Άφησαν ανοχύρωτη την πόλη της Λεμεσού

Αρνητικές ενέργειες και παραλείψεις του κράτους συντείνουν καθοριστικά στις καταστροφικές πλημμύρες.

Η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη που παρατηρείται στις βόρειες περιοχές που περικλείουν τη Λεμεσό (από τα Πολεμίδια μέχρι και τον Άγιο Αθανάσιο) σε συνδυασμό με το ξέφρενο τσιμέντωμα, αλλά και την εγκατάλειψη τής άλλοτε καλλιεργημένης γης, αποτελούν τον βασικό παράγοντα για τις καταστροφικές πλημμύρες που δέχεται ο Δήμος Λεμεσού, αφού δέχεται όλο τον όγκο των νερών που ρέουν από τα βόρεια και καταλήγουν στο κέντρο της πόλης και στο παραλιακό μέτωπο.

Είναι βέβαιο ότι αν δεν ανακοπούν αυτές οι τεράστιες ποσότητες νερού με τη διοχέτευσή τους από τους ποταμούς που ξεκινούν από τα βόρεια και καταλήγουν στη θάλασσα, η Λεμεσός θα συνεχίσει να βιώνει φαινόμενα όπως αυτό που είχαμε πριν από λίγες μέρες.

Σχετικές επισημάνσεις και υποδείξεις για τις αιτίες των πλημμυρών και τους τρόπους ανακοπής τους έγιναν από τη δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ σε ειδική συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι αν δεν γίνουν μεγάλοι αγωγοί στους ποταμούς και δεξαμενές κατακράτησης των νερών της βροχής, κυρίως βόρεια της περιφερειακής λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, δεν είναι δυνατό να προστατευτεί η πόλη.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΑΚΕΛ αναφέρθηκαν και στο γεγονός ότι μετά τις πλημμύρες του 2005 συγκλήθηκε υπουργική σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους (δήμος, ΣΑΛΑ, Τ.Α.Υ., Δημόσια Έργα και άλλους) και αποφασίστηκε να ανατεθεί στο ΣΑΛΑ να ετοιμάσει ένα Master Plan μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων, το οποίο να εγκριθεί και να δρομολογηθεί. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, τότε, τα έργα και μάλιστα με εισήγηση του τότε Υπουργού Εσωτερικών το κράτος ανέλαβε την επιχορήγησή τους με το 80% του κόστους τους.

Στη βάση αυτή ξεκίνησε ο σχεδιασμός και έγιναν κάποια σημαντικά  αντιπλημμυρικά έργα, ενώ θα ακολουθούσε και μια σειρά άλλων που θα λειτουργούσαν καταλυτικά στην προστασία της Λεμεσού από τις έντονες βροχοπτώσεις. Τα σχέδια όμως και ο προγραμματισμός αυτών των έργων ανακόπηκαν από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη με ενέργειες όπως το κούρεμα των δανείων του ΣΑΛΑ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, το πάγωμα όλων των έργων ανάπτυξης (οδικά και πολεοδομικά), πολλά από τα οποία περιελάμβαναν και έργα αποχέτευσης ομβρίων, αλλά και τις μεγάλες περικοπές στις χορηγίες των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που για τον Δήμο Λεμεσού, το ποσό ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ.

Όλες αυτές οι αρνητικές ενέργειες και παραλείψεις είχαν σαν αποτέλεσμα να μείνει η πόλη της Λεμεσού ανοχύρωτη και αφημένη στο έλεος των καταστροφικών καιρικών φαινομένων, παρά το ότι ο δήμος και άλλοι φορείς, με την εμπειρία του παρελθόντος, έκρουαν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy