Αφού το έκοψαν, τελικά απέσυραν το βιβλίο που δεν μελέτησαν πριν αγοράσουν

Έλα στο Google News

Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αποσύρει τελικά το βιβλίο των αγγλικών της Β Λυκείου, λόγω της αναφοράς που υπάρχει για τον Κεμάλ Ατατούρκ, υπό τον τίτλο ο καλύτερος ηγέτης της Τουρκίας.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωση του το υπουργείο, μόλις προχθές εντοπίστηκε η συγκεκριμένη αναφορά σε ένα από τα βιβλία διδασκαλίας.

Τότε στάλθηκε ηλεκτρονικό μήνυμα ως κατεπείγον, με το οποίο ζητήθηκε από τους εκπαιδευτικούς όπως σχίσουν τη συγκεκριμένη σελίδα, πριν διανεμηθεί το βιβλίο στους μαθητές.

Το μήνυμα αυτό έφερε αντιδράσεις από μερίδα εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα το θέμα να λάβει διαστάσεις.
Δικαιολογώντας την απόφαση του, το υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι το όνομα του Ατατούρκ και των Νεοτούρκων ταυτίζεται με εγκλήματα όπως είναι η Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία καταδικάζεται απερίφραστα τόσο από τη χώρα μας, όσο και από μεγάλες δημοκρατικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και πολλές άλλες.

Επομένως δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές μέσα στα σχολικά βιβλία αναφορές που προβάλλουν ή και εκθειάζουν την προσωπικότητα και την «ηγεσία» του.

Ακατάλληλος ο Προδρόμου

Ακατάλληλο χαρακτήρισε τον Υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς με αφορμή τις ενέργειες του αναφορικά με το βιβλίο των αγγλικών.
Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο κύριος Καυκαλιάς σημείωσε επίσης ότι οι κυβερνώντες είναι επικίνδυνοι τόσο για την παιδεία, όσο και για την υπόθεση της Κύπρου.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας αρχικά να σχιστεί η σελίδα στην οποία γίνεται αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για απαράδεκτη ενέργεια, άκρως αντιπαιδαγωγική, σκοταδισμό και μεσαίωνα που δίνει μάλιστα άλλοθι στην Τουρκία να επιτίθεται στην κυπριακή δημοκρατία.

Τόνισε ότι η επόμενη απόφαση για απόσυρση του βιβλίου δείχνει επίσης την προχειρότητα του Υπουργείου Παιδείας το οποίο έπρεπε να γνωρίζει ότι εκεί που υπάρχουν απαράδεκτες αναφορές στα βιβλία, αυτές πρέπει να απαντηθούν με επιχειρήματα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας με την απόφαση του θίγει τον πολιτισμό μας.
Πρόσθεσε ότι σε παρωχημένες εποχές έσχιζαν βιβλία και αν το Υπουργείο Παιδείας κρίνει ότι μια αναφορά σε βιβλίο δεν είναι αποδεκτή, τότε να γίνεται συζήτηση με τους μαθητές.

Ο ακαδημαϊκός Αντρέας Δημητρίου ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο Υπουργείο επανήλθαν λογικές και πρακτικές που κυριαρχούσαν την δεκαετία του 60 και 70.

Ο κύριος Δημητρίου είπε ότι οι πρακτικές του Υπουργείου Παιδείας εκπορεύονται από τις πρακτικές της δικτατορίας του Μεταξά και της ναζιστικής Γερμανίας του Χίτλερ.
Κάλεσε μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει και να επιβάλει στον Πρόδρομο Προδρόμου κανόνες δημοκρατικής λειτουργίας.

Τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές τέτοιες πρακτικές λέγοντας
χαρακτηριστικά ότι είμαστε στην Κύπρο και όχι στο Αφγανιστάν.
Ο κύριος Δημητρίου σημείωσε ότι κακώς αποσύρθηκε το βιβλίο των αγλλικών και σημείωσε ότι αναφορές στον Κεμάλ Ατατούρκ περιλαμβάνονται και στο βιβλίο της Ιστορίας της Κύπρου.

Το αγόρασαν και δεν το μελέτησαν

Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργείο παιδείας προμηθεύτηκε ένα βιβλίο με το οποίο προφανώς διαφωνεί με την περιβόητη αναφορά χωρίς προτού να το μελετήσει και να το απορρίψει εκ των προτέρων. Αντιθέτως προχώρησε στην παραγγελία και την καταστροφή του αφαιρώντας σελίδες και τελικά…το απέσυρε.


Με κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης, σχολίασε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, το ζήτημα που προέκυψε με την απόσυρση του βιβλίου των αγγλικών στο οποίο υπάρχει αναφορά στον Ατατούρκ.
Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: η οδηγία που έδωσε η «Ε/κ διοίκηση» να σκίσει τη σελίδα στην οποία αναφέρεται ο ιδρυτής της Δημοκρατίας μας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ από ένα εγχειρίδιο που διδάσκεται στα σχολεία, αποκαλύπτει το ριζοσπαστικό επίπεδο της στρεβλής νοοτροπίας που υπάρχει εναντίον της τδβκ».
«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτή την ξεπερασμένη, εχθρική και απαράδεκτη στάση της Ε/κ διοίκησης», προσθέτει στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται επίσης ότι αυτή η τελευταία ενέργεια της Ε/κ διοίκησης, η οποία έχει καταδικάσει το Κυπριακό σε πτώχευση εδώ και χρόνια, δείχνει ότι δεν έχουν υπομονή να μοιραστούν όχι μόνο την εξουσία και την ευημερία, αλλά ακόμη και να ζήσουν μαζί με τους Τουρκοκύπριους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.