Αφού σχόλασαν, ενημερώθηκαν για το «test to stay» τα σχολεία

Αναβρασμός για την όλη διαχείριση της πανδημίας από τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας 

Αναβρασμός επικρατεί στα σχολεία για τη συνολική διαχείριση της πανδημίας στις σχολικές μονάδες από τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας και ειδικά για το μέτρο του «test to stay», το οποίο θα εφαρμοστεί την ερχόμενη Δευτέρα, παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται από εμπλεκόμενους. Το μέτρο χαρακτηρίζεται ως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι οι οδηγίες για την πρακτική εφαρμογή του μέτρου έφτασαν στα σχολεία χθες μετά το μεσημέρι, ενισχύει την αγανάκτηση που επικρατεί.

Για κάκιστη διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία και για μη λήψη ουσιαστικών μέτρων τα προηγούμενα χρόνια έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ, Απόστολος Σκουρουπάτης, μιλώντας στον «Άστρα». Τόνισε δε ότι το «test to stay» είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, για να προσθέσει ότι η ΠΟΕΔ θεωρεί λανθασμένο τον τρόπο και το χρόνο που θα εφαρμοστεί το μέτρο. Ο κ. Σκουρουπάτης σημείωσε ότι η απόφαση της ΠΟΕΔ για μονόωρη στάση εργασίας στις 7 Φεβρουαρίου γίνεται ως μέτρο πίεσης και αντίδρασης και αφορά την όλη διαχείριση της πανδημίας και όχι αποκλειστικά το «test to stay». Όπως είπε, σε προδημοτική, νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία, δεκαπέντε ημέρες μετά που άνοιξαν τα σχολεία, δεν υπάρχει κανένας επιδημιολογικός έλεγχος, με αποτέλεσμα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει στις αναπληρώσεις εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι αρνείται προκλητικά να υιοθετήσει τις εισηγήσεις της ΠΟΕΔ.

Ο κ. Σκουρουπάτης πρόσθεσε πως εδώ και μια εβδομάδα αναμένουν ενημέρωση για τις λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου. Σημειώνεται ότι το πρωτόκολλο εφαρμογής του μέτρου δημοσιοποιήθηκε χθες μετά τις 3 το απόγευμα. Σύμφωνα με τη διαδικασία που ανακοινώθηκε, κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας θα επισκέπτονται τις σχολικές μονάδες στις οποίες την προηγούμενη ημέρα εντοπίστηκαν κρούσματα και οι στενές επαφές θα κάνουν rapid test, τα οποία θα διενεργούνται μεταξύ των ωρών 7:30 π.μ. – 9:00 π.μ. και οι μαθητές θα εισέρχονται στις τάξεις τους μετά την έκδοση του αποτελέσματος. Η απουσία των μαθητών από την τάξη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εργαστηριακού ελέγχου θα είναι δικαιολογημένη. Σε περίπτωση εντοπισμού θετικού περιστατικού, θα ακολουθούνται οι συνήθεις διαδικασίες.

Εξάλλου, η ΟΛΤΕΚ θα έχει συνάντηση με τους επιδημιολόγους την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της Οργάνωσης, Λένος Λοΐζου, ο οποίος είπε ότι θέλουν να τους διευκρινίσουν τη διαδικασία που θα ακολουθείται για το «test to stay».

Απροστάτευτα νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία

Η διάκριση που υφίστανται η προδημοτική, τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία έχει ως αποτέλεσμα δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων να μην έχει παρθεί οποιοδήποτε επιπρόσθετο μέτρο που θα περιορίζει τον επιδημιολογικό κίνδυνο. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΕΔ Απόστολο Σκουρουπάτη, αυτά τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Υπενθυμίζεται ότι αυτά τα σχολεία άνοιξαν με τα ίδια πρωτόκολλα με αυτά που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα, με τους μαθητές να μη φορούν μάσκες και να μην υποχρεούνται σε οποιοδήποτε τεστ για Covid-19.

 

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.