Άφησαν χωρίς επαρκή «όπλα» Πυροσβεστική Υπηρεσία και Τμήμα Δασών

Μείωσαν τον προϋπολογισμό της Πυροσβεστικής κατά 8,58%, ενώ είναι και υποστελεχωμένη

Εύλογα και σοβαρά ερωτηματικά, τα οποία θα τεθούν και αύριο ενώπιον των αρμόδιων υπουργών που κλήθηκαν σε κοινή συνεδρία τριών κοινοβουλευτικών Επιτροπών -Γεωργίας, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, προκαλούν τα όσα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν σε ό,τι αφορά τα θέματα εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού πυρόσβεσης. Οι τραγικές συνέπειες της πυρκαγιάς στην ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό επαναφέρουν ξανά στο προσκήνιο τις εγκληματικές ελλείψεις και την υποστελέχωση των σωμάτων πυρασφάλειας -Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Τμήματος Δασών.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και καταδεικνύουν την εγκληματική πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Ο προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής για το 2021 είναι κατά 8,5% μειωμένος, ενώ η υπηρεσία είναι σε μεγάλο βαθμό υποστελεχωμένη.

Συγκεκριμένα, ο Προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το 2021 ανέρχεται στο συνολικό ποσό των €40,36 εκ. σε σύγκριση με €44,15 εκ. για το 2020. Παρουσιάζει δηλαδή συνολική μείωση δαπανών ύψους €3,79 εκ. ή 8,58%. Από το τα €40,36 εκ, τα €35,01 εκ. ή 86,74% αφορά τις δαπάνες μισθοδοσίας και επιδομάτων του προσωπικού.

Το υπόλοιπο ποσό των €5,35 εκ. αφορά τις υπόλοιπες Τακτικές και Αναπτυξιακές Δαπάνες. Οι Τακτικές Δαπάνες, εκτός των δαπανών για μισθούς, ωρομίσθια και επιδόματα, ανέρχονται σε €4,09 εκ. σε σύγκριση με €6 εκ. για το 2020. Παρουσιάζουν δηλαδή μείωση ύψους €1,91 εκ. περίπου, ή 31,88%, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των αγορών «Σταθερών και Κινητών Μηχανημάτων». Οι Αναπτυξιακές Δαπάνες για το έτος 2021 ανέρχονται σε €1,26 εκ. σε σύγκριση με €3,52 εκ. για το 2020. Παρουσιάζουν δηλαδή μείωση €2,26 εκ. περίπου ή 64,11%.

Σοβαρή επίσης είναι και η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην οποία υπάρχουν πέραν των 80 κενών θέσεων μεταξύ των οποίων 71 θέσεις πυροσβέστη. Υπενθυμίζεται ότι θύμα των πολιτικών λιτότητας (αφού η κυβέρνηση το έκλεισε) είναι και το Δασικό Κολέγιο, ενώ βρισκόταν σε πολύ καλή περιοχή ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στις πυρκαγιές. Επιπρόσθετα, ενώ από το 2018 αποφασίστηκε η αγορά πτητικών μέσων για να ενισχύσουν τα υφιστάμενα και να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες κατάσβεσης των πυρκαγιών, ακόμη δεν έχουν αγοραστεί.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Γεωργίας γνώριζαν για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η υποστελέχωση στο Τμήμα Δασών, αφού ο κλάδος υπαλλήλων Τμήματος Δασών τούς ενημέρωσε επανειλημμένα. Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος του κλάδου, Γιώργος Παναγή, αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 81 κενές θέσεις δασικών λειτουργών και συντηρητών δασών. Πρόσθεσε ότι μέχρι το 2015 είχαν καταργηθεί άλλες 28 θέσεις. Αυτό που ζητούν είναι η άμεση πλήρωση όλων των κενών θέσεων και η επαναφορά των 28 που καταργήθηκαν.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.