Άφησαν ασυνόδευτη ανήλικη έξι μήνες στο «Πουρνάρα» ….επειδή δεν ήξεραν την ηλικία της

Άμεση δημιουργία δομών ή χώρων φιλοξενίας για ανήλικους, ζητά η Επίτροπος Διοίκησης 

 

Σχεδόν διπλάσιο πληθυσμό από τη χωρητικότητα, ασυνόδευτα ανήλικα που διαμένουν στο Κέντρο για πάνω από εκατό μέρες, με περίπτωση κοριτσιού που βρισκόταν εκεί για έξι μήνες, έλλειψη εκπαίδευσης ανήλικων, κατά κανόνα κρύο νερό για μπάνιο, απουσία φωτισμού χώρων, αποχέτευση που υπερχειλίζει καθημερινά, άτομα που κοιμούνται στο πάτωμα και μεγάλο όγκο σκουπιδιών, είναι κάποια από όσα επισημαίνει σε Έκθεσή της για την κατάσταση στο «Πουρνάρα» η Επίτροπος Διοίκησης Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, και για τα οποία ζητά να δοθούν λύσεις από τους αρμόδιους.

Η κα Λοττίδη τονίζει ότι θα πρέπει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για εντοπισμό ή δημιουργία δομών ή χώρων φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανήλικων ή/και κατ’ ισχυρισμόν ανήλικων από το «Πουρνάρα».

Η Έκθεση της Επιτρόπου, βασίζεται στα ευρήματά της από επιτόπια επίσκεψη που πραγματοποίησε στο κέντρο την 14 Φεβρουαρίου, επίσκεψη της στο χώρο του Καταφυγίου Παιδιών που διατηρεί η ΜΚΟ Hope for Children την 9η Μαρτίου και πληροφόρηση που έλαβε από την Υπηρεσία Ασύλου και την UNHCR.

Η Επίτροπος γράφει ότι «η μέγιστη χωρητικότητα του Κέντρου, ανέρχεται σε 1.200 άτομα και την ημέρα της επίσκεψης φιλοξενούνταν σ’ αυτό 2.280 άτομα, εκ των οποίων 1700-1800 περίπου ήταν άντρες και τα υπόλοιπα πρόσωπα γυναίκες. Από το σύνολο των φιλοξενούμενων στο Κέντρο, 310 ήταν ανήλικοι ή/και κατ’ ισχυρισμόν ανήλικοι».

Όπως αναφέρεται, «υπάρχουν ασυνόδευτοι ανήλικοι ή/και κατ’ ισχυρισμόν ανήλικοι που διαμένουν στο Κέντρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να καταστεί δυνατός ο προσδιορισμός της ηλικίας τους», ενώ ορισμένες φορές είναι πρόδηλα ανήλικοι, προσθέτει. Αναφέρεται πως σε αρκετές περιπτώσεις, παρότι οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, τα παιδιά παραμένουν στο Κέντρο επειδή δεν υπάρχει άλλος κατάλληλος χώρος για να μεταφερθούν. Σύμφωνα με την Επίτροπο «ο μέσος όρος παραμονής των ασυνόδευτων ανηλίκων ή/και κατ’ ισχυρισμόν ανηλίκων στο Κέντρο είναι, όπως πληροφορηθήκαμε, 50 ημέρες. Εντούτοις, κάποιοι εξ αυτών βρίσκονταν στο Κέντρο για διάστημα πέραν των 100 ημερών, ενώ ένα ασυνόδευτο κορίτσι βρισκόταν στο Κέντρο για έξι μήνες, επειδή ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτίμησης της ηλικίας του».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy