Αφήστε τις καταγγελίες να διερευνηθούν αμερόληπτα και αξιόπιστα

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η σωστή λειτουργία των ανεξάρτητων θεσμών αποτελεί σημαντικό εχέγγυο για να λέμε ότι έχουμε κράτος δικαίου. Όταν μιλάμε για τη λειτουργία των ανεξάρτητων θεσμών, μιλάμε ότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια». Επομένως, η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία για τους ανεξάρτητους θεσμούς είναι η κορωνίδα για να μπορούν να εκτελούν αξιόπιστα τη δουλειά τους. Την ίδια, όμως, στιγμή και οι ανεξάρτητοι θεσμοί είναι υπό την κρίση των πολιτών και υπόκεινται σε κριτική για τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές τους.

Δυστυχώς, σειρά από γεγονότα έχουν κλονίσει την αξιοπιστία των πολιτών προς σημαντικούς κρατικούς θεσμούς, όπως είναι ο θεσμός της Γενικής Εισαγγελίας. Η πρώτη αμφισβήτηση του θεσμού προέρχεται από το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, Γ. Σαββίδης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, διορίστηκαν από τον τέως Πρόεδρο Αναστασιάδη ενώ υπηρετούσαν ως υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Άμυνας, αντίστοιχα. Οι κ.κ. Σαββίδης και Αγγελίδης υπερασπίζονταν τις πολιτικές της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και βρέθηκαν στην ηγεσία της Γενικής Εισαγγελίας, η οποία καλείται να διερευνά και να αποφασίζει για ποινικές έρευνες ή διώξεις για αποφάσεις, ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις της εκτελεστικής εξουσίας στην οποία συμμετείχαν.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι πήρε καταγγελία που περιλαμβάνει ισχυρισμούς οι οποίοι αφορούν τη συμπεριφορά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για την υπόθεση του μαύρου βαν, ενώ υπάρχουν και θέματα που αφορούν συμβάσεις προμηθειών προς το κράτος για τις οποίες, όπως σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, καταγράφονται πολύ σοβαρά ευρήματα. Όλα τα στοιχεία στάληκαν στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Μπροστά στη σοβαρή αυτή εξέλιξη είδαμε τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να εξαπολύει επίθεση εναντίον του ανεξάρτητου θεσμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και να κάνει λόγο για «εσκεμμένη προσπάθεια στοχοποίησης». Ωστόσο, ο κ. Σάββας Αγγελίδης εκπροσωπεί το θεσμό του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, οπότε η δήλωση του είναι το ολιγότερη άστοχη, αφού εκ της θέσεως του θα έπρεπε να επιδιώκει τη διαφάνεια, τη διερεύνηση και την εξυγίανση όλων των καταγγελιών κατά τρόπο αντικειμενικό και αμερόληπτο, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από την Ελεγκτική Υπηρεσία του κράτους. Το ολιγότερο θα αναμέναμε από τον κ. Αγγελίδη είτε να δώσει ο ίδιος πειστικές απαντήσεις για τα όσα του καταλογίζονται, είτε να περιμένει τη διερεύνηση των καταγγελιών και τα ευρήματα της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy