ξεκινήσει στις 21 Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε λίγες μέρες πριν την έναρξη της σεζόν ν’ ανασταλεί. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι οι 18 σπουδαστές να έχουν μείνει εκτεθειμένοι σχετικά με τις σπουδές τους και να χάνουν ολόκληρη τη σεζόν. Εναλλακτικές επιλογές δεν υπάρχουν για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους είτε για οικονομικούς λόγους ή ένεκα του γεγονότος ότι πρόκειται για απόφοιτους τεχνικών σχολών που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν την τέχνη της μαγειρικής αλλά δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλίσουν θέσεις στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου. Όπως πληροφορούμαστε, ήδη έχουν γίνει γραπτά διαβήματα από γονείς των φοιτητών που μένουν κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι, με έντονα παράπονα για την απόφαση του ΔΙΠΑΕ.

Διαφορετικά προγράμματα προσφέρουν ΑΞΙΚ και ΜΙΕΕΚ

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση για αναστολή του προγράμματος σπουδών λήφθηκε μετά από πιέσεις της Διεύθυνσης του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου προς τον ΔΙΠΑΕ για ακύρωση της πιστοποίησης του προγράμματος με αιτιολογικό απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με βάση την οποία δύο δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα απαγορεύεται να προσφέρουν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών. Ο ΔΙΠΑΕ έκανε δεκτή την απαίτηση του ΑΞΙΚ και ακύρωσε την πιστοποίηση αφήνοντας στο έλεος του θεού τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους. Έγκυρη πηγή ανέφερε στη «Χ» ότι γίνονται προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος εκτιμώντας ότι δεν ισχύει το επιχείρημα του ΑΞΙΚ αφού το πρόγραμμα σπουδών που προσφέρει το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο διαφέρει από το πρόγραμμα σπουδών που έχει σχεδιαστεί για τα ΜΙΕΕΚ. Η θέση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι ότι το ΑΞΙΚ προσφέρει τριετές πρόγραμμα επιπέδου 5Γ ενώ τα ΜΙΕΕΚ έχουν πιστοποιηθεί για διετές πρόγραμμα επιπέδου 5Β με διαφορετική φιλοσοφία. Ερωτηθείς από την εφημερίδα μας, ο διευθυντής Τεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Ηλίας Μαρκάτζης επιβεβαίωσε την απόφαση του ΔΙΠΑΕ για αναστολή της πιστοποίησης του προγράμματος σπουδών «Μαγειρικές Τέχνες» των ΜΙΕΕΚ σημειώνοντας ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά οι σπουδαστές. Άφησε όμως παράθυρο ελπίδας ανοικτό επισημαίνοντας ότι γίνονται προσπάθειες να δοθούν διευκρινίσεις και να επανέλθει σε πορεία υλοποίησης το πρόγραμμα σπουδών.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.